Ο ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κρητικά ακούσματα με τη συνοδεία της λύρας

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2011 1:14 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:04
 Μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής που διαθέτει φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων είναι ο Αντώνης Ξυλούρης ή αλλιώς Ψαραντώνης.
Από τους πιο γνωστούς κρητικούς λυράρηδες ο Ψαραντώνης θα παίξει τη λύρα του απόψε στο «All- Alive» στις 9:30 μ.μ, μαζί του θα είναι η Νίκη Ξυλούρη.
Ο Ψαραντώνης που είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το όνομα αυτό είναι αδελφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη και θεωρείται από τους καλύτερους λυράρηδες.
Έμαθε μουσική από πολύ μικρός δίπλα στο Νίκο Ξυλούρη. Για πρώτη φορά έπαιξε λύρα σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης. Νέος μαζί και πανάρχαιος, ο Ψαραντώνης έχει τη δυναμική του ραψωδού και με την αλευτέρωτη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Bαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός, αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης. Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο που διοργανώνει το 1979 στα Ανώγεια. Ο Ψαραντώνης έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Εμφανίζεται τακτικά στη Γερμανία, ενώ έχει παίξει στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Ουκρανία, τη Φιλιππούπολη, αλλά και στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ «Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων» που έγινε στο Martigny της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1999, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.
Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World's First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου και προβάλλεται βίντεο με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει τη λύρα του.
Τη μουσική βραδιά στη Λάρισα με τον κρητικό δεξιοτέχνη της λύρας διοργανώνει η «Alive Art Performances».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass