Χορός, αντίδοτο στην κρίση

Δημοσίευση: 18 Απρ 2013 14:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:41

 Της Έφης Τουφεξή

Κι αν η καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς δονείται στους μελαγχολικούς ρυθμούς της κρίσης, κάποιοι επιλέγουν να βάλουν πραγματικό ρυθμό στη ζωή τους! Με συμμάχους το χορό και το κέφι καταφέρνουν ν’ αλλάξουν ψυχολογία, για όσο τουλάχιστον κρατάει η μουσική. Εσείς σε ποιο… ρυθμό χορεύετε;

 Η αίθουσα χορού στη Σχολή Μπαλέτου FOUETTE έχει σχεδόν γεμίσει από νωρίς. Οι μαθήτριες του σύγχρονου χορού ήδη έλαβαν τη θέση τους στο χώρο. Οι ηλικίες τους ανόμοιες, όμως, η αγάπη τους για το χορό κοινή! Λίγο πριν η μουσική ξεκινήσει απενεργοποιούνται και τα τελευταία κινητά. Έτσι, γιατί οι χορεύτριες της τάξης θέλουν να περιφρουρήσουν αυτόν το λίγο χρόνο για τον εαυτό τους και να αφιερωθούν αποκλειστικά σε εκείνο που κάνουν. Κι ο χορός τις αφιερώνει όλη τη μαγεία του. Τις εκφράζει, τις εκτονώνει, τις απελευθερώνει! Αυτό είναι και το πολυπόθητο ζητούμενο σε μια εποχή εσωστρέφειας, φόβου και οικονομικής δυστοκίας.  

Το μάθημα του σύγχρονου χορού τελειώνει. Σε λίγο θα ξεκινήσει εκείνο της γιόγκα. Μια σωματοψυχική θεραπευτική μέθοδος, που συνδυάζει ρυθμική κίνηση και αναπνοές και στοχεύει στην εναρμόνιση του σώματος με το νου και την ψυχή. Πρόκειται για ένα σύστημα εκγύμνασης, που βοηθά στη διαχείριση του άγχους κι από ό,τι φαίνεται έχει το δικό του φανατικό κοινό. Σαφώς πάλι ανόμοιο ηλικιακά. Τα φώτα χαμηλώνουν. Οι μαθήτριες μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά έχουν αλλάξει έκφραση. Το πρόσωπό τους γλυκαίνει, φωτίζεται. Το ίδιο φως «ντύνει» το βλέμμα τους μιάμιση ώρα μετά όταν θα βγουν από το μάθημα.

«Είναι παρατηρημένο! Στην πλειοψηφία τους οι μαθήτριες των ενήλικων τμημάτων έρχονται στα μαθήματα συνήθως στρεσαρισμένες και φεύγουν με ανάλαφρη, αισιόδοξη διάθεση. Η ψυχολογία τους αλλάζει. Εδώ το σώμα αποφορτίζεται και το μυαλό ξεφεύγει από τις στρεσογόνες επιθέσεις της καθημερινότητας», θα πουν οι δύο ιδιοκτήτριες και δασκάλες της Σχολής Μπαλέτου FOUETTE Λένα και Δήμητρα Κολτσίδα.

Σκιαγραφώντας τους λόγους, που ωθούν τις ενήλικες γυναίκες να εγκαταλείψουν τον καναπέ και τις συνήθειες της ρουτίνας τους για να περάσουν το κατώφλι μιας Σχολής Χορού, οι ιδιοκτήτριες της FOUETTE αναφέρονται στην ανάγκη ενίσχυσης της φυσικής ζωτικότητας, αλλά κυρίως στην επιθυμία εσωτερικής έκφρασης. «Μέσω του χορού και της άσκησης επικοινωνούν και συντονίζονται με την ομάδα. Εκφράζονται, νιώθουν πάλι ξένοιαστες σαν παιδιά και “δημιουργούν” κάτι για το σώμα τους, για εκείνες αποκλειστικά και μόνο. Κατακτούν την απελευθέρωση των μυών, του μυαλού και των συναισθημάτων τους και ταυτόχρονα γεμίζουν ενέργεια για ν’ αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα της ζωής τους».


Στα βήματα των χορών

Πάθος, ένταση, ρυθμός, κίνηση, μοναδικά συναισθήματα που οι άνθρωποι αξίζουν… να χορέψουν! Η αξία του χορού γίνεται πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια. Όσο η κρίση βαθαίνει τόσο ο κόσμος θα βρίσκει αντίδοτο αποσυμπίεσης και διασκέδασης στα βήματα του χορού. Κάθε χορού!

Και τι καλύτερη εκτόνωση από τα ζωηρά βήματα της ζούμπας, της νέας επανάστασης στη χορογυμναστική! Συνδυάζει αερόβια γυμναστική με κινήσεις λάτιν χορών και κερδίζει έδαφος εδώ και δύο χρόνια στις προτιμήσεις των νεαρών γυναικών. Σταθερή αξία στις επιλογές ανδρών και γυναικών παραμένουν οι λάτιν χοροί (ρούμπα, μάμπο, τσα τσα τσα και σάμπα) αλλά και η σάλσα και οι ευρωπαϊκοί ballroom χοροί (βάλς τάνγκο rock ’n roll, foxtrot). Μακριά από την έννοια των «μοναχικών σπορ», αυτοί οι χοροί είναι φτιαγμένοι πάντα για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν έτσι τη χαρά της επαφής και της ομάδας. Ένας ωραίος τρόπος επικοινωνίας και φλερτ μετά μουσικής! Στο ίδιο μήκος κύματος και το αργεντίνικο τάνγκο, που συγκεντρώνει ένα κοινό πιο ρομαντικό ίσως μεγαλύτερων ηλικιών. Το χιπ - χοπ ρεύμα φέρνει τις νεαρότερες ηλικίες στις σχολές χορού για να βρουν τη δική τους διέξοδο από το σχολικό στρες, ενώ όσοι θέλουν να θυμηθούν τις ρίζες τους και να τονώσουν το… καταρρακωμένο εθνικό φρόνημα, μυούνται στους παραδοσιακούς χορούς, είδος που κατακτά ολοένα και περισσότερο το ανδρικό φύλο.  

 Χορεύουμε… παντού!

Βέβαια, δεν είναι μόνο στις σχολές, που ο κόσμος αναζητά την προσέγγιση με το χορό. Άνδρες και γυναίκες πλημμυρίζουν τις αίθουσες των συνοικιακών Πνευματικών Κέντρων, των Μορφωτικών Εξωραϊστικών Συλλόγων και Λεσχών κι άλλων Πολιτιστικών  Συλλόγων και  χορευτικών ομάδων, καθώς και τους χώρους γυμναστηρίων των σχολείων για να παρακολουθήσουν μαθήματα λάτιν ή παραδοσιακών χορών με χαμηλό κόστος.

Ωστόσο οι ταγμένοι… των λάτιν και του αργεντίνικου τάνγκου εμφανίζονται πιο τυχεροί, αφού δεν κάνουν πρακτική μόνο στο σανίδι των παραπάνω χώρων. Ό,τι διδάσκονται… το εφαρμόζουν στα χορευτικά πάρτι, που οργανώνονται σε καθορισμένες βραδιές της εβδομάδας σε bars και clubs της πόλης από τις Σχολές και τις ομάδες χορού. Αυτές οι χορευτικές συναθροίσεις, παρά τη φετινή μειωμένη προσέλευση, καθώς, λόγω κρίσης, έχουν περιοριστεί οι έξοδοι, δίνουν μια αφορμή για ν’ αδειάζει η σκέψη από την καθημερινότητα και να γεμίζει με μουσική, διασκέδαση, τέχνη, λίκνισμα, εκγύμναση, έκφραση…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass