«ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ»

«Έτσι μαγειρεύουμε τη μουσική…»

* Ο Λύσανδρος Φαληρέας μιλάει στην «Ε» για το περίεργο όνομά τους και τη νοσταλγία των Ελλήνων για την μουσική του παρελθόντος *«Δεν ξέραμε για τα παράλια σας και ήταν μεγάλη έκπληξη όταν τα είδαμε» υπογραμμίζει

Δημοσίευση: 25 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Του Κ. Γκιάστα

«Για να φτιάξεις ιμάμ μπαϊλντί θέλεις υλικά, αυτοσχεδιασμό, όρεξη και μεράκι. Παίρνεις κομμάτια από εδώ, παίρνεις στοιχεία από εκεί και αυτό που σου βγαίνει το αγαπάς. Έτσι και με τη μουσική μας. Παίρνουμε από εδώ, βουτάμε από εκεί, βάζουμε μια δόση αυτοσχεδιασμού και πολλή αγάπη…».

Τάδε έφη Λύσανδρος Φαληρέας, ο άνθρωπος που μαζί με τον αδερφό του Ορέστη πριν από περίπου δέκα χρόνια άρχισαν να ξαναζωντανεύουν τραγούδια περασμένων δεκαετιών και να βάζουν τη δικιά τους ξεχωριστή πινελιά στο καθένα. Περίπου τέτοιος καιρός θυμάται πως ήταν, όταν το 2005 «η δισκογραφική τους εταιρία τους πρότεινε να κάνουν ένα ολοκληρωμένο album βασισμένο σ’ αυτή την ιδέα. Επτά ακόμα κομμάτια ήταν έτοιμα στις αρχές του 2007. Και έτσι ξεκίνησαν όλα…». Εγένετο οι “Ιμάμ Μπαϊλντί».

Με τη Ρένα Μόρφη στο τραγούδι και τους Αλέξη Αραπατσάκο (μπουζούκι), Γιάννη Δίσκο (κλαρίνο- σαξόφωνο), Μηνά Λιάκο (κιθάρα), Λάμπη Κουντουρογιάννη (κιθάρα), Στέλιο Προβή (κιθάρα), τον Περικλή Αλιόπη (τρομπέτα) και τον MC Yinka τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων.

Σήμερα η στάση τους θα γίνει στη Λάρισα όπου στο Ποτάμι θα δώσουν μια παράσταση. Για τη σχέση τους με τη Λάρισα ο Λύσανδρος Φαληρέας τονίζει στην «Ε»: «Η σχέση μας με τη Λάρισα είναι ιδιαίτερη καθώς ήταν από τις πρώτες πόλεις στις οποίες κάναμε live. Αυτό και μόνο μας κάνει να τη θυμόμαστε και να την ξεχωρίζουμε» και συνέχισε με κάτι που του έκανε εντύπωση. «Όταν πρωτοπήγαμε στα παράλια του νομού για να τραγουδήσουμε δεν το πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Δεν ξέραμε πως η Λάρισα έχει τέτοια μέρη και πραγματικά πιο πριν νομίζαμε πως ήταν μια πόλη που δεν είχε τέτοια πολυτέλεια. Να που τώρα όπου σταθούμε το λέμε και το διαφημίζουμε».

Επανερχόμενος στα του συγκροτήματος αναφέρεται στην ανάμειξή τους με την τηλεόραση και τα σίριαλ τα οποία έντυσαν μουσικά τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Γενικά μας έχει βοηθήσει η τηλεόραση όσο και όλα τα ΜΜΕ αλλά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το θέμα όμως είναι πως πρέπει να κρατάς ένα μέτρο για όλα αυτά καθώς δεν μπορείς να λες σε όλα ναι. Χρειάζεσαι άμυνες συνεχώς γιατί ο κόσμος τα υπολογίζει όλα» και συνεχίζει αναφερόμενος στα σίριαλ. «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Κάτω παρτάλι»: «Τα συγκεκριμένα, έχουν μια ιδιαιτερότητα καθώς μας πλησίασαν οι ίδιοι σκηνοθέτες και μας είπαν τι ήθελε ο καθένας. Μας πρότειναν να κάνουμε ένα ρεμίξ με ένα διαφορετικό τρόπο από το δικό τους πρίσμα», ενώ σχετικά με το αποτέλεσμα: «Θεωρούμε πως ήταν πολύ καλό και αυτό γιατί δεν τα διαλέξαμε εμείς τα τραγούδια και αυτό μας απελευθέρωσε. Γι’ αυτό άλλωστε τα βάλαμε και στον δίσκο μας».

*Τι κατά τη γνώμη σου προκαλεί στον κόσμο; Βγάζετε μια νοσταλγία για μια άλλη εποχή πιο ανέμελη;

- Θέλουμε να το πιστεύουμε και εμείς αυτό. Οι Έλληνες νοσταλγούν μια άλλη εποχή που πραγματικά ήταν ανέμελη. Αυτό είναι καλό καθώς αποτελεί τον στόχο της ίδιας της μουσικής. Τα συγκεκριμένα τραγούδια του δίνουν μια διέξοδο να ταξιδεύει και να ονειρεύεται. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει και να θυμηθεί. Ας μην του το στερήσουμε αυτό. Είναι κάτι που το ζούμε σε κάθε μας live και εκτιμώ πως μας δίνει και μας δύναμη και όρεξη για να συνεχίσουμε.

*Υπάρχει μυστικό στην επιτυχία;

-Πέρα από τα τεχνικά μέρη και το μουσικό κομμάτι εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο. Στο τι βγάζεις όταν ανεβαίνεις στη σκηνή. Το κοινό δεν το απασχολεί αν ταξίδεψες, αν κουράστηκες, αν είχες δυσκολίες και αναποδιές. Έρχεται για να σε δει όπου και να είσαι και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μοναδικό. Γι’ αυτό πρέπει να δίνεις όλο σου τον καλό εαυτό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass