ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ

«Πέτρα και φως»

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2011 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:48
Ο Περιβαλλοντικός και Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στον ξενώνα «Ηώς» που βρίσκεται στη Σκήτη θα παρουσιάσει το ημερολόγιο του 2012 με τίτλο «Πέτρα και φως» σε μία άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα.
Ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης, με την έκδοση του ένατου κατά σειρά ημερολογίου του θέλει να προβάλλει και να αναδείξει την ομορφιά του τόπου του. Πολιτεία της πέτρας η Σκήτη, κτισμένη αμφιθεατρικά κυριολεκτικά χωμένη μέσα σ' ένα καταπράσινο κοίλο, αθέατη από τη θάλασσα ίσως για να προφυλαχτεί από τους διάφορους επιδρομείς.
Η Σκήτη αποκαλείται και Κενταυρούπολη λόγω του βυζαντινού κάστρου το οποίο είναι ένας μεγάλος οχυρωμένος οικισμός, που βρίσκεται στα δυτικά του χωριού σε ένα βραχώδες πλάτωμα του Μαυροβουνίου, προσφέροντας εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος και προς την κοιλάδα της Αγιάς.
Η Σκήτη ήταν ένα φτωχό ταπεινό χωριό, ίσως γι' αυτό δεν θα δει κανείς παλιά μεγάλα αρχοντικά, παρά μόνο μικρά παραδοσιακά θεσσαλικά πετρόκτιστα σπίτια, λίγα χρόνια μετά το σκηνικό άλλαξε όμως, όλο και περισσότεροι άρχισαν να φτιάχνουν εκεί το δικό τους εξοχικό σπιτικό.
Σήμερα παλιά και νέα σπίτια συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Στην ενδιαφέρουσα διαδρομή προς τη Σκήτη ο ταξιδιώτης θα συναντήσει το τοξωτό πέτρινο γεφύρι του Αλαμανού και αμέσως μετά μέσα από μια γοητευτική αντίθεση ανάλογα με την εποχή, ξεπροβάλλει η καταπράσινη Σκήτη θρονιασμένη στους πρόποδες του Μαυροβουνίου με μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο που δίκαια την αποκαλούν το μπαλκόνι του Αιγαίου.
Στα περισσότερα πλακόστρωτα «σοκάκια» που οδηγούν στο παλιό πετρόκτιστο σχολείο όπου τώρα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Σκήτης, στις εκκλησιές και τις πλατείες της, θα βρει κανείς την ηρεμία της μικρής κοινωνίας που ζει στους δικούς της ρυθμούς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass