ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

Τίμησαν τη Μελίνα της Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2012 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:33
Της Νατάσας Πολυγένη
Τη χαρακτήρισαν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα – φλόγα». Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας. Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας.
Τη βάφτισαν Αμαλία - Μαρία, δεν τη φώναξαν όμως έτσι ποτέ. Το όνομα που θα χρησιμοποιούσαν σε όλη της τη ζωή, και με το οποίο έγινε πασίγνωστη, ήταν το «Μελίνα». Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και η Μελίνα των ξένων.
Στη Μελίνα της Λάρισας, ήταν αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα Χαροκόπου, στον Πύργο όπου έζησε η Μελίνα Μερκούρη όντας σύντροφος του Παναγή Χαροκόπου του νεότερου. Δημοφιλείς ηθοποιοί μα προπάντων φίλοι της Μελίνας, όπως ο Γιάννης Βόγλης, η Μπέτυ Βαλάση, και η Βάσια Τριφύλλη μίλησαν στη συγκινητική εκδήλωση που ως στόχο δεν είχε μονάχα να τιμήσει το έργο της σπουδαίας Ελληνίδας αλλά και τη συγκέντρωση εσόδων για κακοποιημένες γυναίκες και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
Το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε ως στόχο τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών δεν απέτρεψε τον συσχετισμό με τα χθεσινά γεγονότα βιαιότητας που έλαβαν χώρα σε τηλεοπτικό πλατό.
Οι τρεις ηθοποιοί σχολίασαν το συμβάν, λέγοντας ότι εάν ζούσε η Μελίνα θα είχε κατέβει στο πεζοδρόμιο να διαμαρτυρηθεί.
«Είναι απαράδεκτο ένας άντρας να κάνει επίδειξη δύναμης σε μια γυναίκα. Θλίβομαι και σοκάρομαι από όσα έγιναν. Η Μελίνα Μερκούρη πάλευε για τις γυναίκες και την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βόγλης. Την οργή και τον αποτροπιασμό τους για το χθεσινό επεισόδιο εξέφρασαν και η κ. Βάσια Τριφύλλη και η κ. Μπέττυ Βαλάση, σημειώνοντας ότι είναι θλιβερή η εικόνα ενός άνδρα που κακοποιεί γυναίκες.
Η χθεσινή εκδήλωση όμως στο κτήμα Χαροκόπου έκρυβε και πολλή συγκίνηση. Ο Γιάννης Βόγλης με το μεστό του λόγο, η Μπέτυ Βαλάση με το συναισθηματικό της ύφος και η Βάσια Τριφύλλη με το μαχητικό της πνεύμα αναφέρθηκαν στη γυναίκα Μελίνα, στην ηθοποιό, στην πολιτικό που με την παρουσία της έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας.
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Η πρόεδρος της οργάνωσης «Ευχή Ζωής» κ. Μαριέττα Λάμπρου, μίλησε για το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης τόνιζοντας ότι ήρθε ο καιρός να φύγει το πέπλο της μυστικοπάθειας στα θύματα κακοποίησης, προσθέτοντας παράλληλα τα εξής: «Δεν θέλουμε, ούτε και θα αντικαταστήσουμε το έργο της Πολιτείας, είμαστε απλοί αρωγοί και συνοδοιπόροι. Δυστυχώς σύμφωνα με έρευνες μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρώπη και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στον υπόλοιπο πλανήτη έχει υποστεί κακοποίηση και η κακοποίηση αυτή συμβαίνει σε οικογένειες κάθε φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικού στρώματος. Απλά ας υψώσουμε τις δυνάμεις μας, ας αφαιρέσουμε το πέπλο της μυστικοπάθειας». Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και επιστήμονες της οργάνωσης που βοηθούν αφιλοκερδώς ώστε να στηριχτούν οι κακοποιημένες γυναίκες, βάζοντας μικρούς στόχους για να έρθουν μεγάλοι καρποί».
Σε σύντομο χαιρετισμό της η υπεύθυνη της διοργάνωσης κ. Βιβή Κάραλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα όνειρο πολλών ετών, αυτό της αξιοποίησης του χώρου όπου έζησε η Μελίνα Μερκούρη εκπληρώθηκε. Το όνειρο της επαναλειτουργίας της Βίλας Χαροκόπου, ενός κτιρίου άμεσα συνυφασμένου με την ιστορία της Λάρισας, με απώτερο σκοπό τη χρησιμοποίησή του για φιλανθρωπικό σκοπό δεν μπορεί να είναι πια ίδιον των αιθεροβατών.
Ο κ. Βιταλίνο Γατένιος επιχειρηματίας και ένας εκ των ιδιοκτητών του κτήματος, σημείωσε ότι η χθεσινή εκδήλωση είναι μια πρώτη κίνηση που έχει ως σκοπό οι Λαρισαίοι να περπατήσουν στα χώματα αυτού του ιστορικού μέρους, όπου φιλοξενήθηκαν μεγάλοι πολιτικοί και καλλιτεχνικοί παράγοντες της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στόχος είναι το Κτήμα Χαροκόπου να γίνει ευρέως γνωστό στους Θεσσαλούς πολίτες. Αναφορικά, με τον σκοπό της εκδήλωσης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται εκδηλώσεις και δραστηριότητες που υποστηρίζουν τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης και των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, ενώ για το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη υπογράμμισε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει.
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ. Γατένιος, αναφέρθηκε και στη ζωή της Μελίνας στη Λάρισα σημειώνοντας: «Η παραμονή της Μελίνας Μερκούρη στον Πύργο Χαροκόπου ήταν το επιστέγασμα ενός μεγάλου έρωτα. Του έρωτα της Μελίνας και του Παναγή Χαροκόπου του νεότερου, ο οποίος επισφραγίστηκε με τον γάμο τους. Αυτή ήταν η αιτία που η Μελίνα Μερκούρη βρέθηκε στον Πύργο. Αυτή ήταν η αιτία που η Μελίνα γνώρισε την περιοχή και τους κατοίκους της. Δική μας πεποίθηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέρος αποτελεί ένα τοπικό μνημείο, ορόσημο που φέρνει θύμησες από το παρελθόν.
Ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος, δεν κατόρθωσε να παραστεί στην εκδήλωση ευρισκόμενος στο εξωτερικό, όμως απέστειλε χαιρετιστήριο τηλεγράφημα που αναγνώστηκε κατά την έναρξη του αφιερώματος.
Αμέσως μετά τις ομιλίες, ο κόσμος που κατέκλυσε στην κυριολεξία το κτήμα, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει φωτογραφικά στιγμιότυπα της ζωής της Μελίνας Μερκούρη αλλά και να απολαύσει ένα θεσπέσιο μουσικό πρόγραμμα από τον Αλέξανδρο Χατζή, τη Μάγδα Βαρουχά και τον Λαρισαίο Θωμά Θωμαΐδη. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass