ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Σμύρνη... 90 χρόνια από την καταστροφή της

Δημοσίευση: 05 Νοε 2012 1:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:28
...Πολύ πριν την καταστροφή της Σμύρνης, η αποπομπή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είχε τεθεί σε εφαρμογή. Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, λεηλασίες, ληστείες, βιασμοί, δολοφονικές επιθέσεις, εξαντλητικές πορείες του ανδρικού πληθυσμού που οδηγούσαν στον θάνατο, ήταν μια πολιτική εθνικής εκκαθάρισης και βίαιης εξόντωσης του Χριστιανισμού, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της μετατροπής σε καθαρό τουρκικό κράτος.
Η φωτιά της Σμύρνης έσβησε τη μεγάλη ιδέα, την Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων, με την ένοχη συνείδηση των συμμάχων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα αλλά και τον εθνικό διχασμό, που είχε χωρίσει τον Στρατό και τους Έλληνες.
Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, θα παρουσιαστεί ένα πολυθέαμα του Δήμου Λαρισαίων στη μνήμη και τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ιωνίας.
Το συγκρότημα «Ελλήνων Ανάμνησις», που το αποτελούν οι Βαγγέλης Τσιαπλές, Αλέκος Τσιωνάς, Μαρία Δεληγιάννη, Ρήγας Μακρόπουλος, Σπύρος Καβαλλιεράτος, Γιάννης Μακρυγιάννης, θα παρουσιάσει τη μουσική και τα τραγούδια της Σμύρνης αλλά και μεγάλων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών (Ξαρχάκος – Καλδάρας – Μούτσης – Γκάτσος κ.ά.) με θέμα τη Σμύρνη.
Η συγγραφέας Μπέτυ Μαγρίζου και η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Βάσω Οικονόμου θα διαβάσουν αποσπάσματα από το πριν της Σμύρνης, την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων και τη φωτιά, τη δολοφονία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης, τη μεγαλύτερη τραγωδία του 20ού αιώνα.
Η φωτογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Μποντικούλη. Η επιλογή τραγουδιών – κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Κολώνα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass