ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ

«Ο Γκολντόνι υμνεί τη σύνθετη γυναικεία προσωπικότητα»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2010 20:02 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:52
Μια παράσταση πλούσια σε κοινωνικό σχολιασμό δεδομένων των χαρακτήρων που περιγράφονται καθώς ο καθένας από αυτούς εκπροσωπεί διαφορετική τάξη και νοοτροπίες εστιάζοντας όμως στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η αυριανή κωμωδία που θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο στις 9.30 μ.μ. από την «5η Εποχή». Πρόκειται για το γνωστό έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα», μια από τις διασημότερες κωμωδίες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, με δαιμόνια πλοκή και διαρκείς ανατροπές, που φτάνουν συχνά στα όρια της σκηνικής υπερβολής. Θέμα της η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλων.
Το κείμενο έχει γραφτεί το 1850 και αν και σίγουρα από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά που αφορούν στην κοινωνική θέση της γυναίκας, όταν έρχεται η ώρα του φλερτ ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα οι καταστάσεις είναι όμοιες, μας λέει η ηθοποιός Ρένια Λουζίδου η οποία υποδύεται την ηρωίδα, την λοκαντιέρα ή αλλιώς την ιδιοκτήτρια του πανδοχείου. Αναλύοντας ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις και στον ουμανισμό, όπως άλλωστε συνήθιζε να κάνει ο Γκολντόνι, διαπιστώνει ο θεατής ότι το παιχνίδι της κατάκτησης και της επιβολής του ενός πάνω στον άλλο από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει από ελάχιστα έως και καθόλου.
Η ιδιοκτήτρια του πανδοχείου, όπως τονίζει η κ. Λουζίδου, από την άλλη πλευρά δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα της εποχής. Είναι μια γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα η οποία δεν βιάζεται καθόλου να παντρευτεί, απολαμβάνει το γεγονός ότι είναι ελεύθερη, έχει το θάρρος της γνώμης της και είναι μια σύνθετη γυναίκα. «Η ηρωίδα διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και η παράσταση αποτελεί έναν ύμνο στη σύνθετη γυναικεία προσωπικότητα γιατί οι γυναίκες είμαστε πολλά πράγματα μαζί και όταν αυτά τα στοιχεία συνταιριάζονται μπορεί να είναι πολύ ισχυρή αντίπαλος» σημειώνει η αγαπητή ηθοποιός μιλώντας σε συνέντευξή της στην «Ε» για την επιτυχημένη κωμωδία με την οποία περιοδεύει ο θίασος του θεάτρου «5η Εποχή» αυτό το καλοκαίρι.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
*Στη νέα σκηνική πρόταση της «5ης Εποχής» το έργο εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους ταξιδεύοντας τους θεατές σε διαφορετικές εποχές. Τι τονίζει ο σκηνοθέτης μέσα αυτό το ταξίδι στο χρόνο, ποιες οι διαφορές και ομοιότητες στα δύο φύλα.
-Η σκηνοθετική γραφή του έργου εξελίσσεται σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους χρονικά. Το έργο ξεκινά από την εποχή του Γκολντόνι και οι θεατές αντιλαμβάνονται τη χρονική αλλαγή κυρίως από το εικαστικό κομμάτι της παράστασης μέχρι το έργο να φτάσει στη σύγχρονη εποχή. Ο σκηνοθέτης επιλέγει να υπογραμμίσει τη διαχρονικότητα του θέματος που επικεντρώνεται στις συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, διαφορές που ίσως να ισχύουν μέχρι σήμερα ακόμη και πριν από την εποχή του Γκολντόνι. Οι βασικές διεκδικήσεις αφορούν στο ότι άσχετα από τις εποχές και τις αλλαγές του χρόνου, το παιχνίδι του φλερτ παίζεται με τους ίδιους όρους.
* Περιγράψτε μας τους χαρακτήρες της παράστασης; Από πού πηγάζει κυρίως το γέλιο;
- Είναι κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων ταυτόχρονα. Οι φιγούρες που περιτριγυρίζουν την ηρωίδα μέσα στο πανδοχείο είναι ο καθένας από μόνος του ξεκαρδιστικός, όπως ο απένταρος που κοκορεύεται για τον τίτλο του χωρίς όμως να έχει τίποτα, ο νεόπλουτος κόμης που δεν είναι ευγενής, έχει αφορίσει τον τίτλο του αλλά έχει όλα τα συμπτώματα του νεοπλουτισμού και ο μισογύνης ιππότης ο οποίος με την ηρωίδα συγκρούεται μονίμως. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους αστείους χαρακτήρες δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις γιατί όλοι ζητούν κάτι από την ηρωίδα με αποτέλεσμα να συγκρούονται και μεταξύ τους και η ταπείνωση του ιππότη από την ηρωίδα είναι που δημιουργεί τα περισσότερο κωμικά επεισόδια.
* Κυρία Λουιζίδου, λέγεται ότι το θέατρο αποτελεί ανάσα ζωής σε δύσκολους καιρούς. Ανταποκρίνεται στις μέρες μας με προθυμία το θεατρόφιλο κοινό στις κωμικές σκηνικές προτάσεις;
-Η γνώμη μου είναι ότι για τις εποχές που διανύουμε, οι οποίες είναι πραγματικά δύσκολες όχι μόνο για το θέατρο αλλά για όλο τον κόσμο που υφίστανται τις περικοπές, τα νέα αυστηρά μέτρα στα ασφαλιστικά νομοσχέδια και όλα αυτά για τα οποία καθημερινά ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το θέατρο αποτελεί ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Σαφώς επηρεαζόμαστε όλοι από όσα συμβαίνουν αλλά ο τρόπος που μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν την κατάσταση ως ηθοποιοί είναι να προσφέρουμε δύο ώρες χαράς, ψυχικής εφορίας και να δώσουμε στον κόσμο μια ανάσα διαφορετική σε αυτό που βιώνει ο κόσμος αυτήν την περίοδο. Το θέατρο σε βοηθάει σε δύσκολους καιρούς να πάρεις μια αναπνοή, να συνεχίσεις τη ζωή σου.
 
Συντελεστές:
Η κωμωδία ανεβαίνει σε απόδοση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, κινησιολογική επεξεργασία- χορογραφία ΄Ελενας Γεροδήμου και φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Φωτάκη, Άγγελος Μπουράς, Άντεια Ολυμπίου, Αντώνης Δημητροκάλης. Εισιτήρια μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι δύο ώρες πριν από την παράσταση στο ταμείο του Κηποθέατρου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass