«ΣΑΝ ΣΤΑΧΥΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Βιβλίο ποτισμένο με... Λάρισα

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2012 1:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:04
Όχι άρωμα Λάρισας, αλλά ποτισμένο με αυτή και μετά όλα τα άλλα. Αναμενόμενο, όταν η συγγραφέας γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε σε αυτή. Το βιβλίο «Σαν στάχυα στο χρόνο», της Λαρισαίας Δήμητρας Παπαναστασοπούλου είναι «πολυβόλο», μια συνεχής ριπή χρόνων, εποχών και τοποθεσιών. Τιμή και για την πόλη, να ζωντανεύει με όλο τον πλούτο του παρελθόντος της μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Έστω μιας μυθιστορίας. Πάνω από 450 χρόνια η Θεσσαλία υπό τους Οθωμανούς Τούρκους. Η Λάρισα, το Γενί Σεχίρ των Τούρκων, μια «σκοτεινή» πόλη. Χώμα, λάσπη, καταπίεση, θάνατος. Η σύγχρονη πόλη της δεκαετίας του ‘90. Ένα γαϊτανάκι, που ξεκινά το 1770 στη Λάρισα και καταλήγει πάλι εδώ το 1995.
Την εξυμνεί την πόλη η συγγραφέας την περιγράφει, μαζί και τα γεγονότα κάθε εποχής. Φανταστικοί οι ήρωες, αλλά οι τοποθεσίες και οι συνήθειες των Λαρισαίων πραγματικές. Ο Τύρναβος, η Αγιά και ο Βόλος με τις Αλυκές, στην άκρη του φόντου. Οθωμανοί, η μετά το 1881 εποχή, οι τσιφλικάδες και τα μεγάλα υποστατικά, οι κολίγοι, το Κιλελέρ, ο Μαρίνος Αντύπας, οι αναδασμοί, το αγροτικό ζήτημα, το Αλκαζάρ, τα λαντό, φυσικά ο Πηνειός, το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο, τα Ταμπάκικα και η Παναγία, η ζεστή καλοκαιρινή πόλη και η κρύα χειμωνιάτικη, οι Γερμανοί κατακτητές, ο ΕΛΑΣ, η μάχη της σοδειάς, η απελευθέρωση, το Β’ Σώμα Στρατού, Φρούριο, Άγιος Αχίλλιος, το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Λάρισας, η χούντα του ‘67, οι εξορίες, Μακρόνησος, η Λάρισα των πρώτων αντιπαροχών του ‘60, η βόλτα στους επιτάφιους τη Μ. Εβδομάδα. Είναι «γλυκά» ή «πικρά» όλα αυτά, για εκείνους που τα έζησαν, κατά ένα έστω τμήμα. Οι χρόνοι είναι μεγάλοι, αλλά όλοι σε κάθε «επιστροφή» των πρωταγωνιστών στη Λάρισα, αναγνωρίζουν κομμάτια του σήμερα, του χθες και του κάποτε. Όπως τα μετέφεραν οι παλιότεροι…Η μητέρα- πατρίδα, που λέει και η ίδια η συγγραφέας, απλώνεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου, όπως ο θεσσαλικός κάμπος. Η ζωή κάνει κύκλους και το βιβλίο τους ανοίγει συνεχώς. Είναι αισιόδοξο αυτό...
Ε. Ρ.
 
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Tο βιβλίο της Λαρισαίας συγγραφέως Δήμητρας Παπαναστασοπούλου «Σαν στάχυα στο χρόνο» θα παρουσιαστεί σήμερα στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» της Λάρισας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο λογοτέχνης, Νίκος Νομικός και η συγγραφέας του θα συνομιλήσει με το κοινό. Κατά την παρουσίαση θα διαβαστούν σχόλια, του βουλευτή Λάρισας και συγγραφέα κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και του καθηγητή Aγγλικών κ. Λάμπρου Γερογιώκα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass