Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΝΗ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΓΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗ ΒΟΛΕΨΩ»

«Το βόλεμα υπερίσχυσε και οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο»

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2011 22:40 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:50
Πριν από λίγες ημέρες έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο του Μύλου η νέα παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου που εγκαινιάζει στην ουσία τη νέα θεατρική χρονιά.
Πρόκειται για μία παράσταση που χαρίζει απλόχερα στο θεατρικό κοινό έντονες στιγμές γέλιου αλλά και προβληματισμού. Οι πρωταγωνιστές, στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές ενός σχολείου στη Νότια Ιταλία περιγράφουν στο δάσκαλό τους, όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους, με το δικό τους αθώο τρόπο και αφορούν στην οικογένειά τους, στην κοινωνία, στη ζωή τους η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.
Οι δύο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω», ο Στέργιος Νένες που παράλληλα τη σκηνοθετεί και η Γεωργία Γωργόνη μιλούν στην «Ε» για το νέο θεατρικό έργο που παρουσιάζεται στη Λάρισα.
 
Συνέντευξη στη Σοφία Ορφανιώτη
* Η ιστορία της συγκεκριμένης παράστασης διαδραματίζεται μέσα σε μία σχολική αίθουσα, όπου οι μαθητές του σχολείου μέσα από το δικό τους μικρόκοσμο περιγράφουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης θεωρείτε ότι το έργο είναι αρκετά επίκαιρο και περνά μηνύματα στους μεγάλους;
- Σ.Ν. «Το σχολείο είναι σαραβαλιασμένο...», «Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν...», «Τα υπόλοιπα παιδιά δεν είναι στο σχολείο γιατί δουλεύουν», «Ο Μπερλουσκόνι τα κρατάει όλα για τον εαυτό του...», «Η πείνα στον κόσμο είναι ένα σωρό», «Ο κόσμος είναι αηδία», «Ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τους πιθήκους αλλά από τα βαμπίρ»...Μάλλον όσα έχουν ειπωθεί από αυτά τα παιδιά δεν είναι απλώς επίκαιρα μηνύματα αλλά γροθιές στις συνειδήσεις των μεγαλυτέρων!
- Γ.Γ. Τα παιδιά της παράστασής μας, ζουν στη δεκαετία του 80 σε ένα φτωχό χωριό της νοτίου Ιταλίας, καταστήσεις ιδιαίτερα δύσκολες. Όμως τις αντιμετωπίζουν με αυθορμητισμό, παιδική τρέλα, καυστικό χιούμορ και προσπαθούν να τις ξεπεράσουν. Αυτό που καταφέρνουν σίγουρα είναι να μας προβληματίσουν ως ενήλικες και να μας κάνουν να αναλογιστούμε τον κόσμο που έχουμε φτιάξει για αυτά.
* Τη σκέψη των μικρών παιδιών χαρακτηρίζει η αφέλεια, ωστόσο θεωρείτε ότι η παιδική ματιά δεν αλλάζει τα δεδομένα αλλά ίσως να δίνει άλλη διάσταση στα τεκταινόμενα;
- Σ.Ν. Θα χαρακτήριζα όχι αφελή αλλά αθώα τη σκέψη των παιδιών. Αθώα και αγνή σε τέτοιο βαθμό που γίνεται αφοπλιστική. Τα παιδιά νομίζω ότι λένε με τον πιο απλό τρόπο τα πιο σοβαρά πράγματα και δεν αλλάζουν τα δεδομένα γιατί διατηρούν την απλότητα στη σκέψη τους. Απλότητα που οι μεγαλύτεροι έχουμε χάσει επηρεασμένοι από τους «κώδικες συμπεριφοράς» του εγωισμού και του συμφέροντός μας.
- Γ.Γ. Απλός αγνός και αθώος θα έλεγα ότι είναι ο τρόπος σκέψης των παιδιών αλά ταυτόχρονα πλούσιος, από άποψη φαντασίας και περιεκτικός. Μπορεί να μην έχει τη δύναμη να αλλάξει τα δεδομένα, μπορεί όμως να μας προβληματίζει και ταυτόχρονα να μας κανει να χαμογελάμε!
* Ο τίτλος της παράστασης είναι «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω». Αν μη τι άλλο, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, σε όλους τους τομείς, είναι μία φράση που την ακούμε συχνά από πολλούς και κυρίως από τους νέους που αγωνιούν για το αύριο.
Τελικά τι υπερισχύει σήμερα, η ελπίδα ή το βόλεμα;
- Σ.Ν. Πολύ φοβάμαι ότι το «βόλεμα» υπερίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια σ’ εμάς, τους γονείς και ίσως τους παππούδες μας και γι’αυτό φτάσαμε ως χώρα σε πραγματικό αδιέξοδο! Θέλω όμως να πιστεύω ότι οι νέοι του σήμερα έχουν ως κίνητρό τους την ελπίδα. Ελπίδα για μια ζωή ανεξάρτητη, βασισμένη σε πραγματικές αξίες που σίγουρα δεν είναι συνδεδεμένες με υλικά αγαθά, αυτοκίνητα, σκάφη ή σπίτια μεζονέτες...
- Γ.Γ. Πιστεύω πως μετά από χιλιάδες δυσκολίες και δεινά ,όπως και στο μύθο «Το κουτί της Πανδώρας» θα μείνει μόνο η ελπίδα. Τότε αναπόφευκτα θα παραδειγματιστούμε από τα λάθη μας και θα κάνουμε μια νέα αρχή.
* Για ποιο λόγο θα προτείνατε σε κάποιον να παρακολουθήσει τη νέα σας θεατρική παράσταση;
- Σ.Ν. Γιατί επιμένω πως ο μόνος τρόπος αντίδρασης στις μέρες μας είναι η επιστροφή στις πραγματικές αξίες. Γιατί βασισμένοι στα υπέροχα κείμενα των παιδιών αυτών, η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε μια παράσταση ενηλίκων, πραγματικά διασκεδαστική, που χαρίζει άφθονο γέλιο αλλά και συγκίνηση, μια κι έχει άμεσες αναφορές στα πολύτιμα παιδικά μας χρόνια. Όπως αποδεικνύεται από την ικανοποίηση και τα χαμόγελα όσων έχουν ήδη δει την παράσταση, τα καταφέραμε αρκετά καλά κι αυτό είναι κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους! Επίσης γιατί με την έγνοια και φροντίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου έχουμε κρατήσει ιδιαίτερα χαμηλό εισιτήριο (κανονικό:15 ευρώ, φοιτητικό:10 ευρώ, Τετ. και απογ.Σαβ.:10 ευρώ).
- Γ.Γ. Για να διασκεδάσει ,να γελάσει ,να προβληματιστεί να συγκινηθεί και να γαληνεύσει. Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Στην παράστασή μας φροντίζουμε με το κέφι και τον αυθορμητισμό μας, να βγάζουμε στην επιφάνεια αυτό «το παιδί». Οι θεατές ταυτίζονται, αφήνουν να αναδυθεί για λίγο και το δικό τους παιδι και διασκεδάζουν πραγματικά.
* Θεωρείτε ότι μια παράσταση που παίζεται σε κάποιο θέατρο της ελληνικής περιφέρειας έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία μιας και το κοινό σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ιδιαιτέρα εκπαιδευμένο;
-Σ.Ν. Δεν διαχωρίζω σε καμία περίπτωση το κοινό ανάλογα με την περιοχή που παίζεται μια παράσταση. Όπως επίσης δεν πιστεύω στο «καλό» κοινό, εκπαιδευμένο ή όχι. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη επιτυχία νομίζω, διαφορετικά όλοι θα ακολουθούσαν αυτή τη συνταγή! Πιστεύω ειλικρινά ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από όμορφες προσπάθειες και πάντα αναγνωρίζει κάτι που αξίζει.
- Γ.Γ. Το κοινό του Θεσσαλικού Θεάτρου θα έλεγα ότι είναι έμπειρο στην παρακολούθηση παραστάσεων. Το Θεσσαλικό Θέατρο έχει διανύσει μια τεράστια πορεία και έφερε το θέατρο κοντά σε κάθε μικρό χωριό. Αυτό από μόνο του είναι κέρδος για τους ανθρώπους που το ζήσανε ως εμπειρία .Από εκεί και πέρα είτε κάποιος έχει δει θέατρο στη ζωή του είτε όχι, όταν παρακολουθήσει μια παράσταση θέλει να εκπληρώσει κάποιες προσδοκίες όπως: να καταλάβει τι είδε, να διασκεδάσει, να ταυτιστεί, να περάσει καλά και να μην μετανιώσει που αφιέρωσε χρήμα και χρόνο. Η παράστασή μας πιστεύω καταφέρνει να επικοινωνήσει με όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εμπειρίας και ηλικίας γιατί βασίζεται στην ειλικρινή δουλειά μας και την ειλικρίνεια που έχει ο λόγος των παιδιών.
* Κύριε Νένε σας έχουμε γνωρίσει ως ηθοποιό από τη συμμετοχή σας σε τηλεοπτικές σειρές. Τώρα σας συναντάμε και ως σκηνοθέτη. Σε ποιο από τα δύο θεωρείτε ότι αποδίδετε περισσότερο;
- Σ.Ν. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι στο θέατρο σχεδόν αποκλειστικά με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, έναν νέο άνθρωπο που εκτιμώ πολύ, έχω την χαρά να θεωρώ φίλο μου και ο οποίος εκπροσωπεί κατά τη γνώμη μου τη σύγχρονη αντίληψη για το πώς γίνεται το θέατρο. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γι’αυτό κι ελπίζω ότι και η προσωπική μου «απόδοση» ακολουθεί με τον ίδιο ενθουσιασμό!
* Κυρία Γεωργόνη σας γνωρίσαμε μέσα από την επιτυχημένη σειρά του mega τα «Μυστικά της Εδέμ». Η σειρά έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Πώς απολαμβάνετε την επιτυχία αυτή;
- Γ.Γ. Είναι πολύ όμορφο να σε συγχαίρουν για το καλό αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Όταν μια δουλειά γνωρίζει επιτυχία, αντιλαμβάνομαι την επιτυχίας αυτή σαν επιβράβευση για το καλό αποτέλεσμα. Αυτό μου δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίσω να δουλεύω.
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass