ΠΕΦΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στούντιο ηχογραφήσεων τρόμου...

Δημοσίευση: 10 Νοε 2012 1:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:29
 Του Νίκου Αρτινού
To 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «ρίχνει» αυλαία σήμερα το βράδυ με την τελετή λήξης που θα γίνει στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Χτες, Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν οι προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Όμως πέρα από το διαγωνιστικό ενδιαφέρον της διοργάνωσης, τα άλλα τμήματα του φεστιβάλ έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικά κινηματογραφικά δείγματα δημιουργών και τάσεων.
Αναφέρω ως παράδειγμα το φιλμ «Στούντιο ηχογραφήσεων Μπερμπεριάν» του Πίτερ Στρίκλαντ, που προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοικτοί Ορίζοντες». Πρόκειται για ένα καλογυρισμένο θρίλερ τρόμου, που χτίζει αργά και οδυνηρά μια κατάσταση αβεβαιότητας και σασπένς. Η ιστορία εξελίσσεται στη δεκαετία του ’70. Το στούντιο ήχου «Μπερμπεριάν» είναι ένα από τα πιο άθλια στούντιο μιξάζ στην Ιταλία. Μόνο οι πιο ελεεινές ταινίες τρόμου «καταφεύγουν» εκεί για την επεξεργασία του ήχου τους. Ο Γκίλντροϊ, ένας αφελής, εσωστρεφής ηχολήπτης από την Αγγλία, αναλαμβάνει τη μίξη του ήχου για τη νέα ταινία του μετρ των ταινιών τρόμου, Σαντίνι. Βρίσκεται ξαφνικά από τον αθώο κόσμο των ντοκιμαντέρ τοπικής κλίμακας, σ’ ένα ξένο περιβάλλον που βασίζεται στην εκμετάλλευση, παγιδευμένος σ’ έναν εχθρικό κόσμο πικρόχολων ηθοποιών, εκκεντρικών τεχνικών και πολύπλοκης γραφειοκρατίας.
Όσο περισσότερο χρόνο περνά μιξάροντας κραυγές και ανατριχιαστικούς ήχους από λαχανικά που κατακρεουργούνται με μπαλτά, τόσο πιο έντονη νοσταλγία νιώθει για το στούντιο στον κήπο του σπιτιού του, στη γενέτειρά του. Τα γράμματα της μητέρας του εναλλάσσονται ανάμεσα στα τετριμμένα κουτσομπολιά και σε μια δυσοίωνη υστερία, που αντανακλά σταδιακά τη μαύρη μαγεία της ταινίας του Σαντίνι. Καθώς ο χρόνος και η πραγματικότητα μετατοπίζονται, ο Γκίλντροϊ βυθίζεται σε μια δίνη ηχητικού και προσωπικού χάους, κι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του για να μείνει όρθιος σ’ έναν κόσμο όπου δεσπόζει η εκμετάλλευση, εντός κι εκτός κάδρου.
Ο πρώην μουσικός Πίτερ Στρίκλαντ («Καταλίν Βάργκα») φτιάχνει ένα εξαιρετικό θρίλερ το οποίο παρουσιάζει επιπλέον ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην ταινία πρωταγωνιστεί η γνωστή, ως «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ», Τόνια Σωτηροπούλου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass