Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

«Η παντοδυναμία της τηλεόρασης έχει τελειώσει»

*Απόψε οι θεατρόφιλοι θα τον απολαύσουν στο ρόλο του Caveman στον Κηποθέατρο

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2010 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:54
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης δίνει τη δική του εκδοχή στον άνθρωπο των σπηλαίων που πάνω από 200.000 θεατές στην Ελλάδα έχουν λατρέψει και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε όποια χώρα και αν παρουσιάστηκε, σε όποια γλώσσα και αν μεταφράστηκε ο Caveman κερδίζει πιστούς οπαδούς που συμπάσχουν και ταυτίζονται με τα παθήματα και τα κατορθώματά του. Στη Λάρισα οι θεατές θα απολαύσουν την πρωτότυπη κωμωδία σήμερα Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στο Κηποθέατρο. Σχετικά με το σόλο ρόλο του πάνω στη σκηνή ο κ. Κυριακίδης λέει ότι πρόκειται σχεδόν για αθλητισμό καθώς δεν υπάρχει συμπαίκτης. «Ο συμπαίκτης είναι ο θεατής. Από την άλλη είναι πολύ γοητευτική παράσταση γιατί υπάρχει και το πάρε – δώσε με τον θεατή. Σε κάποια σημεία της επίσης μπορεί και η παράσταση να πάρει για λίγο και διαδραστικό χαρακτήρα. Αυτό βέβαια όμως εξαρτάται από την ενέργεια του κοινού.» σημειώνει ο γνωστός ηθοποιός μιλώντας στην «Ε» με αφορμή την παράσταση, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι αυτήν την περίοδο γίνεται μια στροφή προς το θέατρο. Ο κόσμος έχει βαρεθεί με την τηλεόραση και είναι πια γεγονός ότι η παντοδυναμία της τηλεόρασης έχει τελειώσει καθώς κανείς πλέον δεν αντέχει τόση σαχλαμάρα, όπως χαρακτηριστικά λέει με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να έχει στραφεί και πάλι προς το θέατρο.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Η παράσταση Caveman του Rob Becker έχει να παρουσιάσει στο κοινό πολλές ιδιαιτερότητες με επίκεντρο τις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων. Βιώνοντας ο ίδιος την παράσταση πού εντοπίζεται στην παράσταση η εξυπνάδα του συγγραφέα;
-Βιώνοντας την παράσταση κατάλαβα πόσο σημαντικός είναι ο συγγραφέας γιατί με πολύ απλό τρόπο και πάντα μέσα από το χιούμορ καταθέτει προβληματισμούς και όταν λέω προβληματισμούς δεν εννοώ κάτι σύνθετο εννοώ αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στις ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα και σίγουρα ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις αναγνωρίζουν κομμάτια της ζωής τους. Αυτό είναι το πανέξυπνο στοιχείο αυτού του συγγραφέα ο οποίος ήταν άνθρωπος των τεχνών και των γραμμάτων με σπουδές στην κοινωνιολογία και ψυχολογία.
* Λέγεται ότι το κείμενο της παράστασης, το έργο έχει αποτελέσει υλικό έρευνας και αναφοράς για ψυχολόγους. Ισχύει;
- Ναι. Εμείς κάνουμε και χιούμορ με αυτό λέγοντας στον κόσμο λόγου χάρη να μη πληρώνουν χρήματα σε ψυχαναλυτές και να έρθουν σε εμάς γιατί θα τα μάθουν όλα. Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα από την εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ τελικά. Ξέρετε, ο άνθρωπος διαπλάθει τον χαρακτήρα του μέχρι τα πέντε του και από εκεί και έπειτα αλλάζει συμπεριφορές. Υπάρχουν, δηλαδή και στερεότυπα και συγκεκριμένες τεχνικές, θα τις χαρακτήριζα εγώ, οι οποίες είναι σαν τις εφαρμοσμένες τέχνες, έχουν δηλαδή αρχή, μέση, τέλος. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η συμπεριφορά μας.
* Δεδομένου ότι ο χαρακτήρας μας δεν αλλάζει, ποιες οι εξωτερικές επιδράσεις που αλλάζουν τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με τον Becker και τον ήρωα του έργου;
- Η συμπεριφορά μας αλλάζει από την ώρα που θα επιδράσει η σκέψη. Φιλτράρεται λοιπόν η παρόρμηση και αυτομάτως λειτουργούμε διαφορετικά. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ένα τεράστιο θέμα για συζήτηση. Μια στην οποία ίσως θα μπορούσα να καταλήξω είναι ότι το πώς αντιλαμβανόμαστε μέσα μας τον κόσμο. Οι γυναίκες, π.χ. αντιλαμβάνονται τον κόσμο με το συναίσθημα ενώ ο άντρας είναι πιο λογικός. Εκεί εντοπίζεται και μια από τις βασικές διαφορές που ανοίγει και άλλα παρακλάδια.
* Πώς αντιλαμβάνονται τη γραφή του Becker οι ηθοποιοί και πώς οι θεατές;
- Εμείς, ως ηθοποιοί, όταν παίρνουμε ένα κείμενο όπως αυτό του Caveman προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να βρούμε αιτίες, δικαιολογίες για να ερμηνεύσουμε καλύτερα το ρόλο μας. Αυτή τη δουλειά βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να την κάνει και ο θεατής. Ο θεατής αντιλαμβάνεται, μέσα από το χιούμορ, τα προβλήματα της δικής του καθημερινότητας. Γι’ αυτό και ο συγγραφέας του συγκεκριμένου έργου θεωρείται πολύ σημαντικός.
* Στην παράσταση κυριαρχεί η αντίληψη ότι το…zapping πηγάζει από την εποχή που οι άντρες ήταν κυνηγοί και αυτό τους κάνει να βλέπουν τα κανάλια σαν θήραμα. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, μαζεύουν πληροφορίες από όλα τα κανάλια έχουν δηλαδή τη νοοτροπία του συλλέκτη από την προϊστορική περίοδο. Πώς επεξηγείται αυτό μέσα από το έργο;
- Υπάρχει μια φράση που επεξηγεί αυτήν την πρόταση: ο άντρας ήταν κυνηγός και η γυναίκα συλλέκτρια. Η συλλέκτρια εντόπιζε, αναγνώριζε περιοχές, συνεργαζόταν με τη φύση ενώ ο άντρας έπρεπε να κυνηγήσει για να προστατέψει τη φυλή του. Η γυναίκα έπρεπε να φροντίζει τα πάντα γύρω της για να συντηρεί τον κυνηγό. Πολλά είναι ίδια από τότε αλλά υιοθετημένα με διαφορετικές συμπεριφορές.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass