ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Εντυπωσίασε στη Ρουμανία ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας

* Ύστερα από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κουλτούρας

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2010 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:51
Με συναισθήματα-εντυπώσεις και εμπειρίες που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λόγια, επέστρεψε από την αποστολή της στη Ρουμανία η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας. Ο Σύλλογος με πολύ μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κουλτούρας του Διαμερίσματος 6 του Βουκουρεστίου, να συμμετάσχει στη γιορτή της Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων φιλίας μεταξύ των λαών της Ρουμανίας και της Ελλάδος.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυτελέστατου ξενοδοχείου Radisson Blue στο κέντρο του Βουκουρεστίου επί της πιο γνωστής οδού Calea Victoriei, η οποία στο πρώτο κομμάτι της φιλοξενεί ιστορικά κτίρια και ακριβά μαγαζιά. Η εκδήλωση άρχισε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρατού, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμά της παίζοντας τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Ρουμανίας και στη συνέχεια απέδωσε καταπληκτικά, κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο, μεταξύ των οποίων και το «Ζορμπά» και ενθουσίασε το κοινό. Κατόπιν ακολούθησε η Μικτή Χορωδία «UNICEF» του Βουκουρεστίου μια εξαιρετική χορωδία που γοήτευσε τους παρευρεθέντες. Στο τέλος εμφανίστηκε η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, με ένα προσεγμένο και καλοεπιλεγμένο πρόγραμμα που ετοίμασε ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης με τη συνοδεία στο πιάνο του Δημήτρη Κτιστάκη.
Πριν την έναρξη της συναυλίας καλωσόρισε με θερμά λόγια τα μέλη της Ελληνικής αποστολής ο Πρόεδρος του Κέντρου Κουλτούρας. Εκ μέρους του Συλλόγου χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Παναγιώτης Ρεμπάπης. Η εμφάνιση της χορωδίας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή! Οι χορωδοί που αποτελούσαν ένα συγκροτημένο και πειθαρχημένο σύνολο με τέλεια επικοινωνία με το μαέστρο ερμήνευσαν θαυμάσια ολόκληρο το πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα από το Ελληνικό ρεπερτόριο, κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη σε χορωδιακή επεξεργασία Δημήτρη Καρβούνη, και άλλα σε επεξεργασία Χρήστου Κτιστάκη. Σολίστ ήταν ο Γιάννης Λεβιδιώτης και ο Γιώργος Τερζούδης που τραγούδησαν υποδειγματικά το παραδοσιακό «Ζήνδρος» σε χορωδιακή επεξεργασία Θανάση Βαλακώστα και το γνωστό Ηπειρώτικο «Καίγομαι και σιγολιώνω» σε επεξεργασία Χρήστου Κτιστάκη και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Το κλείσιμο της συναυλίας ήταν κάτι το απίθανο. Η χορωδία ερμηνεύοντας τέλεια το τραγούδι «Οι Βάτραχοι» του J. Ennik ξεσήκωσε το κοινό που όρθιο επευφήμησε τη χορωδία, χειροκροτώντας ασταμάτητα.
Μετά το τέλος της συναυλίας ο πρόεδρος του Κέντρου Κουλτούρας κατενθουσιασμένος, ευχαρίστησε τη χορωδία για τη μουσική απόλαυση και το άριστο αποτέλεσμα, προσθέτοντας τη συμβολή του Μουσικού Συλλόγου στη ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς της Ρουμανίας και της Ελλάδος. Εκ μέρους της χορωδίας χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Παπαθανασίου που ευχαρίστησε το Κέντρο για την άψογη οργάνωση και την καταπληκτική φιλοξενία που είχαν τα μέλη της Ελληνικής αποστολής που θα τους μείνει πραγματικά αξέχαστη και προσκάλεσε το Πρόεδρο του Κέντρου να παρευρεθεί και να τιμήσει με τη παρουσία του, τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2011 στο πλαίσιο των 80 χρόνων του Συλλόγου. Ακολούθησε Ελληνορουμανικό γλέντι, με τη συνοδεία υπέροχων Ρουμάνων μουσικών και αντηλλάγησαν δώρα και αναμνηστικά μετάλλια, καθώς και το υλικό προβολής της πόλης και του Νομού μας από το Δήμο Λαρισαίων και τη Νομαρχία Λάρισας.
Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του Βουκουρεστίου μια καταπράσινη πόλη με κήπους, πάρκα (το τεράστιο Ερεστρέου) και λίμνες, το ανακαινισμένο ιστορικό κέντρο και τις πλατείες, τα ενδιαφέροντα μουσεία, την Όπερα, καθώς και το πιο διάσημο κτίριο, γνωστό και ως «Παλάτι του Λαού» όπου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Ρουμανίας. Ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης είναι το νεοκλασικού ρυθμού Romania Atheneum που κτίστηκε το 1888 και χρησιμοποιείται ως μέγαρο συναυλιών. Εκεί ο Σύλλογος παρακολούθησε μια μοναδική συναυλία υψηλοτάτου επιπέδου της περίφημης χορωδίας «George Enescu», ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος Ρουμάνος συνθέτης κλασικής μουσικής.
Την επόμενη μέρα διασχίζοντας τη κοιλάδα Prahova Valley μέσω της πόλης Ploiesti ο Σύλλογος βρέθηκε στη Sinaja μια πανέμορφη πόλη που ονομάζεται «Διαμάντι των Καρπαθίων» καθώς αποτελούσε κάποτε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς της υψηλής κοινωνίας της Ρουμανίας. Τα μέλη της αποστολής έμειναν έκθαμβοι επισκεπτόμενοι τη θερινή κατοικία του βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου του Α’ το εκπληκτικό παλάτι Peles, που χτίστηκε το 1870 και θεωρείται από πολλούς ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Η συνέχεια ήταν το κάστρο του πιο διάσημου Βλάχου της ιστορίας βοεβόδα της Βλαχίας Βλαντ Τσέπες, ο επονομαζόμενος Ανασκωλοπιστής γνωστότερος και ως κόμης Δράκουλας. Για το τέλος υπήρχε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ρουμανίας το Μπρασόβ, τη μαγευτική αυτή μεσαιωνική πόλη που περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους, με τη Μαύρη Εκκλησία το Δημαρχείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά κτίρια!
Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας για μια ακόμη φορά εκπροσώπησε επάξια τη πόλη της Λάρισας, αλλά και την Ελλάδα στο εξωτερικό δικαιώνοντας εκείνους που τον έχουν αποκαλέσει τον «Μουσικό Πρεσβευτή» της πόλης στο εξωτερικό. Εδώ και πολλά χρόνια με βασικό κριτήριο τη μουσική και τον πολιτισμό, προσθέτει το δικό του λιθαράκι στη προώθηση των σχέσεων φιλίας, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ λαών με διαφορετική κουλτούρα και τρόπου ζωής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass