ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕ Η ΕΠΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΡΑ

Πολιτιστικός θεσμός το 3ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2010 19:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:56
Το 3ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» διεξήχθη, επιτυχώς στις 10 Ιουλίου 2010 και ήταν αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, του Επαρχείου Ελασσόνας και του Δήμου Λιβαδίου. Ο υψηλός προσκεκλημένος κ. Δημήτριος Παντερμαλής, καθηγητής Αρχαιολογίας και πρόεδρος του νέου Μουσείου Ακρόπολης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μαζί με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους επισήμους και η ξενάγηση έγινε από τον αρχαιολόγο κ. Σπύρο Κουγιουμτζόγλου, ο οποίος ήταν, επίσης, ομιλητής. Ακολούθησε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Δολίχης, όπου εκτίθεται λαογραφικό υλικό, αλλά και βυζαντινό υλικό από τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» κ. Ευαγγέλου Τσακνάκη, στον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον καθηγητή Αρχαιολογίας και πρόεδρο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Παντερμαλή Δημήτριο και τον αρχαιολόγο κ. Κουγιουμτζόγλου Σπύρο για την τιμητική παρουσία τους στην εκδήλωση.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Σκοπός του Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της αγάπης του κοινού προς τις αρχαιότητες και την ιστορία του τόπου. «Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος δίνουμε ένα ηχηρό «παρών» και θεωρούμε δεδομένη την ευαισθησία του νέου Δήμου, του Δήμου Ελασσόνας πλέον, για τη συντήρηση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και των τοιχογραφιών του, τη συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» καθώς και την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασής του, ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος. Επιπλέον, σκόπιμο είναι να αναφερθούν οι φετινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου, στις οποίες περιλαμβάνεται φυσικά το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 5 και 6 Αυγούστου, η διοργάνωση τουρνουά σκάκι –με τη συνεργασία του σκακιστικού συλλόγου Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης», ενώ υπάρχει η πρόθεση για διοργάνωση μίας ημέρας πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Λάρισας και τον Αθλητικό Σύλλογο Δολίχης και σε συνεργασία με το Δήμο Λιβαδίου, όπως κάθε χρόνο, μία θεατρική παράσταση. Τέλος, μετά την περσινή επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, φέτος θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης» σημείωσαν οι διοργανωτές. Χαιρετιστήριο λόγο εκφώνησε στη συνέχεια η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαμάρα Μαρία η οποία σημείωσε τα εξής: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το φεστιβάλ της Δολίχης έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής. Ο Πολιτισμός είναι πάντοτε ένας δυναμικός παράγοντας ανάπτυξης. Πιστεύω πως η ανάπτυξη του πολιτισμού και η προβολή της ιστορίας του κάθε τόπου μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να αποτελέσει την ατμομηχανή που θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και την απασχόληση. Πιστεύω ακόμη πως η Δολίχη είναι μια μεγάλη κυψέλη πολιτισμού και πως εκδηλώσεις σαν τη σημερινή ικανοποιούν απόλυτα τις ψυχικές και πνευματικές μας ανάγκες».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ
Η παρουσίαση του κ. Παντερμαλή Δημητρίου αφορούσε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Στην εισαγωγή του ανέφερε: «Θα ήθελα να πω ότι νιώθω εξαιρετικά κολακευμένος απ’ όλες αυτές τις τιμές που μου κάνετε εδώ πέρα, αλλά πιο πολύ είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος επειδή πάντα προσπερνούσα τη Δολίχη πηγαίνοντας προς νότο ή πήγαινα στον Κοκκινοπηλό, απ’ που είναι οι δικοί μας άνθρωποι στο Δίον, αλλά πάντα είχα στο μυαλό μου να έρθω στη Δολίχη. Ήξερα γι’ αυτή τη θαυμάσια εκκλησία, αυτόν τον ωραίο ναό και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτός ο τόπος, όχι μόνο είναι όμορφος, αλλά ζει και μέσα στην ιστορία, όπως πάρα πολλοί τόποι στην Ελλάδα. Είναι ένας εντελώς ξεχωριστός τόπος και νομίζω ότι, επειδή έτσι το διαισθάνομαι, έχει αποκτήσει την ψυχή του, την αρχαιολογική ψυχή του, τον κύριο Κουγιουμτζόγλου, ο οποίος με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό μας έδειξε, και εδώ στο ναό και στο λαογραφικό μουσείο, τα μνημεία. Θεωρώ ότι έχει μέλλον σ’ αυτή την κατεύθυνση και πολύ γρήγορα θα υπάρξει μία μεταμόρφωση και αυτός ο τόπος θα αποκτήσει και τη σημασία που του ταιριάζει». Στη συνέχεια με προβολή διαφανειών παρουσίασε το νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Τέλος, η παρουσίαση του κ. Παντερμαλή έκλεισε με την αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ανέφερε ότι τα μισά πρωτότυπα αγάλματα βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ τα μισά στο Βρετανικό Μουσείο. Έτσι, συνενώθηκαν τα πρωτότυπα με γύψινα για να έχουμε πλήρη εικόνα του Παρθενώνα. Ανέφερε: «Δεν είναι απλώς ότι έχουμε ένα μέρος στο βρετανικό και ένα μέρος στην Αθήνα. Αυτά εμπλέκονται, είναι σώματα, τα οποία έχουν διαμελιστεί». Επίσης παρουσιάζοντας τα διαμελισμένα μνημεία ανέφερε: «ένα τεράστιο στήθος αγάλματος του Ποσειδώνα από το δυτικό αέτωμα, στην Αθήνα. Στο Βρετανικό Μουσείο το σώμα του Ποσειδώνα. Και τα δύο συνενώνονται. Αυτό είναι το αίτημα της Ελλάδας που λέει: όχι απλώς δώστε μας πίσω κάτι, αυτό δεν είναι σημαντικό. Σημαντικό είναι να διασώσουμε ένα διαμελισμένο μνημείο και μετά από διακόσια χρόνια πρέπει οι κοινωνίες να τολμήσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να δώσουν μία λύση σε ένα τεράστιο ηθικό, καλλιτεχνικό και αρχαιολογικό ζήτημα, το οποίο προέκυψε με το διαμελισμό του Παρθενώνα». Ακόμη, ο κ. Σπύρος Κουγιουμτζόγλου ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για την παλαιοχριστιανική οχύρωση στον ελλαδικό χώρο, καταλήγοντας στην Περραιβική Τρίπολη και στη Δολίχη.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass