ΤΟ «ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΔΩΛ

Όταν η τέχνη έχει ταυτότητα και συναντά την ποιότητα

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2010 1:14 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:51
Ένα έργο λυρικό, θεαματικό, εύθυμο και κυρίως επίκαιρο κάνει πρεμιέρα απόψε, στις 9:00 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Το «Μιούζικαλ της Πεντάρας» ανοίγει την αυλαία του για να υποδεχθεί το θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας, και όχι μόνο, σε μία αξιόλογη μουσική παράσταση την οποία υπογράφουν το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και το Σύλλογο Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων.
Οι συντελεστές της παράστασης Κώστας Λαμπρούλης, Χρήστος Κτιστάκης, Δημήτρης Κτιστάκης και Σοφία Κούστα σχολιάζουν την παράσταση.
 * Κύριε Λαμπρούλη παρουσιάζεται απόψε στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας «Το μιούζικαλ της Πεντάρας», με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, πόσο επίκαιρο είναι το έργο;
-Το έργο είναι απόλυτα εμπνευσμένο από τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος θέλει να παράγει πολιτιστικό έργο. Κακά τα ψέματα, ο πολιτισμός είναι δυστυχώς από τα πρώτα θύματα μιας οικονομικής κρίσης. Ο πρώτος τίτλος του έργου ήταν «Το Φάντασμα της Οπερέτας», αυτό, γιατί ο κίνδυνος να περάσουν οι προσπάθειές μας στη σφαίρα του αδυνάτου, είναι πλέον ορατός. Όμως, οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, πεισματάρηδες και κυρίως ευρηματικοί. Κι αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να κάνουμε. Να μείνουμε πιστοί στο ραντεβού μας με το κοινό και να παρουσιάσουμε ένα έργο λυρικό, θεαματικό, εύθυμο και επίκαιρο. Και να συνεχίσουμε να κάνουμε παραγωγές... έστω και με «μια πεντάρα».
* Κύριε Λαμπρούλη, από πού εμπνευστήκατε την υπόθεση του έργου;
- Από την τρελή μας καθημερινότητα... και ταυτόχρονα από την ίδια τη μουσική. Σκοπός μας εξαρχής, ήταν να επιχειρήσουμε μια αναδρομή στο λυρικό και μουσικό θέατρο, από την όπερα, στην οπερέτα, από το μιούζικαλ στο καμπαρέ, από το βαριετέ στην επιθεώρηση. Και για να γίνει αυτό, χρειαζόμασταν μια εύθυμη ιστορία που προβάλλει τις δυσκολίες του σήμερα σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη και τις κάνει σάτιρα.
Σε δύσκολα χρόνια, η τέχνη αποτέλεσε πάντα το αποκούμπι των λαών. Με το έργο αυτό αισθανόμαστε κι εμείς ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια νότα αισιοδοξίας και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, πως αν δεν επιτρέψουμε να μας καταβάλουν τα ευτελή, μπορούμε να ανατρέψουμε τη ζοφερή καθημερινότητα που μας επιβάλλεται και να τη μετατρέψουμε σε δημιουργική συλλογική δύναμη. Και για να κάνουμε μια αναφορά στο δικό μας έργο: «...είναι η τέχνη ουτοπία, σε τοπία ανηλεή, μα μπορεί σε ένα κουρέλι, να τυλίξει μια ζωή...».
* Τι είναι αυτό που θα εντυπωσιάσει τον θεατή σε αυτή την παραγωγή;
- Οι άριες, τα νούμερα των μιούζικαλ, τα χορευτικά, οι καταπληκτικές φωνές, οι στιλιστικές ακροβασίες, το κέφι όλων των συντελεστών. Με λίγα λόγια, τα πάντα!!! Είναι μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και τολμηρή παράσταση, με πολλές εκπλήξεις και αναπάντεχα.
*Κύριε Λαμπρούλη, υπογράφετε τη σκηνοθεσία αλλά και τα κείμενα του έργου. Είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας;
-Φαντάζομαι πως είναι λιγότερο δύσκολη από μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Και επιπλέον, κανενός η υγεία δεν κινδυνεύει. Ελπίζω!... Η δημιουργία είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία. Αλλά έχει τις δικές της δυσκολίες, όπως και κάθε δουλειά... Στο συγκεκριμένο έργο, η μεγαλύτερη δυσκολία, ήταν να κάνουμε ένα έργο σατιρικό και επίκαιρο, να ασχοληθούμε με την επιθεώρηση, χωρίς να γίνει το ίδιο το έργο επιθεωρησιακό. Και νομίζω το πετυχαίνουμε. Το έργο καταφέρνει να είναι καυστικό, κωμικό, σοβαρό, συναισθηματικό και ταυτόχρονα ποιητικό.
*Κύριε Χρήστο Κτιστάκη, για το μουσικό μέρος του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του πώς ήταν όλη αυτή η διαδικασία;
-Ατέλειωτες ώρες ενορχήστρωσης με απίστευτες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης μέχρι δακρύων! Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να πω για το μουσικό μέρος του έργου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μουσική κατάθεση από φίλους συναδέλφους-μουσικούς που έχουν μείνει από την άλλοτε μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων. Λυπάμαι που δεν είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχει όλο το συμφωνικό μας σύνολο, καθώς η προσφορά τους δεν θα μπορούσε να ανταμειφθεί.
Η μουσική επένδυση του έργου είναι μια αφηγηματική συρραφή που ξεκινάει από το κλασικό ρεπερτόριο και φτάνει μέχρι το σύγχρονο μιούζικαλ. Πολλές φορές ήταν η ίδια η μουσική που μας οδηγούσε στη συγγραφή της ιστορίας και άλλοτε η ίδια η ιστορία που μας επέβαλλε τις μουσικές επιλογές. Το σίγουρο είναι πως η παράσταση παρουσιάζει μια ποικιλία μουσικών ειδών που καθώς εξελίσσεται, μας ταξιδεύει στο παρελθόν παραμένοντας πάντα επίκαιρο.
*Κύριε Δημήτρη Κτιστάκη σε όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα, η χορωδία έπαιξε κατά γενική ομολογία πολύ σημαντικό ρόλο. Πείτε μας κάτι για την προετοιμασία ενός τέτοιου μουσικού συνόλου...
-Χαίρομαι που το αναφέρετε και μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω πως πρόκειται για καλλιτέχνες που η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο διακρίνεται από επαγγελματισμό ενώ η συμμετοχή τους είναι εθελοντική. Η χορωδία-όπερας απαρτίζεται από χορωδούς που ενθουσιάζουν το κοινό όλων των παραγωγών που έχουμε ανεβάσει μέχρι στιγμής και αυτό οφείλεται στο ότι έχουν πρώτα απ' όλα πολύ μεράκι και κατ' επέκταση μεγάλη πείρα στο χορωδιακό τραγούδι.
Σε αυτή την παραγωγή, για τη μουσική εκμάθηση απαιτήθηκαν μόλις εφτά πρόβες, γεγονός που κατέστησε αδύνατη τη συμμετοχή όλων εκείνων των εξαίρετων συνεργατών της παραγωγής της «Carmen». Το «Μιούζικαλ της Πεντάρας» έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς παρουσιάζει και συνδυάζει φωνητικά διαφορετικά είδη μουσικής.
*Μεθαύριο κ. Χρήστο Κτιστάκη στις 13 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, βραβεύει την «Carmen», με τιμητική διάκριση που θα απονεμηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για την προσφορά του καλλιτεχνικού του έργου στην περιφέρεια. Τι σημαίνει για όλους εσάς αυτή η πανελλαδική διάκριση;
-Το γεγονός ότι μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια καλλιτεχνικών φορέων της πόλης, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει κερδίσει το λαρισαϊκό κοινό, αναγνωρίζεται πλέον και επισήμως πανελλαδικά, δεν μπορεί παρά μόνο να αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πάντα ότι η Λάρισα έχει απίστευτες δημιουργικές δυνάμεις και ικανότητες και αυτό ήταν που μας έκανε να στοχεύουμε σε ένα καλλιτεχνικό έργο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Το Δ.Ω.Λ. υπήρξε ο καλλιτεχνικός οργανισμός που μας καλλιέργησε και μας συνέδεσε καλλιτεχνικά, είτε ως μαθητές είτε ως συνεργάτες, και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε περήφανοι για τη διάκριση αυτή. Από τη δημιουργία αυτής της καλλιτεχνικής παρέας καταφέραμε να συνδημιουργήσουμε μια σειρά από αξιόλογα έργα εκ των οποίων και η «Carmen» αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος... φυσικά μέχρι τη συγκεκριμένη παραγωγή η οποία φιλοδοξεί να ανεβάσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.
*Η συνεργασία όλων σας ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και σηματοδότησε την προσπάθεια για λυρικό και μουσικό θέατρο στη Λάρισα.
-Ναι, όλα ξεκίνησαν με την παραγωγή της «Τιμής των Σουφλερί» τον Δεκέμβρη του 2000. Παρά το γεγονός πως γνωριζόμασταν μεταξύ μας και παλιότερα, τότε είναι που επανασυνδεθήκαμε καλλιτεχνικά, μετά από μια δεκάχρονη απουσία στο εξωτερικό. Ακολούθησε η δημιουργία του Σ.Μου.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου), οι παραγωγές «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Όνειρο Θερινής Νυκτός» και πολλά άλλα μέχρι την «Τραβιάτα» και την «Κάρμεν». Το 2011 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την καλλιτεχνική μας παρέα. Το Σ.Μου.Θ. γιορτάζει δέκα χρόνια δράσεων και ευελπιστούμε να βρούμε τη δύναμη και τα μέσα, αυτή η χρονιά να είναι εξαιρετικά δημιουργική και παραγωγική.
Δ. Κτιστάκης: Για μένα που απουσίαζα ακόμα στο εξωτερικό κατά τη δημιουργία αυτής της δημιουργικής παρέας, η ευτυχής συγκυρία να εκτελώ τη στρατιωτική μου θητεία, κατά τη διάρκεια της παραγωγή της όπερας «La Traviatta», μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω τους αξιόλογους συνεργάτες μου. Το γεγονός αυτό, μου επέτρεψε να επαναπατριστώ στη χώρα μας και να συμβάλω με τον τρόπο μου στην πραγματοποίηση τέτοιων παραγωγών στην πόλη μας.
Σ. Κούστα: Δέκα χρόνια δεν είναι ούτε πολλά, ούτε λίγα. Είναι αρκετά όμως για να έχουμε πλέον χαράξει μια ρότα και να έχουμε μια ιδέα των δυνατοτήτων μας. Και οι δημιουργικές δυνατότητες αυτής της πόλης είναι απεριόριστες. Σκοπός μας είναι να τις αναδείξουμε και να τις ενδυναμώσουμε, ακόμα κι αν οι εποχές είναι δύσκολες και οι συνθήκες αντίξοες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Κείμενα - Σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική Διεύθυνση - Ενορχήστρωση: Χρήστος Κτιστάκης
Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Κτιστάκης
Σκηνικά: Κώστας Βαρνάς
Κοστούμια: Ελένη Ψύρρα
Χορογραφίες: Φαίη Σούκου
Φωτισμοί: Βιλ Κάσπερς
Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Κούστα
Γραμματειακή Υποστήριξη Ορχήστρας: Βαρβάρα Βασιλάκη
Υποστήριξη Παραγωγής: Κατερίνα Βιτσέντζου
Βοηθός Παραγωγής: Κατερίνα Λιαποπούλου
Φροντιστής Ορχήστρας: Θάνος Κυρίδης
Κατασκευή Σκηνικού: Αστέριος Κτιστάκης
Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς
Φωτογραφίες: Γιώργος Σιμάτης
Βιντεοσκόπηση: Θύμιος Βούντας
Δημιουργικό Εντύπων: Labrouli's Creative
 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Γιώργος Τζιουβάρας, Σύλβια Τσιμπανάκου, Κατερίνα Οικονόμου.
Για πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στα τηλ: 2410- 259936 / 6943- 956171 (10 π.μ.-2 μ.μ., 6 μ.μ.-9 μ.μ.)
Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ, 15 ευρώ (μαθητικό/φοιτητικό με πάσο).
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass