ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΘΕΙ

Όταν η παράδοση συναντάται με την Τέχνη

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2012 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:26
Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πολυδιάστατη, πολυδύναμη, πολύμορφη. Αρχίζει με τον αγώνα για επιβίωση, συνεχίζεται με την προσπάθεια για κοινωνική και πολιτική οργάνωση, ολοκληρώνεται με τη ζήτηση της αλήθειας, τη δημιουργία ή τη θέαση της ομορφιάς, με την αναζήτηση της ευδαιμονίας και της βίωσης της αρετής, με τη γοητεία της απεραντοσύνης και της αιωνιότητας. Όλες αυτές οι κατευθύνσεις της ανθρώπινης προσπάθειας είναι νόμιμες. Όλες μαζί οικοδομούν τον πολιτισμό και τελικά αποκρυσταλλώνονται σε κάποιες συγκεκριμένες μορφές και εκφράζουν ορισμένο περιεχόμενο και όλες μαζί αποτελούν την πολιτιστική παράδοση.
 Αν και η οικονομική δυσπραγία έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον τομέα του πολιτισμού σε όλη τη χώρα, ωστόσο δε λείπουν οι συντονισμένες προσπάθειες σε τοπικό κυρίως επίπεδο, που έχουν ως στόχο τους την επιβίωση και την αναβίωση της τοπικής παράδοσης, την ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την εθνική μας παράδοση καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού, στους Γόννους Λάρισας.
 Ο εθελοντισμός των νέων, το μεράκι και η αγάπη για τις τέχνες και την παράδοση του χωριού οδήγησαν στη δημιουργία της Πινακοθήκης στο κέντρο του χωριού, ενώ λειτουργεί ήδη το Λαογραφικό Μουσείο, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, τόσο οι πνευματικοί μας άνθρωποι, όσο και οι φορείς του Δήμου Τεμπών από την πλευρά της πολιτείας κατόρθωσαν να προσφέρουν στον κόσμο υψηλού επιπέδου πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα κατάφεραν να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο τους που είναι η ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού με τον καλύτερο τρόπο.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Λειτουργεί επίσημα από το 2000, και στεγάζεται σε κτίσμα του 1855, το οποίο ήταν τούρκικο μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό, όπου και κατοίκησε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος, ο Ιωάννης Ολύμπιος. Περιέχει πλήθος ευρημάτων Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου από το 304 π.Χ. μέχρι και σήμερα. Καλύπτει κυρίως τομείς που αφορούν τη βιομηχανία (με αρχαία εργαλεία για την παραγωγή λαδιού), την ένδυση, εργαλεία οικιακής χρήσης από τοπικά επαγγέλματα, ενώ συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την παράδοση(κλασσική εποχή της αρχαιότητας, ελληνιστική παράδοση, βυζαντινή παράδοση, νεοελληνική παράδοση).
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Χτίστηκε το 1952 και χρησίμευσε αρχικά ως Κοινοτικό Κατάστημα, στη συνέχεια ως Δημαρχείο και από το καλοκαίρι λειτουργεί ως Πινακοθήκη. Αποτελείται από 5 αίθουσες όπου σε θεματικές ενότητες εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κυρίως ζωγράφων αλλά και γλυπτών. Σε μια από τις αίθουσες εκτίθενται 66 έργα ζωγράφων από 22 χώρες( Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία κτλ), τα οποία αποτελούν και τη θεματική ενότητα της Mail-Art που οργάνωσε το ζεύγος Παπαδημητρίου με θέμα «Προμηθέας-Φωτιά-Άνθρωπος». Μια άλλη ενότητα είναι η αίθουσα με πίνακες που αφορούν θέματα από την αρχαιότητα και θέματα ερωτικά και στην οποία υπάρχει και η τοιχογραφία, δωρεά προς την Πινακοθήκη του Κ. Παπαργύρη και έχει σαν θέμα την «Αρκαδία». Επίσης σε ξεχωριστή αίθουσα εκτίθενται έργα ξένων ζωγράφων, όπως των Γερμανών Μάρκους Αμπς και Τζόνι Σουλτς, του Ιταλού Μ.Ρόσσι και του Μάρνη Γέρα από το Άγιο Δομίνικο. Στην μεγάλη αίθουσα εκτίθενται έργα Ελλήνων ζωγράφων ενώ στο κέντρο της αίθουσας αυτής σε ένα μεγάλο τραπέζι μπορεί ο επισκέπτης να δει έντυπα και Λευκώματα Τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέματα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική κ.ά. Τα ωράρια λειτουργίας για τα δύο κτίρια είναι για τις καθημερινές 9 το πρωί έως 2:30 και για τα σαββατοκύριακα: 10 το πρωί έως 1:30 το μεσημέρι. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Για το Μουσείο:2495031181 και 6944-157641. κ. Β. Καραβιδές, για την Πινακοθήκη: 24953-50100 και 6972-238309 κ. Γ. Αργυρακούλης. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗ
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass