ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη

Δημοσίευση: 04 Απρ 2011 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:23
 Εκδήλωση- παρουσίαση του 18ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών- Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, την οποία διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λάρισας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου. Για τον τόμο θα μιλήσουν οι: Θωμάς Ψύρρας, λογοτέχνης-πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων και Νίκος Παπαθεοδώρου- ιατρός. Αποσπάσματα του παπαδιαμαντικού έργου θα διαβάσει η Λένα Χαϊδούτη, θεατρολόγος - παραμυθού. Θα συντονίσει η Ιουλία Κανδήλα, φιλόλογος-ιστορικός της εκπαίδευσης και θα προλογίσει η Μηλίτσα Ζαρλή- Καραθάνου- πρόεδρος της ΕΘΕ.
Στον τόμο συμμετέχουν με πρωτότυπα πονήματα καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση της Εταιρείας. Ο εκδότης των Απάντων του Παπαδιαμάντη Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος και η Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο περιοδικό του Βλάσση Γαβριηλίδη «Το Νέον Πνεύμα» και αναζητούν τις ανυπόγραφες, τις άγνωστες μεταφράσεις του Παπαδιαμάντη, προσφέροντας μια ξενάγηση στο παπαδιαμάντειο ύφος, στην «παπαδιαμαντική βαφή». Ο Λάκης Προγκίδης καταγράφει τις σημαντικές χρονολογίες που σημάδεψαν το έργο του Παπαδιαμάντη στη διάρκεια των εκατό χρόνων που πέρασαν από το θάνατό του και εν συνεχεία αναπτύσσει το θέμα ότι σήμερα ο κόσμος μας, η ανθρωπότητα στο σύνολό της, έχει την ανάγκη του έργου του Παπαδιαμάντη. Η Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια αναζητεί τη συνισταμένη της αγάπης για το Βόλο τριών μεγάλων διανοητών: του Παπαδιαμάντη, του Σικελιανού και του Σκουβαρά. Ο Δημήτρης Παλιούρας μελετά την αρχιτεκτονική του σπιτιού του Παπαδιαμάντη και εξιστορεί αυθεντικά τις φάσεις των ενεργειών που οδήγησαν στην απαλλοτρίωση και στην επισκευή, ώστε απλό, λιτό και απέριττο το σπίτι του «Αγίου» να αντιστέκεται πεισματικά στο χρόνο και τους ανθρώπους και να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της ζωής και του έργου του μεγάλου ανθρώπου του πνεύματος. Ο Γρηγόρης Καρταπάνης παρουσιάζει τα «σκιαθίτικα διαλείμματα» του Παπαδιαμάντη, τις επανόδους του στη Σκιάθο μετά τις αποδράσεις του για σπουδές και βιοπορισμό, φωτίζοντας τη σχέση του με τη «γενέθλιον νήσον» και το συγγενικό του κύκλο εν μέσω του βιοποριστικού αγώνα. Η Βάσσα Παρασκευά παρουσιάζει την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας της Σκιάθου με αφορμή τις αναφορές του Παπαδιαμάντη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass