ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Χοροί και τραγούδια από τη δημοτική παράδοση

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2011 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:14
 Τα χορευτικά τμήματα έξι πολιτιστικών συλλόγων του νομού έδειξαν χθες βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας τις χορευτικές τους δεξιότητες σε μία παράσταση με τραγούδια και χορούς από τη δημοτική παράδοση.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού, ο Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός», ο Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, ο Ε.Σ. Χάλκης, ο Π.Σ. Πυργετού, ο Μ.Ε.Σ. Συκουρίου και ο Μ.Ε.Σ. Γλαύκης σε μία συλλογική προσπάθεια να στηρίξουν και να προβάλλουν την τοπική παράδοση παρουσίασαν μία ξεχωριστή παράσταση που αναφέρονταν σε δύο χαρακτηριστικούς ρυθμούς, τους επτάσημους και εννιάσημους.
Οι θεατές είχαν την ευκαιρία βλέποντας χθες αυτούς του χορούς να διαπιστώσουν ότι ο Έλληνας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του τραγουδούσε και χόρευε. Οι ρίζες των δύο ρυθμών ανιχνεύονται στην αρχαιότητα και στα βυζαντινά χρόνια, περνώντας από τη θρησκευτική μουσική στη δημοτική παράδοση, ενώ τους ίδιους ρυθμούς τους εντοπίζουμε και σε μελωδίες του σήμερα. Για το λόγο αυτό, η παράσταση ξεκίνησε με το πέρασμα των ρυθμών από τους λατρευτικούς ψαλμούς στην παραδοσιακή μουσική. Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια από τον κύκλο της ζωής και τον κύκλο του χρόνου και παρουσιάστηκαν μελωδίες και χοροί από την Ήπειρο, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλία, τη Μυτιλήνη και τη Μικρασία, τις Σέρρες και τη Δράμα, αλλά και από διάφορα χωριά των ευρύτερων περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης. Συρτοί χοροί, καρσιλαμάδες, απτάλικα, ζεϊμπέκικα, καθώς και πολλά άλλα κινητικά μοτίβα ξετυλίχθηκαν στη σκηνή του Κηποθεάτρου από τους 150 χορευτές των συλλόγων.
Στη χθεσινοβραδινή παράσταση φορέθηκε «ο Σαγιάς» της Χάλκης. Δέκα αυθεντικοί σαγιάδες του 19ου αι., προϊόν πολύχρονης έρευνας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό.
Στην παράσταση συμμετείχαν:
Τα «Λογκατσάρια» από τον Μ.Ε.Σ - Λαογραφικό Μουσείο Γόννων.
Ο «Ντιβιτζής» και η «Καμήλα» από τον Μ.Σ. Νέων Μ. Μοναστηρίου.
Τα μέλη του Συλλόγου Αρβανίτικων Αλόγων «Άγιος Γεώργιος» Γόννων.
Η ομάδα κρουστών των Πολιτιστικών Συλλόγων υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μακρυγιάννη και ο Πρωτοψάλτης Γιώργος Τερζούδης.
Έλαβαν μέρος οι μουσικοί:
Παράσχος Δημήτρης (κλαρίνο), Ψαθάς Βαγγέλης (κλαρίνο, ζουρνάς), Κωστούλης Κώστας (κλαρίνο, σαξόφωνο), Κοσμίδης Νεκτάριος (βιολί), Παπαδημητρίου Κώστας (λαούτο), Τσιαπλές Βαγγέλης (ούτι, τζουράς, μπουζούκι), Μούτσελος Νίκος (γκάϊντα), Ψαθάς Αντώνης (ακορντεόν, νταούλι), Σαμόλαδος Γιώργος (κορνέτα), Ιωαννίδη Καλλιόπη (σαντούρι), Ψαθάς Δημήτρης (ζουρνάς, νταούλι), Μακρυγιάννης Γιάννης (κρουστά).
Φιλική συμμετοχή: Λεκάκης Γιάννης (λύρα),Ντούρος Σταύρος (λαούτο), Ευαγγελάκης Νίκος (λαούτο), Κατσάρας Γιώργος (νταούλι). Τραγούδησαν οι: Ελληνίδου Ρία, Παράσχος Δημητρής, Κοσμίδης Νεκτάριος. Επιμέλεια παράστασης-Σκηνική παρουσίαση: Καραβασίλης Σωτήρης.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass