ΜΙΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ

Εξέχουσες προσωπικότητες του ν. Λάρισας έγιναν βιβλίο

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2010 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:59
«Προσωπικότητες του Νομού Λάρισας» τιτλοφορείται το 15ο συγγραφικό αφιέρωμα των εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου, που κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση και αποτελεί δημιουργικό καρπό των εκπαιδευτικών τού σχολείου κατά το σχολικό έτος 2008-2009. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα προσφέρει στους αναγνώστες πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με δημιουργικές και πνευματικές προσωπικότητες που προέρχονται ή που έδρασαν στο νομό της Λάρισας. Πρόκειται για μια ομολογουμένως εξαιρετική προσπάθεια, που όμως δεν ξεκίνησε τώρα αλλά πριν από 15 χρόνια. Σε σημείωμα της υπεύθυνης των Εκπαιδευτηρίων κ. Μαίρης Ν. Ράπτου αντί προλόγου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι για τη δημιουργία του εν λόγω αφιερώματος χρειάστηκε να γίνει επιλογή ανάμεσα σε πολλούς αξιόλογους εργάτες του πνεύματος του τόπου. «Δεδομένου ότι περί τους 70 είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που θα ήθελαν να προσφέρουν τη μελέτη τους στην όλη δημιουργία του αφιερώματος είναι πολύ φυσικό ότι έμειναν και πολλές προσωπικότητες εκτός αφιερώματος. Το κριτήριο, επίσης, να έχουν μεσολαβήσει 40 έως 50 χρόνια από το τέλος της ζωής των σημαντικών αυτών μορφών, που αναλάβαμε να μελετήσουμε, ήταν ασφαλώς περιοριστικό στην επιλογή μας. Έτσι, αν θέλει ο Θεός, κάποτε άλλοτε, θα συνεχίσουμε την πολύτιμη αυτή εργασία για να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική μας ιστορία αλλά και να γίνει πιο ολοκληρωμένη η προσπάθειά μας» προσθέτει χαρακτηριστικά η κ. Ράπτου.
Οι περίπου 60 προσωπικότητες, που περιέχονται στη μελέτη του παρόντος τόμου, κατανέμονται σε κατηγορίες αρχίζοντας από τα πρόσωπα των μυθικών και αρχαίων χρόνων, τους αγίους του νομού, τους μητροπολίτες και τους κληρικούς, τους λόγιους που κατάγονται από το νομό, τους αγωνιστές και ήρωες που ανήκουν στο νομό, τους ζωγράφους και καλλιτέχνες του νομού και τους διάφορους δωρητές και ευεργέτες που έδρασαν στο νομό. Για την επιλογή της βιβλιογραφίας και τη διόρθωση των κειμένων ήταν καθοριστικής σημασίας η βοήθεια του εκπαιδευτικού-εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κ. Κώστα Σπανού αλλά και του ιατρού-συγγραφέα κ. Νίκου Παπαθεοδώρου.
Εν τω μεταξύ, για τις προσωπικότητες που ανέδειξε η Θεσσαλία σε όλους τους τομείς γίνεται αναφορά στο προλογικό σημείωμα του εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου». Όπως αναφέρει, λοιπόν, πρόκειται για προσωπικότητες που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν, κάτι που επιτυγχάνεται με την έκδοση του αφιερώματος των εκπαιδευτηρίων. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σπανός αναφέρει «η έκδοση ενός αφιερώματος, με πολλές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στην περιοχή του Νομού της Λάρισας, από το διδακτικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων της κ. Μαίρης Ράπτου, αποτελεί μία σημαντική συμβολή στη γνωριμία τους και ταυτοχρόνως συμβολή στη διδασκαλία του μαθήματος της τοπικής Ιστορίας. Καθώς η Πολιτεία δεν φρόντισε να εφοδιάσει τα σχολεία μας με βιβλία της τοπικής Ιστορίας, για κάθε περιφέρεια, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν τα απαραίτητα βοηθήματα, για τη διδασκαλία του μαθήματος, εκδόσεις όπως αυτή είναι πολύ χρήσιμες. Ίσως δώσουν την αφορμή σε μερικούς να ασχοληθούν εκτενέστερα με την ιστορία του τόπου μας, να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να συνθέσουν μελέτες και άρθρα, ολιγοσέλιδα ή πολυσέλιδα, και να ανασύρουν από την αφάνεια το χωριό τους, την πόλη τους, την περιοχή τους».
Η επιμέλεια και εκτύπωση του βιβλίου ανήκει στις γραφικές τέχνες Κοντοκώστας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass