ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ

Ένα μαγικό μήνυμα ανά τους αιώνες...

*Από το τμήμα του τοπικού Σώματος Οδηγισμού

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2010 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:53
Με μία ξεχωριστή έκθεση γαντιών από την Εσθονία τιμά τα εξήντα πέντε χρόνια από την πολυσήμαντη και πολύπλευρη δράση του το τοπικό τμήμα του οδηγισμού Λάρισας.
Χθες βράδυ στην εστία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού παρουσία του πρέσβη της Εσθονίας στην Αθήνα, κ. Άντερς Τάλβικ, και του αρχιεπισκόπου της Εσθονίας κ. Στεφάνου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης.
Ένα μικρό μέρος από τη μεγάλη συλλογή των 5.000 ζευγαριών γαντιών που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας θα φιλοξενούνται για δεκαπέντε περίπου ημέρες στη Λάρισα.
Μιλώντας στο πλαίσιο των εγκαινίων ο πρέσβης της Εσθονίας, κ. Άντερς Τάλβικ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με την πρωτοβουλία αυτή συσφίγγονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών μελών της Ε.Ε.
Για προσπάθεια σημαντικής παρουσίας της Εσθονίας σε όλα τα επίπεδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Εσθονίας κ. Στέφανος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Εσθονία είναι μία μικρή χώρα που με τέτοιου είδους κινήσεις ανοίγει τα φτερά της προς όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
Για μία σημειολογική εκδήλωση καθώς γίνεται σε μία περίοδο που υπάρχει έντονη οικονομική κρίση ζητώντας την ενεργοποίηση όλων ώστε να αποτραπεί κάθε δυσάρεστη εξέλιξη, μίλησε από την πλευρά του ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
«Είναι μία συγκινητική βραδιά διότι μέσα από τα γάντια της Εσθονίας έρχεται «γάντι» η αφορμή να σκεφτούμε τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την ιστορική διαδρομή ενός λαού που κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητά του» σημείωσε από την πλευρά του ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός.
Στα εγκαίνια παρέστη και η γενική έφορος του ΣΕΟ, κ. Αλέκα Λουκίδου, η οποία ανέφερε ότι η έκθεση αυτή αναδεικνύει το λαογραφικό πλούτο της Εσθονίας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος, κ. Βασιλική Σιαπκαλή, τόνισε ότι «ο οδηγισμός μέσα από τα προγράμματα του δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά τους πολιτισμούς, τα ήθη και τα έθιμα άλλων χωρών. Τα γάντια της Εσθονίας διηγούνται την ιστορία της χώρας, τους καημούς και τα όνειρα ενός ευαίσθητου λαού που κέρδισε την αναμαρτησία του τραγουδώντας».
Τα γάντια σύμφωνα με την ιστορία έφερναν τύχη στους Εσθονούς και έτσι είχαν ιδιαίτερη σημασία για το λαό τους, αποτελούσαν ένα μαγικό όπως το αποκαλούσαν μήνυμα ανά τους αιώνες.
Τα εκθέματα αυτά που φιλοξενούνται στη Λάρισα είναι αντίγραφα των αυθεντικών γαντιών και είναι πλεγμένα από φοιτητές ή και αποφοίτους της λαϊκής χειροτεχνίας της Ακαδημίας Πολιτισμού του Vilyandi του Πανεπιστημίου του Tartu.
Τα γάντια έφθασαν στην Εσθονία την εποχή των Σταυροφοριών (13ος αιώνας). Κομμάτια από παλιά γάντια που βρέθηκαν στην Εσθονία, είναι κατά τη γνώμη των ειδικών, τα παλαιότερα στην Ευρώπη, με διαφορετικά σχέδια και χρώματα, διηγούνται μύθους και ιστορίες και αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής της χώρας. Οι Εσθονοί πίστευαν ότι τα πλεγμένα στολίδια θα τους έφερναν ευτυχία, θα τους προστάτευαν από το κακό.
Πολλά θέματα, σταυρός, τρίγωνο, γραμμές, ζιγκ-ζαγκ ή γραμμές φιδιού, αστέρια με οκτώ ακτίνες κυκλοφορούσαν ένα μαγικό μήνυμα ανά τους αιώνες.
Οι άνδρες που ξενιτεύονταν έπαιρναν ένα ζευγάρι γάντια στη μέση τους για να τους προστατεύουν από το κακό.
Στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκε ακόμη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρ .Κέλλας και μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass