ΕΝΑ ΓΛΥΠΤΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΙΓΟΥΡΑ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ

Βιόπολις υποδοχεύς στην Ιατρική σχολή

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2011 1:14 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:59
Της Σοφίας Ορφανιώτη
«Βιόπολις υποδοχεύς», έτσι ονομάζεται το νέο γλυπτό που κοσμεί τον αύλειο χώρο της Ιατρικής σχολής στην περιοχή του Μεζούρλου.
Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και φυσητό γυαλί και το φιλοτέχνησε ο εικαστικός Αντώνης Καρακωνσταντάκης.
Έχει ύψος 8 μέτρα και είναι μία αφαιρετική μορφή- φιγούρα η οποία διατηρεί βασικά μορφολογικά στοιχεία της δίκλωνης έλικας συντίθεται από τρεις περιστροφές με τα δύο δεξιά άκρα να καταλήγουν ελεύθερα συνειρμικά, ενώ τα δύο αριστερά απολήγουν σε άκρα φιδιού θυμίζοντας το σύμβολο της Ιατρικής. Η όλη σύνθεση αενάως κινούμενη υποστηρίζεται σε μία ράβδο.
Το γλυπτό αναπαριστά μια ανθρώπινη μορφή – κλίμακα και αποτελεί ένα συνδυασμό του γενετικού κώδικα και των φιδιών του Ασκληπιού.
Χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο αμφιθέατρο της Ιατρικής σχολής
παίρνοντας αρχικά το λόγο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – καθηγητής κ. Κ. Γουργουλιάνης με αφορμή την τοποθέτηση προ λίγων ημερών του συγκεκριμένου γλυπτού τόνισε ότι το Πρυτανικό συμβούλιο με χαρά δέχθηκε την πρόταση του Ιατρικού τμήματος και της Πινακοθήκης για να τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο της σχολής το συγκεκριμένο γλυπτό. Η πρωτοβουλία αυτή και η δική μας αποδοχή πρόσθεσε δείχνει τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία και το δήμο.
Το γλυπτό σημείωσε υποδηλώνει την ανοδική πορεία και θα είναι το σύμβολο της νέας Ιατρικής σχολής.
Τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον καλλιτέχνη όσο και προς την Πινακοθήκη εξέφρασε ο κοσμήτορας της σχολής επιστημών υγείας καθηγητής κ. Ι. Μεσσήνης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η στήριξη προς την Ιατρική σχολή στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Για πρωτοβουλία άξια μίμησης έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής καθηγητής κ. Κ. Μαλίζος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον εικαστικό για τη σημαντική δημιουργία και τη διάθεσή του να προσφέρει το έργο του στην Ιατρική σχολή.
Μάλιστα ο κ. Μαλίζος προέτρεψε και άλλους δημιουργούς να κάνουν κάτι ανάλογο και να γίνει στη Λάρισα συμπόσιο γλυπτικής όπου θα προκύψουν και άλλοι αξιόλογοι ευεργέτες.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρευρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος της δημοτικής πινακοθήκης Μ. Τζιαστούδης που συνεχάρη τον κ. Καρακωνσταντάκη για το ξεχωριστό του έργο, ο πρώην πρόεδρος της πινακοθήκης Μ. Ξηρομερίτης ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στο να προχωρήσει η ιδέα και στη συνέχεια να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Από την πλευρά του ο δημιουργός Αντώνης Καρακωνσταντάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ευοδώθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία που είχε με όλους.
Παρόντες στη χθεσινή παρουσίαση του γλυπτού έργου ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ευστ. Κουτσογιάννης οι οποίοι πρόσθεσαν ότι από την πλευρά τους στηρίζουν και επαινούν κάθε είδους τέτοια πρωτοβουλία.
Τέλος παρούσα ήταν και η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Βικτωρία Λύτρα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass