ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Ο λόγος και η αξία του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2011 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:02
 «Ο λόγος δεν είναι επίπεδος, δεν έχει έκταση, αλλά βάθος. Είναι διαστρωματωμένος σε επίπεδα. Κάτω από τον επιφαινόμενο λόγο είναι ο υπονοούμενος λόγος. Ο ένας είναι η άλλη όψη του άλλου». Αυτά τόνισε χθες μεταξύ άλλων στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης ο φιλόλογος και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Κώστας Δημουλάς στο θέμα που ανέπτυξε με τίτλο «πρώτη, δεύτερη, τρίτη ανάγνωση ενός κειμένου (ψυχολογική αναζήτηση βάθος λόγου).
Ο κ. Δημουλάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας στο Γαλλικό Ινστιτούτο σημείωσε ακόμη ότι « χρειάζεται γνώση, αλλά και ευστροφία και, σαφώς, θάρρος, πατώντας στο επίπλαστο (που είναι το επιφαινόμενο) να περάσεις στο αληθινό (που είναι το βάθος). Γνώση, διότι έχουμε την τάση να προβάλλουμε, σε αυτό που ακούμε ή διαβάζουμε, αυτό που εμείς θα θέλαμε να είχαμε ακούσει ή διαβάσει, με συνέπεια να μένουμε μακράν του τι πραγματικά λέει ή γράφει ο άλλος. Ευστροφία, διότι ο λόγος, ιδίως ο προφορικός, αλλά και ο γραπτός σε κάποιο βαθμό, ρέει και δεν τον προλαβαίνουμε, χάνοντας, έτσι, όλο το παρουσιαζόμενο θέμα. Θάρρος, διότι πρόκειται για επίπονο έργο, καθώς ανακαλύπτεις πράγματα που δεν θα σου άρεσαν». Στη συνέχεια της εκδήλωσης παίρνοντας το λόγο η κ. Βασιλική Μάνδαλου, φιλόλογος, λογοτέχνης, γ.γ. της ΕΛΟΣΥΛ ανέπτυξε το θέμα: «Η αξία του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή» όπου σημείωσε ότι «οι άνθρωποι από ανάγκη για επικοινωνία κυρίως για τις οικονομικές τους συναλλαγές αλλά και από ανάγκη για διάσωση και διατήρηση της ατομικής και συλλογικής μνήμης και πείρας επινόησαν τη γραφή και στη συνέχεια τα κάθε είδους βιβλία. Έτσι κατάφεραν να μακρύνουν τη ζωή τους και να τη βοηθήσουν.
Βύβλος ήταν το όνομα μιας φοινικικής πόλης από όπου εισαγόταν ο κατεργασμένος πάπυρος. Για αιώνες πολλούς με τους παπύρους και τις περγαμηνές είχαμε τα χειρότερα βιβλία, τα ειλητάρια σε κοντάκια και τους αντιγραφείς στις βασιλικές αυλές και στα μοναστήρια.
Δείγμα προόδου και πολιτισμού μιας χώρας είναι το πλήθος τω τίτλων, δηλαδή των βιβλίων που εκδίδονται και το πλήθος των αντιτύπων. Ευθύγραμμη είναι η πορεία της πνευματικής ζωής της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο».
Χαιρετισμό απεύθυνε στη χθεσινή εκδήλωση η πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ κ. Δ. Μπαρδάνη, ενώ τη συντόνισε το μέλος της ΕΛΟΣΥΛ κ. Κων. Κότση.
Σ.Ο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass