ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Φεστιβάλ για την Αρχαία Τριπολίτιδα

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2011 1:51 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:15
 Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές στην κεντρική πλατεία της Δολίχης στην Ελασσόνα το 4ο φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις».
Την εκδήλωση άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσακνάκης ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων την ανάγκη συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού της περιοχής και τη συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» προβάλλει τις αρχαιότητες και την ιστορία της περιοχής μας. Από το 2008 έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι σε μόλις τέσσερα χρόνια καταφέραμε το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» να διατηρείται σε υψηλό επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Στο περσινό φεστιβάλ μιλήσαμε για την ευαισθησία που περιμέναμε να δείξει ο Δήμος Ελασσόνας για τη συνέχιση των ανασκαφών στο Καστρί Δολίχης, στη λύση του προβλήματος της πρόσβασής του και στη συντήρηση του βυζαντινού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία στη σκιά του Ολύμπου είναι ο πλούτος της περιοχής μας και κατά συνέπεια της επαρχίας Ελασσόνας. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον πλούτο και να τον αναδείξουμε. Κάνουμε έκκληση στο Δήμο Ελασσόνας να διαθέσει το απαιτούμενο ποσό για να συνεχιστούν οι ανασκαφές στο Καστρί Δολίχης, όπως επίσης να αναλάβει το χαμηλό κόστος της συντήρησης των τοιχογραφιών του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος».
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής Ανθρωπολογίας κ. Άρης Πουλιανός παρουσίασε την επιστημονική του θέση για την καταγωγή του ανθρώπου. Η αρχαιολόγος της 7ης ΕΒΑ κ. Σταυρούλα Σδρόλια παρουσίασε χρήσιμα στοιχεία για το βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Δολίχης λέγοντας ότι «ο ναός της Δολίχης είναι ένα σπάνιο μνημείο, που διατηρεί τις αρετές της βυζαντινής τέχνης σε μια μεταβατική περίοδο.
Ο αρχαιολόγος κ. Σπύρος Κουγιουμτζόγλου, παρουσίασε το ψηφιδωτό από την αρχαιότητα έως τη βυζαντινή περίοδο χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ψηφιδωτού της Βασιλικής Α΄ του Καστριού Δολίχης. Παρουσίασε δε τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής του έτους 2010 στο Καστρί Δολίχης.
Ακολούθησε η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου όπου ερμήνευσε κομμάτια γνωστών συνθετών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης η «Τριπολίτιδα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass