Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά!

Δημοσίευση: 25 Απρ 2013 20:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:51

Της Νατάσας Πολυγένη

 H εργατική Πρωτομαγιά, που εορτάζεται σε όλον τον κόσμο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μουσική και το τραγούδι. Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, συγκεντρώσεις, συνθήματα, πλαισιώνονται από εργατικά τραγούδια. Μουσική και τραγούδι κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα, τότε που αναπτύχθηκαν τα μεγάλα εργατικά κινήματα, οι εργατικές ενώσεις και τα συνδικάτα, ακολούθησαν την τάξη των εργατών δίνοντας δύναμη στους αγωνιζόμενους λαούς, σε αυτούς που κατέβαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους προς την άρχουσα τάξη. Οι λαϊκοί τραγουδιστές, συνθέτες και στιχουργοί, παιδιά της λαϊκής τάξης ως επί το πλείστον, δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να καταγράψουν μέσω της μουσικής και τους στίχους τους όλα όσα συνέβαιναν γύρω τους.  Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ν. Λάρισας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορίαμβος», η Ένωση Γυναικών Λάρισας(μέλος ΟΓΕ) και η Ερασιτεχνική Σκηνή «Ονείρων Θαύματα» ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στο κοινό της Λάρισας ένα αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τίτλο «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη τύπου από τους συντελεστές της παράστασης για τη φιλοσοφία του αφιερώματος αλλά και για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τ.Α. κ. Ζήσης Καραλιάκος και το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου κ. Άγγελος Σίμος, τόνισαν από κοινού «Το εργατικό κίνημα έχει ένα δρόμο-μια διέξοδο, την φιλολαϊκή ανάπτυξη με επίκεντρο τις δικέας μας ανάγκες, μέσα στις οποίες πρωταρχικό ρόλο παίζει ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων του μόχθου. Παιδιά της εργατικής τάξης ήταν και είναι όλοι οι μεγάλοι αλλά και οι άσημοι δημιουργοί-εργάτες του πνεύματος και των τεχνών. Εμπνευσμένοι από τη ζωή, τα βάσανα, τους αγώνες της εργατιάς και όχι από τα κέρδη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων».

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος» ο κ. Νίκος Σαμαρίνας και η κ. Ελένη Σαμαρίνα παρουσίασαν το χορευτικό και μουσικό κομμάτι της παράστασης, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η σύνδεση της μουσικής και του λόγου με την εικόνα. Στην παράσταση συμμετέχουν δύο ομάδες χορευτών η μία είναι τετραμελής και η άλλη δεκαπενταμελής και αποτελείται μόνο από γυναίκες αφού είναι το χορευτικό τμήμα της ΄΄Ενωσης Γυναικών(μέλος ΟΓΕ). Τόσο τα τραγούδια όσο και οι χοροί συνδέονται με την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη και αναδεικνύει με σαφή τρόπο την επίδραση τους στους αγώνες για την κατάκτηση δικαιώματων και στις απεργίες. Ακόμη, στο αφιέρωμα αυτό συμμετέχουν οι μουσικοί: Β. Χαρίτος(κλαρίνο), Δ.Πατούλιας(ακορντεόν), Β. Τσιαπλές(λαούτο-μπουζούκι), Ελένη Σαμαρίνα(κιθάρα-φωνή), Ν .Αλεξόπουλος(κιθάρα-φωνή), Δ.Φωτιάδης(πιάνο) και Σ.Γκουνέλας(κρουστά).

Το μέλος της Ερασιτεχνικής Σκηνής «Ονείρων Θαύματα» κ. Κώστας Πελεκάνος σημείωσε μεταξύ άλλων«Το εργατικό λαϊκό τραγούδι είναι από μόνο του μια ιστορία. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν μας αγγίζει μονάχα πολιτιστικά αλλά και ως άτομα, ως εργαζόμενους. Η εργασία δίνει στον άνθρωπο ζωή και αξιοπρέπεια. Όταν μας στερούν την εργασία μας στερούν την ίδια τη ζωή». Παράλληλα, αναφορικά με την παράσταση είπε ότι η «Ονείρων Θαύματα» θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα τραγουδιών.

Τέλος το μέλος ΔΣ της Ένωσης Γυναικών Λάρισας(μέλος ΟΓΕ) κ. Φιλιώ Γιαννούλου ανέφερε ότι είναι καθήκον κάθε γυναίκας να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται για την εργατική τάξη και με πολύ χαρά αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στο αφιέρωμα με το χορευτικό τους τμήμα.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή όλων των συντελεστών είναι εθελοντική.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass