ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤ. ΠΕΤΡΙΚΗ – ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ

«Παλιά Παραμύθια από τη Θεσσαλία»

Δημοσίευση: 23 Απρ 2013 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:47
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Η παρουσίαση του βιβλίου της Αμπελωνίτισσας στην καταγωγή εκπαιδευτικού-συγγραφέως κ. Στέλλας Πετρίκη-Τραγγανίδα με τίτλο «Παλιά Παραμύθια από τη Θεσσαλία», παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων που παλαιού δημαρχείου Αμπελώνα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με είκοσι έξι μικρά και μεγάλα παλιά παραμύθια και επτά μύθους ζώων από τη Θεσσαλία. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Η εκδήλωση έγινε από τον σύλλογο «Αρωγή» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελώνα.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, τα παραμύθια ήταν κάποτε μια σπουδαία μορφή ψυχαγωγίας αλλά και ένα πολύ δυνατό μέσο διαπαιδαγώγησης εισάγοντας τα παιδιά αθόρυβα στις ηθικές αλήθειες. Τα λαϊκά παραμύθια, ένα σημαντικό κομμάτι της προφορικής λογοτεχνίας, έχουν τη δική τους αξία. Είναι παραμύθια που ξεκίνησαν χρόνια πριν, αιώνες, γαλούχησαν πολλές γενιές και ταξίδεψαν στον χρόνο από ανθρώπους απλούς. Ο μαγικός τους δε κόσμος εξακολουθεί και σήμερα να γοητεύει μικρούς και μεγάλους.
 Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου «Αρωγή» κ. Γιώργος Κουκούλης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της συγγραφέως και στα βιβλία της. Επίσης ο κ. Κουκούλης έκανε μια αναφορά στην προσπάθεια που κάνει χρόνια τώρα ο σύλλογος «Αρωγή» σε πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο στηρίζοντας παράλληλα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Την παρουσίαση έκανε ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας κ. Μιχάλης Λαφαζάνης ο οποίος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο βιβλίο ότι «η συγγραφέας δεν αρκέστηκε μόνο στην καταγραφή και στη διάσωση των ιστοριών, εργασία που κάνει ο ευσυνείδητος ερευνητής. Θέλησε αυτός ο μικρός ξεχασμένος θησαυρός να αναγνωριστεί από τους παλαιότερους και να γίνει γνωστός τους νεότερους. Με την εμπειρία του εκπαιδευτικού και τη χάρη του λόγου της η συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη στην παρουσίαση των ιστοριών. Πριν από κάθε παραμύθι ή μύθο, προτάσσει ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα. Αναφέρει στοιχεία για το θέμα και τον τύπο του αφηγήματος (δραματικό, σκωπτικό, επιρροές από την ελληνική μυθολογία, από τα δημοτικά τραγούδια κ.α.).
Γράφει για αξίες, τις ιδέες, και τα μηνύματα που διακινούν οι ιστορίες. Παράλληλα εξηγεί και δίνει πληροφορίες για τις συνήθειες και τη στάση ζωής του παραδοσιακού μας βίου. Έχοντας αυτή υπόψην του ο αναγνώστης προσεγγίζει με περισσότερη διάθεση και ενδιαφέρον, ακόμα, και με περιέργεια την ιστορία. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η εκπαιδευτικός κ. Άννα Κατσίκα - Κωτούλα .
Νωρίτερα, στην αρχή της εκδήλωσης συγκίνηση προκάλεσε η παρέμβαση της καθηγήτριας Αγγλικών της κ. Πετρίκη , από το σχολείο κ. Τζένη Χριστονίκου. Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της καθώς και ευχαριστίες προς τους παρευρεθέντες η συγγραφέας κ. Στέλλα Πετρίκη – Τραγγανίδα.
Η Στέλλα Πετρίκη- Τραγγανίδα γεννήθηκε στον Αμπελώνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Μνήμες μιας αλλοτινής ζωής. Αμπελώνας Λάρισας».
Το 2009 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Μουσικά Ακούσματα από τη Δρυμαία Φθιώτιδας».
Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Καρυώτης και π. Γεώργιος Χαρισούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Δημήτρης Ζώης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτρης Χαλούλης, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Μάκης Αβραμούλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελώνα κ. Δημ. Καστώρης, οι τέως δήμαρχοι Αμπελώνα κ. Αναστασία Ψύρρα και κ. Θανάσης Χρυσοβέργης, οι τέως πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελώνα κ. Απόστολος Παπαϊωάννου (και πρόεδρος της «Ελπίδας) και Γιάννης Γιαννόπουλος, ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρώην διευθυντής κ. Μιχάλης Ουλάνης, ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Σωτήρης Μπλάνας, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλολόγων Ν. Λάρισας συγγραφέας κ. Γιάννης Ζαρογιάννης κ.α.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass