ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

Γοητευτική η αφήγηση της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη

Δημοσίευση: 12 Απρ 2013 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:34
Το νέο μυθιστόρημα της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη «Το επίθετο της Εύας» παρουσιάστηκε, χθες βράδυ, σε εκδήλωση στο Θέατρο του Μύλου από τον φιλόλογο κ. Θωμά Μπεχλιβάνη. Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Μπεχλιβάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η Βάσα Σολωμού Ξανθάκη με το νέο της μυθιστόρημα «Το επίθετο της Εύας» μάς προσφέρει μια γοητευτική αφήγηση, η οποία χρονικά εκτείνεται από το 1940 μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Το θέμα του επιθέτου αποτελεί ένα θαυμάσιο εύρημα γύρω από το οποίο οργανώνεται η δράση, μπλέκονται οι μυστικές διαδρομές των ηρώων, κινητοποιούνται κρυφές δυνάμεις της μοίρας και διαδικασίες αυτοπροσδιορισμού των προσώπων. Κι όλα αυτά μέσα στις ραγδαίες μεταπολεμικές αλλαγές της κοινωνίας μας, την επικράτηση του ισοπεδωτικού και άναρχου αστικού τοπίου τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, την εμφάνιση της μονογονεϊκής οικογένειας κι ενός νέου τύπου γυναίκας που μπορεί να σταθεί μόνη της, χωρίς τα παραδοσιακά ερείσματα». Ακόμη, σημείωσε ότι η συγγραφέας του βιβλίου δεν παρουσιάζει τον αγώνα αυτό από τη σκοπιά του φεμινιστικού κινήματος, αλλά από τη σκοπιά της γυναικείας υπόστασης, που έλαβε συνείδηση της ύπαρξής της και προχωρά με πείσμα, περηφάνια και αξιοπρέπεια για να κατακτήσει τον χώρο που της αναλογεί στη ζωή. Προκαλεί επίσης εντύπωση η στάση των παραδοσιακών αλλά αυθεντικών ανθρώπων του έργου απέναντι στη γέννηση ενός εξώγαμου παιδιού. Περισσότερο από οποιαδήποτε συνειδητοποίηση ή νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των αρχών της ισότητας, η συγγραφέας φαίνεται να προτάσσει την ανθρώπινη πράξη, που πηγάζει κατευθείαν από την ψυχή και την καρδιά του ανθρώπου, από τις σχέσεις εκείνες που καθιστούν τη μέριμνα για τα αγαπημένα πρόσωπα επίκεντρο της ζωής του.
Παράλληλα, ο ομιλητής σχολίασε τον ευρηματικό τρόπο αφήγησης της συγγραφέως που καταφέρνει να κάνει συμμέτοχο τον αναγνώστη στο γοητευτικό παιχνίδι και στους μηχανισμούς της αφήγησης και τον αναγκάζει να σκεφτεί τις εκδοχές, τις κρυμμένες δυνατότητες, τις ξαφνικές τροπές της ιστορίας, όλους τους ευμετάβλητους και απροσδιόριστους παράγοντες εν τέλει που καθορίζουν την έκβασή της και τη μοίρα των ηρώων.
Αποσπάσματα του βιβλίου ερμήνευσαν σε μορφή θεατρικού αναλογίου, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, και οι ηθοποιοί Ελένη Ουζουνίδου, Πόπη Πελτεκοπούλου και Βασίλης Γιαβρής.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass