ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 21ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πρεμιέρα με ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ρήγα

Δημοσίευση: 04 Απρ 2013 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:19
Με το ντοκιμαντέρ «Τι μέσα, τι έξω» του Βαγγέλη Ρήγα ανοίγει σήμερα στις 9.30 το βράδυ τις πύλες του το 21ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Θα προηγηθεί η ταινία μικρού μήκους του Σίμου Τσεκούρα «Σ’ ένα ονειρικό μονοπάτι» διάρκειας 15 λεπτών.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Πρόκειται για την προσωπική μαρτυρία του Φάνη Ζωγράφου, ο οποίος εξέτισε ποινή είκοσι χρόνων στη φυλακή (ισόβια). Μέσα από δικές του αφηγήσεις, καθώς και διηγήσεις «διαβόητων βαρυποινιτών-συγκρατουμένων του, αποτυπώνονται οι δύσκολες συνθήκες που βίωσαν στις φυλακές, αλλά και των τραυμάτων που ενδεχομένως τους έχουν αφήσει. Επιπλέον αποκαλύπτονται οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βγαίνοντας από τη φυλακή (ποινικό μητρώο, κατακραυγή κ.λπ.), αλλά και η ελπίδα που υπάρχει να ενταχθούν στην κοινωνία εφόσον το θέλουν και βοηθηθούν, αξιοποιώντας ο καθένας τους τις ικανότητες που έχει.
Ο τιμητικός Χρυσός Ίππος θα απονεμηθεί φέτος στην Πανελλήνια ΄Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, διακεκριμένος κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος θα παρευρεθεί στη Λάρισα για να τον παραλάβει. Η βράβευση της ΠΕΚΚ θα πραγματοποιηθεί στο «Χατζηγιάννειο» την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την ΕΡΤ.
18 ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 33 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα του 21ου Φεστιβάλ. Γνωστοί ηθοποιοί όπως η Γαλλίδα Αν Παριγιό (ΝΙΚΙΤΑ) και οι ΄Ελληνες Γιώργος Κιμούλης και Αλέξανδρος Λογοθέτης πρωταγωνιστούν σε κάποιες από αυτές. Την Ελλάδα εκπροσωπούν στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα οι ταινίες «ΧΑΜΟΜΗΛΙ» του Νεριτάν Ζιντζιρία και «Διαβόλου Κάλτσα» του Ανδρέα Μαριανού. Στο διεθνές τμήμα «Πανόραμα» διαγωνίζονται οι ταινίες «Τίτλοι Τέλους» του Γιώργου Ζώη, «HALF - BOARD HEAVEN» του Γιώργου Κτιστάκη και η ελληνογαλλική «Απαγορεύεται η αφισοκόλληση, Αθήνα - Μπλιπς» του Δημήτρη Πεταλά. Το Φεστιβάλ θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου με την προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας «Η Φόνισσα» της Στέλλας Αρκέντη, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Λαρισαίου Αποστόλη Σδράλλη «Το πέρασμα της Αχερουσίας». Δύο Χρυσοί Ίπποι απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο ισάξια επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από Αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίσιν της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Όπως κάθε χρόνο, η Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ» προσφέρει υποτροφία φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης. Οι φωτογραφίες της αφίσας και του καταλόγου του Φεστιβάλ είναι του Φώτη Νατσιούλη. Ο υποτιτλισμός των ταινιών μικρού μήκους στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ντίνα Σδράλλη.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ λειτουργεί στο «Χατζηγιάννειο» έκθεση φωτογραφίας του Φώτη Νατσιούλη από τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας με φωτογραφίες του γνωστού Λαρισαίου Μπαρμπή Βοζαλή.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους θα προβληθούν με ελληνικούς υποτίτλους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass