ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΥΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ

Μια δεκαετία δίχως τον Τάκη Τλούπα

Δημοσίευση: 20 Απρ 2013 22:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:45
 Εκδήλωση αφιερωμένη στα δέκα χρόνια, από τον θάνατο του Λαρισαίου λυρικού φωτογράφου της υπαίθρου Τάκη Τλούπα, θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα έχει τίτλο «Τάκης Τλούπας- Δέκα χρόνια μετά...».
Η εκδήλωση οργανώνεται από την ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού- Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Σε δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι: «Πέρασαν δέκα χρόνια αφότου ο Λαρισαίος φωτογράφος Τάκης Τλούπας (1920- 2003) αναπαύεται στη γενέθλια γη που τόσο αγάπησε. Ο λυρικός φωτογράφος της θεσσαλικής υπαίθρου με το ανεξήγητο εκείνο ένστικτο του μύστη καλλιτέχνη διέσωσε με απαράμιλλο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία της θεσσαλικής υπαίθρου, απομονώνοντάς την επιλεκτικά από το μεταβαλλόμενο αστικό κοινωνικό περιβάλλον της μεταπολεμικής Ελλάδας. Εικόνες λακωνικές αλλά συνάμα τόσο εύγλωττες, εικόνες ασπρόμαυρες αλλά πλημμυρισμένες από το φως της θεσσαλικής γης, εικόνες με τα έργα απλών ανθρώπων που καθαγιάζουν τον μόχθο για επιβίωση και γι’ αυτό βαθιά ουμανιστικές, διαχρονικές και αισιόδοξες. Η αδιάκοπη συνομιλία του με το θεσσαλικό κάμπο που αναγεννιέται αδιάκοπα και η στοχευμένη ματιά που έχει μάθει να διαβάζει τα σημάδια, του αποκάλυψε αόρατους ανθρώπους που είχαν ριζώσει σ’ αυτή τη γη χιλιάδες χρόνια πριν. Με άλλα λόγια, ο Τάκης Τλούπας εντόπισε μέσα από το δικό του δρόμο τα ταπεινά νεολιθικά χωριά που σε πείσμα του χρόνου διέσωσαν ορατά έργα καμωμένα από τα χέρια των αόρατων εκείνων ανθρώπων που τον συγκίνησαν βαθιά. Άρχισε λοιπόν να μαζεύει ευλαβικά πέτρινα εργαλεία και πήλινα ειδώλια που τα παρέδιδε στην υποστελεχωμένη τότε Αρχαιολογική Υπηρεσία και οδηγούσε ακούραστα τους αρχαιολόγους στις «μαγούλες» που έβρισκε. Η εγκεκριμένη από το ελληνικό κράτος συλλογή του βρίσκεται σήμερα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και αποτελεί μέρος της μουσειολογικής του έκθεσης που πρόκειται να λειτουργήσει περίπου σε έναν χρόνο. Οι προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να εκπληρώσουν αυτό το χρέος είναι συνεχείς.
Στην εκδήλωση που οργανώνεται από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες Λάρισας, ΙΕ ΕΠΚΑ και 7η ΕΒΑ θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις από τους Δημήτρη Μάναγα, Κώστα Τσιάνο, Γιώργο Τουφεξή και Κώστα Ταμβακά. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση της συλλογής προϊστορικών αντικειμένων του Τάκη Τλούπα που έχει δωρηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και ενδεικτική έκθεση έργων του, ενώ θα προβληθούν εικόνες και θα ακουστούν ηχητικά αποσπάσματα του ιδίου που επιμελήθηκε η κόρη του φωτογράφος Βάνια Τλούπα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass