ΣΕ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ Ο ΔΟΠΑΕΛ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Λαϊκός πολιτισμός για όλα τα βαλάντια!

* Μ. Τσακίρης: «Αυξάνονται οι μαθητές αλλά και οι εκδηλώσεις»

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2012 22:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:24
 Της Νατάσας Πολυγένη
Η οικονομική δυσπραγία αναμφισβήτητα έχει επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στον τομέα του πολιτισμού σε όλη τη χώρα. Μουσεία που υπολειτουργούν, μειωμένες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, εκδηλώσεις που μπαίνουν στο «συρτάρι» ελλείψη ρευστού, είναι μοναχά μερικές από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Στη Λάρισα όμως, όλως παραδόξως, η οικονομική κρίση έφερε ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις πολιτισμού από κάθε άλλη χρονιά. Το στενάχωρο κλίμα οδήγησε τη δημοτική αρχή σε μια «κούρσα» διοργάνωσης εκδηλώσεων, με μοναδικό στόχο την αντιστροφή του κλίματος. Μπορεί τα οικονομικά να ήταν απαγορευτικά, σε κάθε περίπτωση όμως ο εθελοντισμός, το μεράκι και η αγάπη για τις τέχνες και την πόλη περίσσεψε. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Επιστημών Λάρισας κ. Μιχάλης Τσακίρης (λίγες μέρες πριν τον ανασχηματισμό των αντιδημάρχων του Δήμου Λαρισαίων και τις ανακατατάξεις των προέδρων των Οργανισμών), μιλά στην «Ε» για όλα όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια της θητείας του στον μεγαλύτερο οργανισμό που προέκυψε από την καλλικρατική συνένωση. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΕΛ δεν κρύβει την ικανοποίησή του, για τη μέχρι τώρα πορεία του οργανισμού, παρότι παραδέχεται οι εποχές είναι δύσκολες ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση. «Ανέλαβα την προεδρία του οργανισμού σε μια δύσκολη εποχή-από τη μια ο Καλλικράτης από την άλλη η οικονομική κρίση- αλλά παρόλα αυτά, έχοντας στο πλευρό μου άξιους συνεργάτες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και τη συμπαράσταση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, θεωρώ ότι κατορθώσαμε να γίνουν αρκετά πράγματα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του πολιτισμού. Η χρονιά που μας πέρασε είχε τις περισσότερες εκδηλώσεις από ποτέ. Μπορεί τα χρήματα να ήταν περιορισμένα, όμως βάλαμε πλάτη όλοι και έγιναν σημαντικά πράγματα».
Την ίδια ώρα ο κ. Τσακίρης, σχολιάζει το γεγονός, ότι η χρονιά ήταν ιδιαιτέρως καλή και για τις Λέσχες Πολιτισμού, και για τις Ακαδημίες και για τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου. «Ο κόσμος υποφέρει οικονομικά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, έτσι φροντίσαμε να δώσουμε την επιλογή. Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε συνδυασμό με χαμηλά δίδακτρα. Μόνο φέτος έχουμε στις Λέσχες Πολιτισμού 2.000 μαθητές, 700 παιδιά στις Ακαδημίες και πάνω από 400 μαθητές στη Σχολή Μπαλέτου. Ο οργανισμός μετά και τον «Καλλικράτη» μπορεί να αντιμετώπισε προβλήματα όμως κατόρθωσε να τα ξεπεράσει. Περικοπές κάναμε σε όλα, σε καμία όμως περίπτωση δεν θυσιάσαμε εκδηλώσεις που προσφέρουν μια νότα αισιοδοξίας και διευρύνουν τους ορίζοντες του κάθε ανθρώπου. Εξάλλου, η δημοτική αρχή έχει τονίσει επανειλημμένως ότι ο πολιτισμός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και φροντίζει να μένει πιστή στις δεσμεύσεις της» σημειώνει και καταλήγει «Ως ο πρώτος πρόεδρος σε έναν ενοποιημένο οργανισμό με πολλές δραστηριότητες θεωρώ ότι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, κατορθώσαμε να προσφέρουμε στον κόσμο υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία, ενώ ταυτόχρονα είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας, που είναι η προβολή και ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού με τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου, η Λάρισα έχει να δείξει πολλά ακόμη. Είναι μια πόλη που αγαπά τον πολιτισμό και αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει ποτέ, όσα εμπόδια και αν υπάρχουν».
Ο ΔΟΠΑΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας
(Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ.) προήλθε από τη συγχώνευση των εξής οργανισμών: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων, Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων, Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας «Ο Αριστεύς», Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Γιάννουλης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Φαλάνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιάννουλης, Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Γιάννουλης, Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης, Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Γιάννουλης και Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Κοιλάδος. Στην «αγκαλιά» ο ΔΟΠΑΕΛ κρατά τις Λέσχες Πολιτισμού, τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, το Δημοτικό Κουκλοθίασο «Τιριτόμπα», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Λογοτεχνικό Περιοδικό «Γραφή», την Κινηματογραφική Λέσχη, την Ερασιτεχνική Θεατρική Σκηνή, τις Ακαδημίες εκμάθησης αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ιππασίας, ποδηλασίας), το Αστεροσκοπείο ενώ έχει αναλάβει και ένα σωρό εκπαιδευτικά προγράμματα.
ΟΙ ΛΕΣΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το 1983 ήταν η χρονιά που λειτούργησαν οι πρώτες Λέσχες Πολιτισμού στις συνοικίες Ιπποκράτη, Aλκαζάρ, Νέας Σμύρνης, Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι των συνοικιών αγκάλιασαν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στις Λέσχες Πολιτισμού και αυτό οδήγησε στη δημιουργία νέων Λεσχών στις συνοικίες Φιλιππούπολη, Αγ. Σαράντα, Αγ. Κων/νος, Πυροβολικά. Τα τελευταία χρόνια, βλέποντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις συνοικίες, ιδρύθηκαν και άλλες Λέσχες Πολιτισμού στο Λιβαδάκι, στους Αμπελόκηπους, στη Χαραυγή, στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στη Νεράιδα, Ηπειρώτικα, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην Τερψιθέα, στον Άγιο Αθανάσιο, στον Άγιο Θωμά, στη Νέα Πολιτεία, στη Γιάννουλη, στο Κέντρο της πόλης, στη Φαλάνη και στην Κοιλάδα καλύπτοντας όλο τον Καλλικρατικό Δήμο. Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού παρακολουθεί ένας σημαντικός αριθμός παιδιών (προσχολικής και σχολικής ηλικίας), εφήβων και ενηλίκων.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ
H Δημοτική Σχολή Μπαλέτου ιδρύθηκε το 1989 και το 1997 μετά τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα η Ανώτερη Σχολή Χορού, η οποία προσφέρει επαγγελματικές σπουδές χορού και το Θεσσαλικό Μπαλέτο, ομάδα χορού στην οποία συγκεντρώνονται απόφοιτοι και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Μπαλέτου, τα φυτώρια της Σχολής, αλλά και συνεργαζόμενοι χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει στο ενεργητικό της η Σχολή εξήντα πρωτιές σε διεθνείς διαγωνισμούς χορού και 150 περίπου διακρίσεις σε αντίστοιχους εγχώριους. Η σχολή άλλαξε το θεσσαλικό πολιτιστικό τοπίο και διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί και να ανανεωθεί η τέχνη του κλασικού χορού. Από τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου βγήκε μια νέα δυναμική γενιά χορευτών, που διαπρέπει σε όλες τις σκηνές της Ευρώπης και σε ομάδες χορού στην Ελλάδα. Η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, η Ανώτερη Σχολή Χορού και το Θεσσαλικό Μπαλέτο ανήκουν στο Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας.
Ο ΚΟΥΚΛΟΘΙΑΣΟΣ «ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ»
Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα», δίνει παραστάσεις όλο τον χρόνο στη μόνιμη στέγη του στο Μύλο του Παππά. Όλα τα σχολεία της πόλης παρακολουθούν οργανωμένα τις παραστάσεις. Το καλοκαίρι ο δημοτικός κουκλοθίασος, δίνει παραστάσεις σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας, για τους μικρούς μας φίλους. Eχει πάρει μέρος στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κουκλοθεάτρου σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο δημοτικός κουκλοθίασος «Τιριτόμπα» -αποτελεί σήμερα ένα μέρος της παιδικής ψυχαγωγίας, ένα κίνητρο για την καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση, ένα άλλο θέαμα, μια άλλη διάσταση. Το κουκλοθέατρο, σαν άριστο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό μέσο, προσπαθεί να αρθρώσει τη δική του ξεχωριστή πολιτιστική φωνή, ανατρέποντας, διαστέλλοντας και επεκτείνοντας «κλασικούς τρόπους» καλλιτεχνικής δημιουργίας, τεντώνει τα όρια της φαντασίας και αποκαλύπτει το μαγικό βεληνεκές της τέχνης του κουκλοθέατρου.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινιάσθηκε τον Φεβρουάριο του 2005, από το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κων/νο Τζανακούλη, με πρόεδρο του Οργανισμού τον κ. Μιχάλη Τσακίρη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με πολύ μεράκι και ευαισθησία, δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη, στον 1ο όροφο του «Χατζηγιάννειου», με βιβλία από δωρητές της πόλης, όπως των: Μ.Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Κατσίγρα, Δ. Χατζηγιάννη και άλλων Λαρισαίων. Η βιβλιοθήκη είναι ένας ευχάριστος, ζεστός και φιλικός χώρος, όπου οι Λαρισαίοι μπορούν να διαβάσουν στο αναγνωστήριο, να πάρουν πληροφορίες και να δανειστούν βιβλία. Έχει βιβλία από όλους τους τομείς της γνώσης (Λογοτεχνία, Ιστορία, Κοινωνικές Επιστήμες, Φιλοσοφία κ.λ.π.) Υπάρχει και παιδικό τμήμα με σύγχρονα βιβλία των καλύτερων εκδόσεων για παιδιά ηλικίας από ενός έτους και πάνω. Επίσης με την οικονομική ενίσχυση από τη ΔΕΥΑΛ, το 2005, ο Οργανισμός αγόρασε ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων των αναγνωστών. Λειτουργεί και τμήμα δανεισμού κινηματογραφικών ταινιών σε DVD. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί στον 1ο όροφο του «Χατζηγιάννειου» - Ρούσβελτ 59- καθημερινά από τις 9 π.μ. έως 1 το μεσημέρι, εκτός από τα Σαββατοκύριακα.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Οι κινηματογραφικές προβολές πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο. Από τον Οκτώβριο έως τον μήνα Μάρτιο στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου», και από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο στο θερινό κινηματογράφο, στον «Μύλο του Παππά».
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ»
Η Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών, που δημιουργήθηκε το 2010, πραγματοποίησε μία υπέροχη διαδρομή, με τη μεγάλη επιτυχία 17 παραστάσεων με το έργο που ανέβασε: «Για πέντε στρέμματα παράδεισο», των Γ. Σταύρου και Σ. Φραγκιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι παραστάσεις δόθηκαν στο 6ο Λύκειο Λάρισας και ολοκληρώθηκαν στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Η παράσταση αυτή θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας το έτος 2013. Η νέα χειμερινή περίοδος ξεκίνησε με συναντήσεις παλιών και νέων μελών κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο «Χατζηγιάννειο». Η Ερασιτεχνική Σκηνή θα ανεβάσει το έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου: «Δεν είμαι εγώ!».
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Αστρονομικά προγράμματα τα οποία πραγματοποιούνται στο Αστεροσκοπείο Λάρισας και τα διεθνή αστρονομικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται και είναι αποδέκτες των εργασιών του.
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας επισκέπτονται μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης κάθε Πέμπτη βράδυ υπάρχει η δυνατότητα για κάθε συμπολίτη να επισκέπτεται το Αστεροσκοπείο Λάρισας ελεύθερα. Στους επισκέπτες γίνεται ξενάγηση και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής, πραγματοποιούνται εκλαϊκευμένες αστρονομικές ή σεισμολογικές ομιλίες, ως επίσης και προβολές βίντεο συναφούς περιεχομένου.
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ - ΣΧΟΛΕΣ
Μπάσκετ – Ποδοσφαίρου – Βόλεϊ – Τένις – Ιππασίας – Ποδηλασίας, για παιδιά Δημοτικού Σχολείου. Συμμετέχουν περισσότερα από 700 παιδιά. Παράλληλα, στις Σχολές Εκμάθησης Τένις, και Ιππασίας, λειτουργούν και τμήματα ενηλίκων. Τα τμήματα λειτουργούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης της Λάρισας και σε Γιάνουλη, Φαλάνη, Τερψιθέα.
Η διάρκεια εφαρμογής των προγραμμάτων είναι από 1 Οκτωβρίου έως 30 Ιουνίου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
Πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΔΟΠΑΕΛ και απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Περιλαμβάνει γενική γυμναστική και εφαρμόζεται σε όλη τη Λάρισα με συμμετοχή άνω των 500 γυναικών από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Παράλληλα, καθ΄ όλη τη διάρκειά του, πραγματοποιούνται και διάφορες εκδηλώσεις, όπως πεζοπορικές εκδρομές, επισκέψεις σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, μουσικοχορευτικές βραδιές κ.α. Τμήματα λειτουργούν και σε Γιάνουλη, Φαλάνη, Τερψιθέα.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΡΑΦΗ
Τετράδια λογοτεχνίας. Κυκλοφορεί κάθε εξάμηνο Τεύχος 70, Χειμώνας 2011. Συντακτική Επιτροπή: Γιώργοs Ζημιανίτης, Ελενα Σωτηράκη, Θανάσης Μάργαρης, Δημήτρης Κρανιώτης, Kώστας Σπανός.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΕΛ πραγματοποιοούνται εκδηλώσεις-θεσμοί για τη πόλη όπως το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, η Γιορτή Πηνειού, η Έκθεση Βιβλίου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass