ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Η τιμή ανήκει στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου»

* «Τιμώντας το δημιουργό Χρήστο Παπανικολάου, τιμούμε στο πρόσωπό του όλους αυτούς τους ανθρώπους του πολιτισμού που γέννησε η λαρισαϊκή γη» σημείωσε ο νομάρχης Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2010 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:57
«Είναι κυρίως οι δημιουργοί, οι άνθρωποι δηλαδή που με το πέρασμά τους από τη ζωή αυτή αφήνουν πίσω τους έργα που χαράσσουν την ιστορία των τόπων και τους χαρίζουν την αθανασία. Τιμώντας σήμερα τον εικαστικό, το ζωγράφο, το δημιουργό Χρήστο Παπανικολάου, τιμούμε στο πρόσωπό του όλους αυτούς τους ανθρώπους της δημιουργίας, της τέχνης, του πολιτισμού που γέννησε η λαρισαϊκή γη, τους ανθρώπους που έκαναν τις ανησυχίες τους περιπλάνηση, σε ένα αέναο ταξίδι, που γύρισαν και γνώρισαν «πολλών ανθρώπων άστεα» όπως λέει ο Όμηρος, που γνώρισαν άλλους πολιτισμούς, που πήραν γνώσεις και εμπειρίες και τις οποίες μετουσίωσαν σε δημιουργικότητα» είπε ο νομάρχης Λάρισας, κ. Λουκάς Κατσαρός, απευθυνόμενος στον Χρήστο Παπανικολάου, τον οποίο τίμησε χθες η Νομαρχία Λάρισας σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Μεγάρου, για το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και την προσφορά του, δημιουργήματα του οποίου κοσμούν σημαντικούς δημόσιους χώρους στην Αθήνα και τη Λάρισα.
Αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό, ο κ. Κατσαρός στον Χρήστο Παπανικολάου, ενός οικουμενικού καλλιτέχνη εφόσον η τέχνη δεν εγκλωβίζεται σε έναν τόπο αλλά είναι κατάκτηση και ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ο νομάρχης Λάρισας στάθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόσο στα σπουδαία έργα του γνωστού εικαστικού όσο και στην αξιόλογη προσωπικότητά του διακρίνοντάς τον για τη μόρφωσή του και τις αρχές με τις οποίες τον μεγάλωσε η οικογένειά του. «Εικαστικός διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, ο Χρήστος Παπανικολάου, με σπουδές στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μιλάνου, καταγράφηκε στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης με την πρωτότυπη τεχνική που εφάρμοσε, τη «γραμμική φωτοσκίαση σε μονοχρωμία». Αλλά, πέραν όλων αυτών, τιμούμε σήμερα τον Χρήστο Παπανικολάου για την ανιδιοτελή προσφορά του σε έργα που κοσμούν σήμερα δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό κτίριο της Νομαρχίας Λάρισας. Τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό» υπογράμμισε ο κ. Κατσαρός.
Με λόγια επαινετικά για τον δημιουργό μίλησε στη συνέχεια η επικεφαλής της παράταξης Συμφωνίας Ευθύνης, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία, εκφράζοντας τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα της παράταξης τόνισε πως ο πολιτισμός και η τέχνη αντιπροσωπεύει πάντοτε την ελπίδα, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσιμες σε ό,τι αφορά στο οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο της χώρας. «Το πολιτικό σύστημα δέχεται κραδασμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσοι γνωρίζουν ετοιμάζονται ίσως και για πολύ μεγάλες αλλαγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να ζουν σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, ανασφάλειας πολλές φορές και να αναρωτιούνται τι πρόκειται να γίνει για αυτούς στο μέλλον. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, έρχεται ο χώρος του πολιτισμού που πάντοτε αποτελούσε το φως, το φάρο και ταυτόχρονα και την ελπίδα» σημείωσε η κ. Λιακούλη, υπογραμμίζοντας ότι η Λάρισα, ο νομός, η Θεσσαλία και η Ελλάδα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο έκφρασης που θα μπορούσαν, με βάση τα εργαλεία και δουλειάς αλλά και πνεύματος που κατείχαν εδώ και αιώνες λέγοντας ότι στο χώρο του πολιτισμού πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που να ενώσει τις δυνάμεις του πολιτισμού σε μια διαφορετική κατεύθυνση. «Η παρουσία σας στο χώρο της Λάρισας, αποτελεί για εμάς σημείο αναφοράς» ανέφερε η κ. Λιακούλη προσθέτοντας ότι η τέχνη τού Χρήστου Παπανικολάου ακουμπάει τις ανθρώπινες ψυχές. Μέσα από τη δουλειά τού κ. Παπανικολάου τέλος, η επικεφαλής της παράταξης Συμφωνίας Ευθύνης έστειλε ένα μήνυμα επαναπατρισμού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, σε όλους τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης στη Λάρισα προκειμένου να ξαναγεννηθεί η εστία πολιτισμού.
Τέλος, το λόγο πήρε ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Κατσαρό και την κ. Λιακούλη για τα πολύτιμα λόγια τους, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που παλεύει με οράματα και ευαισθησίες, που ξεφεύγουν από «οικονομίστικης φύσης δεδομένων» να μπορέσει να λειτουργήσει. «Θεωρώ ότι η συμβολή των τοπικών αρχών της πόλης είναι και οφείλει να είναι τεράστια. Οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις καθώς είναι άνθρωποι οι οποίοι επέλεξαν να ζουν και να κινούνται μέσα στις δικές τους ευαισθησίες και οι αρχές μιας πόλης πρέπει να ανοίγουν το δρόμο για την προώθηση έργων ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως αυτή που διανύουμε. Αυτοί που πρέπει να τιμούνται καθημερινά είναι οι άνθρωποι που παλεύουν για να μπορέσουν να σταθούν στη ζωή και οι φιλέλληνες οι οποίοι και στη γνωστή μας ιστορία και σήμερα έχουν δώσει με ευκρίνεια ένα στίγμα της πραγματικής διάστασης ενός τοπίου οι καταβολές του οποίου είναι ασύλληπτες όπως και η δυναμική του» σημείωσε με βαθιά συγκίνηση ο Χρήστος Παπανικολάου ευχαριστώντας θερμά όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία του στην τελετή βράβευσης.
Στη χθεσινή εκδήλωση, τόσο οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών όσο και αγαπημένοι φίλοι του δημιουργού αισθάνθηκαν υπερήφανοι για τη χαρισματική προσωπικότητά του. Περισσότερο από όλους όμως, η κόρη του Λαρισαίου εικαστικού, η μικρή Φωτεινή Παπανικολάου, ο θαυμασμός της οποίας ήταν εμφανής για τον πατέρα της και «ζωγράφισε» χαμόγελα σε όλους τους παρευρεθέντες.
Ο Χρήστος Παπανικολάου, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης για την καινοτόμο τεχνική του «γραμμική φωτοσκίαση σε μονοχρωμία» και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών παγκοσμίως. Οι εικαστικές του εγκαταστάσεις κοσμούν σήμερα χώρους όπως το Μετρό των Αθηνών, το Ιστορικό Κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, το Αττικό Νοσοκομείο. Στη Λάρισα, «διά χειρός» Χρήστου Παπανικολάου έχουν γίνει εικαστικές παρεμβάσεις στο κτίριο της Νομαρχίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Ορθοπεδική Κλινική), στο Παρεκκλήσι της Θεραπευτικής Κοινότητας Έξοδος, στη ΔΕΥΑΛ, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, στο 16ο Δημοτικό Σχολείο κ.ά. Με σπουδές στην Ακαδημία καλών Τεχνών του Μιλάνου, ο Χρ. Παπανικολάου έχει αποσπάσει τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές για το σημαντικό έργο του. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων και στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass