ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Τιμώντας και συντηρώντας τη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική

* Αύριο το πρωί τα μέλη της χορωδίας θα ψάλλουν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2011 1:09 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:04
Σε μία εποχή που οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα ολοένα και φθίνουν, μία ομάδα αξιόλογων ανθρώπων πριν από ένα περίπου χρόνο θέλοντας να διασώσει αλλά και να διαδώσει τη βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι δημιούργησε στη Λάρισα το Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι.
Οι δημιουργοί αυτού του εργαστηρίου βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής το ονόμασαν έτσι για να δώσουν σε αυτό τη διάσταση αρχικά της δημιουργίας και μετέπειτα της ανανέωσης, της έρευνας, της προβολής μιας μουσικής που δυστυχώς ελάχιστοι την ακούν και ακόμη λιγότεροι ασχολούνται με αυτή.
Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας για τη δημιουργία του Βυζαντινού και Δημοτικού εργαστηρίου ήταν ο κ. Θεοδόσης Διαμάντης, πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος στη Λάρισα, αλλά και συνιδρυτής, γραμματέας και διδάσκαλος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος».
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Διαμάντης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία του εργαστηρίου καθώς αυτό το κομμάτι της παραδοσιακής αλλά και της εκκλησιαστικής μουσικής τα τελευταία χρόνια υστερεί σε σχέση με άλλα είδη μουσικής. Σκοπός ακόμη της ύπαρξης του εργαστηρίου είναι, όπως είπε, η μεταφορά στους πιστούς του μηνύματος των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων της Εκκλησίας με την εμφάνιση μελωδιών της βυζαντινής μουσικής.
Ένας άλλος λόγος που συντέλεσε στη δημιουργία της χορωδίας είναι όπως είπε και ο πρόεδρος του εργαστηρίου κ. Ιωάννης Λεβιδιώτης η προβολή του νομού και της χώρας και εκτός συνόρων αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού.
Το Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι στον ένα χρόνο της ύπαρξής του στηρίζουν ηθικά και οικονομικά ο π. Νεόφυτος Μάχος-Αρχιμανδρίτης του ι.ν. Αναλήψεως του Σωτήρος ο οποίος άνοιξε το πνευματικό κέντρο της εκκλησίας για να μπορούν εκεί να γίνονται οι πρόβες των μελών του εργαστηρίου. Σημαντική ωστόσο είναι και η οικονομική συνεισφορά του π. Ιάκωβου Δημητρόπουλου- Αρχιμανδρίτη, Καθηγούμενου της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου ο οποίος στηρίζει όλες τις προσπάθειες του εργαστηρίου.
Παρά το μικρό χρόνο λειτουργίας του το Δημοτικό και Βυζαντινό εργαστήρι σημείωσε έντονη δραστηριότητα, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συναυλίες, όπως στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Ελασσόνας, στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, στον Ι.Ν. Αναλήψεως, στο Δ.ΩΛ. στο Ραδιόφωνο της εκκλησίας της Μητρόπολης, και η δραστηριότητά του δεν σταματά εδώ. Τα μέλη του εργαστηρίου προγραμματίζουν, όπως είπε ο κ. Λεβιδιώτης, συναυλίες σε Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα και κυρίως διοργανώνουν επίσκεψη στο Πατριαρχείο της Κων/πολης και σε άλλες ορθόδοξες Μητροπόλεις όπου θα ψάλλουν κομμάτια της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής.
Στις δράσεις του εργαστηρίου είναι και η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας με διεύθυνση www.byzantine-folkchoir.gr η οποία συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Στη σελίδα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για όλες τις δραστηριότητες της χορωδίας, να δει video από συναυλίες της, να ακούσει Βυζαντινούς Ύμνους καθώς και εξαιρετικές μονωδίες του χοράρχη της κ. Θεοδόση Διαμάντη. Σύντομα θα εμπλουτιστεί και με δημοτικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας ερμηνευμένα από τη χορωδία.
Το Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι αποτελείται από 23 άτομα, ανθρώπους νεαρούς σε ηλικία, με υπέροχες φωνές, μουσικά άριστα καταρτισμένους με πτυχία που αγαπούν και εμπνέονται από τη δημοτική και Βυζαντινή μουσική.
Τα μέλη του εργαστηρίου μέσα στις συνεχείς τακτικές εβδομαδιαίες πρόβες που κάνουν εκτός της εκμάθησης των ύμνων και των τραγουδιών διά μέσου των μουσικών παρτιτούρων, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά ορθή έκφραση των φωνηέντων, στην απόλυτη ορθή ερμηνεία των μουσικών γραμμών, των χαρακτήρων, των καλλωπιστικών στοιχείων αποδίδοντας όλα αυτά με ηρεμία, με γλυκύτητα, παραδοσιακά και εμφαντικά όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Το Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι απαρτίζουν οι:
* Ι. Λειβαδιώτης –πρόεδρος, Δ. Κατσουγιάννης- αντιπρόεδρος, Δ. Χελιδωνάς- ταμίας, Π. Ρεμπάπης - υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και Γραμματέας, Ν. Κουρεμένος - μέλος. Τα μέλη δε της χορωδίας είναι:, Θεοδόσης Διαμαντής Χοράρχης, Ιωάννης Μπατζέλας, Απόστολος Παπαγεωργίου, Βησσαρίων Παπαδόπουλος, Βασίλειος Κοτάκος, Γεώργιος Τερζούδης, Στέργιος Τσέτσιλας, Γρηγόριος Κολώνας, Ευάγγελος Κολώνας, Αλέξανδρος Παναγούλης, Καρανάσιος Φώτιος, Καρδοκούξης Θεόδωρος, Σαμαράς Βασίλειος, Βασίλειος Καλκούλης, Αθανάσιος Καλατζής, π. Φώτιος Svetozar, Χρήστος Ζτιάβας.
*Αύριο Κυριακή 6 Φεβρουαρίου η χορωδία υπό τη διεύθυνση του χοράρχη της κ. Θεοδόση Διαμάντη θα ψάλλει στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ Ιγνατίου και παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης. Ολόκληρη η Ιερά Ακολουθία θα καλυφθεί τηλεοπτικά και θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία Τηλεόραση». Μετά το πέρας της Ιεράς ακολουθίας θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass