53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Ρουμάνος, ο Ιρανός και ο Φιλανδός…

Δημοσίευση: 09 Νοε 2012 1:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:29
Του Νίκου Αρτινού
Οι παρουσίες τριών σημαντικών σκηνοθετών του διεθνούς σινεμά δίνουν τον τόνο στην αφιερωματική διάσταση του προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουγκίου (κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών του 2007 για την ταινία «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες») αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ανερχόμενου ρουμάνικου κινηματογράφου με τις ταινίες του να συμμετέχουν στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ και να «σαρώνουν» τα βραβεία. Ο Μουνγκίου, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η άνθηση του ρουμάνικου σινεμά την τελευταία δεκαετία, προήλθε από την αντίδραση των κινηματογραφιστών απέναντι στο σινεμά του παρελθόντος. Όπως λέει ο ίδιος «οι διεθνείς επιτυχίες ορισμένων σκηνοθετών έδωσαν το κίνητρο και στους υπόλοιπους για να διατηρήσουν ένα επίπεδο κι έτσι αρχίσαμε να έχουμε καλή ανταπόκριση από διάφορα φεστιβάλ, με αποτέλεσμα προοδευτικά να δημιουργηθεί μια προσωπική ηθική σε κάθε δημιουργό».
Σε αντίθεση με τον Κριστιάν Μουνγκίου, ο οποίος αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τη χώρα του, ο Ιρανός –κουρδικής καταγωγής-Μπαχμάν Γκομπαντί γυρίζει ταινίες εκτός Ιράν. «Ήταν πολύ δύσκολο. Δεν ήθελα να φύγω από το Ιράν. Η κυβέρνηση με ανάγκασε», είπε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αισθάνεται ο εαυτός του στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι για να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση, προσπάθησε να κρατήσει τον εαυτό του απασχολημένο. Η νέα του ταινία «Η εποχή του ρινόκερου» (πρωταγωνιστεί η Μόνικα Μπελούτσι) εμπνέεται από την αληθινή ιστορία ενός Κούρδου ποιητή που φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το ιρανικό καθεστώς. Ο Γκομπαντί είπε πως πρόκειται, κυρίως, για μια ταινία προσωπική, που αναφέρεται στο να ζει κανείς εξόριστος. Ο ίδιος ο δημιουργός, εξάλλου, ζει αυτοεξόριστος από το 2009, αρχικά στο Ιράκ και στη συνέχεια στην Τουρκία.
Τέλος, ο Φιλανδός Άκι Καουρισμάκι («Το λιμάνι της Χάβρης», «Άνθρωπος χωρίς όνομα», «Έγκλημα και Τιμωρία») είναι ο αγαπημένος των κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χαιρέτισε αρχικά το ακροατήριο και συστήθηκε ως δόκτορας Καουρισμάκι, ο οποίος μπορεί να θεραπεύσει τους παρευρισκόμενους σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς εξακολουθεί να έχει συναισθήματα!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass