ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ

Οι άγνωστες πτυχές της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 23 Νοε 2011 1:15 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:38
 Της Νατάσας Πολυγένη
Πρωτότυπες και τεκμηριωμένες μελέτες θεσσαλικού ενδιαφέροντος, που κοσμούν πλέον την πρώτη έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Θεσσαλικά Μελετήματα» παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Το περιοδικό εκδόθηκε από τη Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρία (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) με στόχο πολλοί επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο φιλολογικής, ιστορικής, αρχαιολογικής και λαογραφικής μελέτης τη Θεσσαλία, που ακόμη πολλές πτυχές της παραμένουν ανεξερεύνητες, να έχουν ένα έγκυρο επιστημονικό βήμα για να δημοσιεύσουν τα πορίσματα των ερευνών και μελετών τους. Για την επιστημονική αυτή καταγραφή των πτυχών της Θεσσαλίας μίλησαν ο προϊστάμενος επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης και ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος μαθηματικών Θανάσης Τριανταφύλλου.
Ο κ. Μπεχλιβάνης αναφέρθηκε στην ενότητα της φιλολογίας και λαογραφίας, όπου παρουσιάζονται αξιόλογες μελέτες πανεπιστημιακών και μη, που αναφέρονται στην επίδραση του μύθου των Αργοναυτών στη λατινική και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Ακόμη, αναφέρθηκε σε σύγχρονα λογοτεχνικά άρθρα για την παραγωγή στη Θεσσαλία αλλά και στη χρήση του μιντιακού λόγου και την επίδρασή του. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη μελέτη για την παραγωγή υφαντών από ορεσίβιους της Πίνδου, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική.
Στη συνέχεια ο κ. Τριανταφύλλου εστίασε στις εργασίες για την ιστορία και την αρχαιολογία ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μελέτη της αρχαιολόγου κ. Β. Αδρύμη, στην οποία παρουσιάζεται η ανασκαφική της δραστηριότητα. Όπως τόνισε ο ομιλητής, πρόκειται για μια μελέτη που αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία για τη σύνδεση του μυκηναϊκού στοιχείου με τη Θεσσαλία.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στόχος της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, σε ετήσια βάση ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες αλλά και οι ίδιοι οι επιστήμονες να βρουν το δικό τους βήμα έκφρασης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass