Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Εξπρεσιονιστική διάθεση στη χαρακτική της Αριας Κομιανού

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2010 1:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:25
Έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση, αντιθέσεις του άσπρου μαύρου, γυναικείες φιγούρες, χαρακτηρίζουν τα έργα της Άριας Κομιανού που αναδεικνύουν ποικίλες παραμυθένιες μορφές μέσω της χαρακτικής και εγκαινιάζονται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αύριο στις 8 μ.μ. Την έκθεση θα παρουσιάσει στους φιλότεχνους ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θάνος Χρήστου ενώ για την καλλιτέχνιδα και το έργο της μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Μάνθος Τζιαστούδης ο οποίος ανέφερε σχετικά:
«Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματός της, πραγματοποιεί από 25 Φεβρουαρίου έως 11 Απριλίου του 2010 έκθεση χαρακτικής της καλλιτέχνιδας Άριας Κομιανού. Η Άρια Κομιανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε χαρακτική, Τέχνη του βιβλίου και Τυπογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει διδάξει χαρακτική και γραφικές τέχνες, έχει δημοσιεύσει άρθρα της και έχει αναλάβει την εικονογράφηση πολλών βιβλίων. Έργα της έχουν γίνει εξώφυλλα σε περιοδικά και βιβλία. Συμμετείχε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για την Τέχνη. Η Άρια Κομιανού έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει διακριθεί πολλές φορές, λαμβάνοντας βραβεία και επαίνους. Έργα της βρίσκονται σε πολλές τοπικές και διεθνείς Πινακοθήκες και Μουσεία σε όλο τον κόσμο αλλά και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό και στη χώρα μας. Η Άρια Κομιανού εξαίρετη χαράκτρια, με την τεράστια εμπειρία της, την ποιοτική του σχεδίου και της σύνθεσης, χαράσσει τη δική της πορεία μέσα στο χώρο της Τέχνης.
Είμαι σίγουρος ότι το φιλότεχνο κοινό της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θα αγκαλιάσει με ενδιαφέρον την έκθεση αυτή. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και την ευχαριστούμε για την πολύτιμη αυτή συνεργασία» σημείωσε ο κ. Τζιαστούδης.
Με τη σειρά της η καλλιτέχνης κ. Κομιανού ευχαρίστησε όλους για τη φιλόξενη υποδοχή και εξέφρασε το θαυμασμό της για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας καθώς για τα έργα τέχνης – θησαυρούς του Μουσείου ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα των περιοδικών εκθέσεων που «ταξιδεύουν» τους επισκέπτες σε διαφορετικά καλλιτεχνικά μονοπάτια σημαντικών δημιουργών.
 
Περιγραφή στην τεχνοτροπία της Αριας Κομιανού
«Η δουλειά της Άριας Κομιανού διακρίνεται από έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση και εκφραστικότητα που οδηγούν σε μια ακούσια υποβολή συναισθημάτων. Συχνά αποδίδει τα έργα της με μνημειακό τρόπο. Κυρίαρχο ρόλο παίζει ο διάλογος του άσπρου και του μαύρου, του κενού και του γεμάτου, του φωτός και του σκότους. Το κόκκινο χρώμα άλλοτε εμφανίζεται σαν λεπτομέρεια και άλλοτε κατακλύζει ολόκληρη την επιφάνεια. Συμβολικός ο ρόλος των χρωμάτων όπως επίσης και των θεμάτων που εμφανίζονται συχνά το βάζο, το μπουκάλι, το φύλλο, το πουλί, η γυναικεία μορφή. Ποτέ δεν πέφτει στην παγίδα της επανάληψης. Κάθε φορά οι μορφές αναλαμβάνουν μοναδικό ρόλο χρησιμοποιώντας διαφορετικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, ένα ρόλο γεμάτο συμβολισμούς, συναισθήματα, σκέψεις. Οι μορφές μοιάζουν να είναι βγαλμένες από όνειρο, από παραμύθι.
Σημαντική ενότητα της δουλειάς της, οι προσωπογραφίες της. Καταφέρνει με αφαιρετικό τρόπο και μέσα από την εναλλαγή του άσπρου - μαύρου να αποδώσει την ιδιότητα του κάθε προσώπου, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του και ίσως σκέψεις του και συναισθήματα. Οι ξύλινες μήτρες, έργα τέχνης από μόνες τους, στέκουν περήφανες, σιωπηλές, πλημμυρισμένες από έντονα συναισθήματα, σκέψεις, προσδοκίες, που η χαράκτρια άφησε πάνω τους όταν με πολύ κόπο τις χάραζε» γράφει, για τα έργα της Άριας Κομιανού, η Ιστορικός Τέχνης της Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Μπλιάτσιου.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass