ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Νέα άγνωστα έργα του Θεόφιλου

*Παρουσιάζεται στις 30 Οκτωβρίου στο ΔΩΛ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2012 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:25
 Το βιβλίο του γιατρού κ. Νικολάου Παπαθεοδώρου με τίτλο «Ο Ζωγράφος Θεόφιλος στις Μηλιές του Πηλίου-Νέα άγνωστα έργα του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θετταλός» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:
-8.15 μ.μ. «Ο ζωγράφος Θεόφιλος του Νίκου Παπαθεοδώρου» από τη Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας-αρχαιολόγο κ. Λένα Γουργιώτη.
-8.30 μ.μ. «Με αφορμή…ένα σχέδιο του Θεόφιλου, με μαύρο χρώμα και πινέλο πάνω στον ασβεστωμένο τοίχο» από τον εικαστικό κ. Χρήστο Παπανικολάου
-8.45 μ.μ. «Ο ζωγράφος Θεόφιλος και η Λάρισα» από τον ιατρό κ. Νίκο Παπαθεοδώρου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Γιουρμετάκης.
Ο συγγραφέας κ. Ν. Παπαθεοδώρου στον πρόλογο του νέου του βιβλίου, διευκρινίζει τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τον αναγνώστη για τα όσα θα συναντήσει, υπογραμμίζοντας τα εξής:
Ακόμα ένα βιβλίο για τον Θεόφιλο; Τι επιπλέον έχει να προσθέσει στην απέραντη βιβλιογραφία του; Έχουν καλυφθεί ήδη όλες σχεδόν οι πτυχές της ιδιόμορφης ζωής του και έχει μελετηθεί από κάθε πλευρά το πλούσιο έργο του. Πραγματικά, από το 1935 μέχρι και σήμερα χιλιάδες σελίδες έχουν αφιερωθεί για τον χαρισματικό αυτόν ζωγράφο, ο οποίος κατόρθωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και με την απουσία του, αφού το 1934 είχε αποδημήσει, να διχάσει τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο των Αθηνών και όχι μόνον, για την αισθητική και εικαστική αξία του έργου του, μέχρις ότου γίνει τελικά αποδεκτός απ' όλους και καταλαγιάσει εντελώς η εναντίον του αποδοκιμασία. Και προβλέπω ότι η αναφορά στο πρόσωπο το έργο που μας άφησε δεν θα σταματήσει σύντομα. Αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται σε πολλές παρατηρήσεις. Θα αναφέρω μόνον δύο, τις πλέον σημαντικές. Η πρώτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αξία των έργων του στο χρηματιστήριο της Τέχνης και η δεύτερη ότι διαρκώς εντοπίζονται και νέα δημιουργήματά του, τα οποία και τις γνώσεις μας εμπλουτίζουν και αρκετές ασάφειες που είχαμε γύρω από ορισμένα γεγονότα της ζωής του διαλευκάνονται. Επί παραδείγματι, γνωρίζουμε ότι ο Θεόφιλος έζησε για τρία με τέσσερα χρόνια στις Μηλιές του Πηλίου όπου δούλεψε σαν ζωγράφος. Επόμενο ήταν να αφήσει και εδώ, όπως και στα άλλα πηλιορείτκα χωριά όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε, δείγματα της δουλειάς του. Μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστες οι αναφορές όσων μελέτησαν την περίοδο αυτή της ζωής του και αφορούσαν κυρίως τα έργα που ήταν ήδη γνωστά από καιρό στους ιστορικούς της Τέχνης. Όμως πρόσφατα εντοπίστηκαν αρκετές δημιουργίες του και έγιναν γνωστά πολλά γεγονότα από τη ζωή του στο γραφικό αυτό χωριό του Πηλίου. Επιτακτική λοιπόν είχε καταστεί η ανάγκη να καταγραφούν, ώστε να μην περιπέσουν στη λήθη του χρόνου, όσα νέα στοιχεία και λεπτομέρειες από τη διαμονή του στις Μηλιές έχουν εντοπισθεί και να περιγραφούν τα νέα και άγνωστα μέχρι σήμερα έργα του που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή. Αυτός λοιπόν είναι ο βασικός σκοπός του νέου αυτού βιβλίου για τον «αλαφροΐσκιωτο», όπως τον χαρακτήρισαν, ανατολίτη ζωγράφο, που πέρασε την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του στο όμορφο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο.
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass