Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΣ

Καταφύγιο δημιουργικότητας και μάθησης

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2012 22:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:19
Τελείωσε με τη λήξη του καλοκαιριού η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε 72 συνολικά δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία «Future Library» και την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και είχε ως σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Future Library» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο το 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μία νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», συμμετείχε στο πανελλήνιο πρόγραμμα και διοργάνωσε 26 εκδηλώσεις που απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά. Σε ανακοίνωση που απέστειλε προς τα μέσα ενημέρωσης κάνει τον απολογισμό του προγράμματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά της περιοχής και το ενδιαφέρον τους διατηρήθηκε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Συνολικά συμμετείχαν 664 παιδιά και ενήλικες. Τα προγράμματα επιλέχτηκαν ώστε να καλύπτουν δραστηριότητες που να ταιριάζουν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών. Μέσα από τις δράσεις αυτές τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν, να συμμετέχουν σε θεατρικές και εικαστικές δραστηριότητες, να πειραματιστούν, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν ιδέες και γνώσεις. Οι μοναδικές και συναρπαστικές εμπειρίες που έζησαν, σύμφωνα με τα σχόλιά τους, τα γέμισε με χιλιάδες εικόνες και αναρίθμητα συναισθήματα.
Οι εθελοντές - εμψυχωτές των προγραμμάτων, άνθρωποι που ασχολούνται με τις επιστήμες και την ψυχαγωγία, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, θεατρολόγοι ήταν συνταξιδιώτες στις διαδρομές μας. Συγκεκριμένα, η Δρ. Αρχαιολογίας και συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη και η αρχαιολόγος Αγγελική Βαφειαδάκη του συλλόγου «Νουτοπία», η ‘παραμυθού’ Λένα Χαϊδούτη, οι θεατρολόγοι Άννα Λαμπροπούλου και Βάσω Ντάβαρη, η σολίστ- υψίφωνος Κατερίνα Οικονόμου, ο υπεύθυνος λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Λάρισας Ιωάννης Χουινάβας, οι εκπαιδευτικοί – παιδαγωγοί Χρυσούλα Βελησσαρίου, Σουλτάνα Γκαργκάνα, Ελευθερία Μητρούσια, Θεοδώρα Τσάτσου, Ελπίδα Χρηστάκου και Σταύρος Παπατζέλος, οι βιβλιοθηκονόμοι Βασιλική Βλάχου, Δήμητρα Γκόλαντα, Σοφία Μαμούρη και Βασιλική Τσιγάνη, καθώς και οι Maria Barbero από την Ισπανία, Julie Wilson από την Αγγλία, Charlotte Chaignon από τη Γαλλία και Virginia Amesty από τη Βενεζουέλα που ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες μαγικά στις χώρες τους, συνετέλεσαν με την ανιδιοτελή προσφορά τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων εντυπωσιάζοντας τα παιδιά όχι μόνο με τις γνώσεις αλλά και με την αγάπη τους.
Στην οργάνωση και διεξαγωγή του προγράμματος συμμετείχαν 20 ακόμη εθελοντές, φοιτητές επί το πλείστον, που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και διοχέτευσαν τη φαντασία τους, το ενθουσιασμό και το κέφι τους, καλλιεργώντας παράλληλα τις ικανότητες και δεξιότητές τους.
Σημαντική βοήθεια προσέφεραν ο Δήμος Λαρισαίων, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δράσεων καθώς και η Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας που στήριξε τις προσπάθειές της βιβλιοθήκης καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Δίπλα στη Βιβλιοθήκη στάθηκαν με τις δωρεές τους το βιβλιοπωλείο Άνεμος, το κατάστημα χαρτικών Αρμός-Hobbies, το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα καθώς και το κατάστημα χρωμάτων Κέντρο Χρώματος και Διακόσμησης και με τη συνεργασία η Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας 'a-polaris' και το 4ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Με την αρωγή και εποπτεία της Προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης Γεωργίας Τσιάνα, η υπεύθυνη του προγράμματος Χρυσούλα Χατζηαβραάμ και το υπόλοιπο προσωπικό της Βιβλιοθήκης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, κατέθεσαν την αγάπη και το μεράκι τους για να υπερκαλυφθούν τα κτιριακά προβλήματα και η ανεπάρκεια του χώρου, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα Βιβλιοθήκη, καταφύγιο δημιουργικότητας και μάθησης. Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Το μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει δικαιωματικά στα παιδιά που μας εμπιστεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας τα ‘ταξίδια’. Ελπίζουμε οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις που προσφέρθηκαν με αγάπη να τα συντροφεύουν, όχι μόνο ως ανάμνηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά να αποτελούν τη βάση προσωπικών αναζητήσεων και ενδιαφερόντων ταξιδιών με ‘πυξίδα’ τη Βιβλιοθήκη».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass