Η διοικητκή ενσωμάτωση των Νέων Χωρών στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής

Δημοσίευση: 01 Απρ 2013 15:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:14

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει έκθεση με τίτλο: «Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών». Η έκθεση εστιάζει σε έναν άλλο αγώνα της εποχής εκείνης, λιγότερο γνωστό, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση και την προσάρτηση των νέων επαρχιών.

Φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις, επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες περιλαμβάνονται στην έκθεση, που σκιαγραφεί τις δυσκολίες, τα επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης στην προσπάθειά της για αρμονική ένταξη των πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης στον μηχανισμό του κράτους.

Η αφήγηση της έκθεσης, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής Βασίλης Γούναρης, ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922 και αναπτύσσεται μέσα από τους βασικούς τομείς που απασχόλησαν τον διοικητικό μηχανισμό της χώρας, την καταγραφή των πληθυσμών, τη διοικητική οργάνωση και τη στελέχωσή της, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Το υλικό προέρχεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, τα Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας και Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από όλη την Ελλάδα, που διασώζουν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας μας.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Λ. Αμαλίας 14).

Παράλληλα λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ' Γυμνασίου με θέμα την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας από τον 19ο στον 20ο αιώνα, το οποίο αναφέρεται στη γέννηση και τη σταδιακή επέκταση του ελληνικού κράτους, με έμφαση στη νικηφόρα πορεία των Βαλκανικών Πολέμων.

Επίσης, συνεχίζονται οι ξεναγήσεις στο κτίριο της Βουλής και στην έκθεση για τον Χαρίλαο Τρικούπη αλλά και τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις αρχές, τις αξίες και τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας και την αρχή της δεδηλωμένης από το Χ. Τρικούπη και για τη σημασία της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού καθεστώτος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass