ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ

Χαρακτικά του 14ου αιώνα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2010 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:52
Μια σπάνια έκθεση έρχεται να κεντρίσει σύντομα το ενδιαφέρον των φιλότεχνων αλλά και των ιστορικών στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου καθώς ασχολείται με ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της ιστορικής επιστήμης, τον Μεγαλέξανδρο. Χαρακτικά από τις συλλογές του Μουσείου του Λούβρου με θέμα τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις λαμπρές γιορτές και ψυχαγωγίες του «Βασιλιά ήλιου» στις Βερσαλίες από γνωστούς Γάλλους καλλιτέχνες, Gerard Audran (1640-1703), Sebastien Leclerc (1637-1714), Israel Silvestre (1621-1691), Jean Lepautre (1637-1714), βγαίνουν για πρώτη φορά από το Μουσείο του Λούβρου δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες, παρατηρήσουν από κοντά έργα πρωτότυπα έργα εξαιρετικής ποιότητας, με κέντρο αναφοράς την ηγετική φυσιογνωμία του Μεγαλέξανδρου, μορφή που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία και την τέχνη. Η έκθεση, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου, δήμαρχος Δίου, πραγματοποιείται στο φετινό 39ο Φεστιβάλ Ολύμπου, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων προς τιμήν της Γαλλίας. Την πρόταση έθεσε στο φεστιβάλ ο Δήμος Δίου με το οποίο συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις.
«Από φέτος και κάθε χρόνο κάποια χώρα θα είναι τιμώμενη. Οι χρόνιες καλές σχέσεις τόσο με τον Γάλλο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη όσο και με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα, άνθρωποι οι οποίοι εκτιμούν ιδιαίτερα το χώρο του Δίον και τον επισκέπτονται συχνά αποτέλεσαν έναν πολύ σημαντικό λόγο για να ξεκινήσει μια πραγματικά αξιόλογη συνεργασία» σημείωσε ο κ. Παπαχρήστου προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Ολύμπου τιμά μια χώρα γεγονός όμως που θα καθιερωθεί και στα επόμενα χρόνια. Φέτος επίσης, πρόσκειται να γίνει και η αδελφοποίηση του Δίου, της Βεργίνας και της Πέλλας με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με αναφορά το Μεγαλέξανδρο.
«Στις συνεργασίες που κάναμε με τη Γαλλία και βάσει των πληροφοριών του Πρόξενου, ενημερωθήκαμε για τα έργα Γάλλων καλλιτεχνών που υπάρχουν στο Μουσείο του Λούβρου που αναφέρονται στις μάχες του Μεγαλέξανδρου και κυρίως στις νίκες του στη Μικρά Ασία. Επιδιώξαμε να έρθουν τα έργα αυτά εδώ και μετά από επίσκεψή μας στο Μουσείο του Λούβρο και με τη συμβολή του Γάλλου Πρέσβη και Πρόξενου ο στόχος επετεύχθη. Aξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τα χαρακτικά από τις συλλογές του Μουσείου του Λούβρου, είκοσι συνολικά έργα του 14ου αιώνα, βρίσκονται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.
Επώδυνες διαδικασίες μεταφοράς από ειδικές μεταφορικές εταιρίες που μεταφέρουν έργα Τέχνης σε ειδική θερμοκρασία, με ειδικό αμπαλάρισμα και με όρους ασφαλείας των έργων από το Μουσείο του Λούβρου επιβεβαίωσαν την ασφάλεια των έργων Τέχνης. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη, θα βρίσκεται στο Δίον ο διευθυντής του Λούβρου ο οποίος θα επιμεληθεί την έκθεση και θα σημάνει την επίσημη έναρξή της στις 17 Ιουλίου. Τα χαρακτικά με θέμα τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους Audran και Leclerc θα φιλοξενούνται στην αίθουσα «Κλειώ» και τα χαρακτικά με θέμα τις γιορτές του «Βασιλιά ήλιου» στις Βερσαλίες από τους Silvestre και Lepautre θα εκτίθενται στην αίθουσα «Θάλεια». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να την επισκεφθούν ενώ γενικότερα θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass