ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Χ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ

«Λόγοι στην ανακομιδή των λειψάνων του Ιωάννου του Χρυσοστόμου»

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2011 1:34 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:02
 Το πρώτο βιβλίο του φιλολόγου-διδάκτορα Βυζαντινής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Χαράλαμπου Στεργιούλη, με αντικείμενο τους εγκωμιαστικούς λόγους που εκφωνήθηκαν από τους βυζαντινούς ρήτορες με αφορμή την ανάμνηση του γεγονότος της ανακομιδής του λειψάνου του Ιωάννη του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα του Πόντου στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 428 παρουσιάζεται απόψε στις 7 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο».
Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Λόγοι στην ανακομιδή των λειψάνων του Ιωάννου του Χρυσοστόμου». Συμβολή στη μελέτη της ταφικής επιδεικτικής ρητορικής των βυζαντινών και την εκδήλωση διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων.
Λόγιοι, όπως ο Κοσμάς Βεστίτωρας, ο Νικήτας Δαβίδ Παφλαγών, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, φροντίζουν να συνεχίσουν με τους λόγους τους, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας στα συμπεράσματα της μελέτης του, την παράδοση που διαμόρφωσαν στο πεδίο του εγκωμίου οι Πατέρες του 4ου αι. (Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Ναζιανζηνός και άλλοι). Η ρητορική προσέγγιση των λόγων από τον συγγραφέα ανέδειξε την ικανότητα των βυζαντινών ρητόρων να χειριστούν το θέμα της ανακομιδής των λειψάνων του Χρυσοστόμου, όπως προστάζει ο εγκωμιαστικός λόγος, αλλά και να επαινέσουν επάξια την προσωπικότητα και τις αρετές του εξόριστου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Βασίλης Κατσαρός, Καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και Δρ. Φ. Δημοσθένης Στρατηγόπουλος Λέκτορας Φιλοσοφικής Σχολής Νις-Σερβίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Θεσσαλικός Βυζαντινός Χορός με χοράρχη τον Ηλία Παπαδόπουλο. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Γιώργος Τράντας, δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass