ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο «Τρυφερός Σύντροφος» της Α. Δεληγιώργη

Δημοσίευση: 28 Νοε 2011 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:40
Τα βιβλιοπωλεία «Παιδεία» και οι εκδόσεις «Άγρα», παρουσιάζουν το βιβλίο της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., «Τρυφερός Σύντροφος», την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου (Μεγ. Αλεξάνδρου 6).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
O κ. Ζήσης Παπαδημητρίου– καθηγητής του Α.Π.Θ, ο κ. Γιάννης Ατζάκας – συγγραφέας και η συγγραφέας του βιβλίου. Την παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο εκπρόσωπος των βιβλιοπωλείων «Παιδεία», λογοτέχνης, κ. Νίκος Νομικός.
Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, με το έργο της, συνδυάζοντας το δυνατό μυαλό, την καθαρή σκέψη και τη χαρισματική της πένα, ανατέμνει τον ψυχισμό και φωτίζει εκ των έσω την πάλη με τα εξωτερικά εμπόδια, που οδήγησαν τον πρωτοπόρο Έλληνα Μαρξιστή – Κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό, στη διαμόρφωση της ιστορικής αυτογνωσίας και τη διατύπωση των θέσεών του για την κοινωνία και την ελληνική γλώσσα.
Στέκεται με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι σ’ ένα από τα πλέον φωτισμένα πνεύματα της Ελληνικής Ιστορίας, τον Γιώργο Σκληρό, ξεδιπλώνοντας τη μυθιστορία της και κάνοντας χρήση του ιστορικού υλικού, με ξεχωριστή λογοτεχνική εκφραστικότητα.
Δεν διαταράσσει τα βιογραφικά στοιχεία, ούτε το ιδεολογικό του πλαίσιο. Διασώζει το ύφος του Γιώργου Σκληρού, ενσωματώνει φράσεις κι αποσπάσματα από τα σημαντικότατα κείμενά του. Ο υπέροχος τρόπος γραφής, της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, μας προβάλλει έναν υποδειγματικό τύπο ιδεολόγου, που εκδηλώνει έντονο συναισθηματισμό, τόσο στις φιλικές, όσο και στις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Τρεις γυναίκες, που εμφανίζονται στη μυθιστορηματική ζωή του, η δίδυμη αδελφή του, η Γερμανορωσίδα ερωμένη των φοιτητικών του χρόνων και η Αιγυπτιώτισσα σύζυγός του, παρουσιάζονται ως μητρικές φιγούρες, δοσμένες ολοκληρωτικά στον άνθρωπό τους.
Ακολουθούμε τα ταξίδια της συγγραφέως κατά την 25ετή ενασχόλησή της με τον Γιώργο Σκληρό. Παρακολουθούμε τις μετακινήσεις του, από χώρα σε χώρα κι από πόλη σε πόλη. Παιδικά κι εφηβικά χρόνια στην Τραπεζούντα, μαθητεία στην εμπορική επιχείρηση του γαμπρού του στην Οδησσό, φοιτητικά χρόνια στην Μόσχα, Πετρούπολη και Ντόρπατ και κυρίως στην Ιένα. Δύσκολα χρόνια στο Σανατόριο του Ταταρίνο, η κατάληξη κι ο θάνατός του στην Αίγυπτο το 1919, μόλις 41 ετών.
Η μυθοπλαστική βιογράφηση του Γιώργου Σκληρού, φωτίζει την ιδιωτική του ζωή. Φωτίζει τον περίφημο «κύκλο της Ιένας», τις επαφές του με τον Δελμούζο, τον Χατζόπουλο, τους Γιώργο και Φώτο Πολίτη. Το θρυλικό έργο του, «Το κοινωνικόν μας ζήτημα», τάραξε τα νερά μιας κοινωνίας τραυματισμένης από οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς κλυδωνισμούς, καθώς κι από τις βίαιες συγκρούσεις γύρω από το γλωσσικό μας ζήτημα. Μια συναρπαστική μυθιστορία περιπλανήσεων, δημιουργικής και μαχητικής σκέψης και ονείρων του κορυφαίου κοινωνιολόγου Γιώργου Σκληρού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass