ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο «Αγλύκιαστος» του Κ. Σπρίντζιου

Δημοσίευση: 29 Απρ 2013 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55
 Το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Σπρίντζιου, με τίτλο «Ο Αγλύκιαστος» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» της Λάρισας. Την παρουσίαση αλλά και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ κ. Δήμητρα Μπαρδάνη ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Χρόνης Μουστάκας, Ιωάννης Σιδηρόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η ποιήτρια και ζωγράφος Σοφία Λιάπη και η δασκάλα-συγγραφέας Μαρία Τσεκούρα-Μπασλή. Το πόνημα του Κ. Σπρίντζιου μυθιστορηματικά ανασταίνει πτυχές της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, άκρως διδακτικές και ψυχαγωγικές συνάμα, με το γνωστό ύφος του και την ιδιωτική μας γλώσσα.
Ο Αγλύκιαστος -κεντρικός ήρωας του έργου- είναι μια φυσιογνωμία στην Κρανιά του Ολύμπου στα μισά του 18ου αιώνα όνομα και πράγμα: Δύσκολος, πικρός, συμφεροντολόγος, τύραννος στις σχέσεις του με τους συγχωριανούς και την οικογένειά του, όμοιος με το «Δύσκολο» του Μενάνδρου, κωμωδιογράφου της Αλεξανδρινής εποχής. Βρίσκει όμως το «μάστορά» του, στον γιο του τον Νικόλα, που εκφράζει το νέο πνεύμα, προωθητικά του πολιτισμού, απέναντι σε κατεστημένες αρχές και καταστάσεις. Όλοι γενικά οι ήρωες του έργου, η Χαμαϊδή, οι γονείς της, ο Κώτσιος, ο Βουβάλας, ο αρχιτσέλιγκας, η Γερακίνα, ο Μήτρος, ο Βαγγέλης, με τη δράση και τη συμπεριφορά τους είναι παραδείγματα προς μίμηση ή προς αποφυγή, ακριβώς στο πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα στο νέο και το παλιό, το οποίο είναι λησμονημένο ή σχεδόν άγνωστο για τον σημερινό άνθρωπο, που δεν μπορεί να φανταστεί ότι πριν από διακόσια χρόνια η ζωή των ξωμάχων κτηνοτρόφων και γεωργών κυλούσε σ' αυτούς τους περιπετειώδεις ρυθμούς. Δίδεται έτσι η ευκαιρία στον αρχιμάστορα ηθογράφο Κώστα Σπρίντζιο να παραθέσει πλήθος ηθών και εθίμων εκείνης της εποχής, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής μας ζωής, αλλά άγνωστο για την πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων, ιδίως αυτών που ζουν στις μεγαλουπόλεις. Ταυτόχρονα ο χαρισματικός συγγραφέας πλέκει τις ιστορίες του με ένα λεπτό χιούμορ, που καθιστά την ανάγνωση πολύ ευχάριστη με την ευρηματικότητα και τα ευτράπελά του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass