ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ ΤΑ «ΚΑΡΑΓΑΤΣΕΙΑ»

Ο ν. Λάρισας τίμησε τον Μ. Καραγάτση

* Προβληματισμός νομάρχη για τη συνέχιση του θεσμού λόγω «Καλλικράτη», την έκδοση των πρακτικών προανήγγειλε ο Δήμος Κάτω Ολύμπου

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2010 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:03
'Ένα πολύτιμο όσο και σημαντικό υλικό για τη «Θεσσαλία του Μ. Καραγάτση» ανέδειξε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Μ. Καραγάτσης» που ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία παρουσία πλήθους κόσμου την περασμένη Κυριακή στη Ραψάνη, στο προαύλιο του ι.ν. Αγίου Αθανασίου. Το συνέδριο, που ξεκίνησε τις εργασίες του το Σάββατο στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Ραψάνη, - το γραφικό χωριό του Ολύμπου όπου ο Καραγάτσης συνήθιζε να αποτραβιέται και να γράφει- με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Νομαρχία Λάρισας με συνδιοργανωτές το Δήμο Κάτω Ολύμπου και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας. Οι εκδηλώσεις «Καραγάτσεια» στη Ραψάνη άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η ανακοίνωση εργασιών, στο γραφικό προαύλιο του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου, κάτω από τα καραγάτσια από τα οποία επέλεξε και το ψευδώνυμό του ο συγγραφέας, η προτομή του οποίου δέσποζε στο χώρο.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νικ. Βαλσαμόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση ενός θεσμού τόσο υψηλού επιπέδου όπως είναι τα «Καραγάτσεια» και εξήρε τη Νομαρχία Λάρισας για την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει στον πολιτιστικό τομέα. «Ο Δήμος Κάτω Ολύμπου», τόνισε ο κ. Βαλσαμόπουλος, «επενδύει στον πολιτισμό και είναι αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία της περιοχής», ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση του Δήμου να εκδώσει τα πρακτικά του συνεδρίου δημιουργώντας μία καλαίσθητη έκδοση – φόρο τιμής στο έργο του συγγραφέα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Προβληματισμοί όμως ανακύπτουν για το μέλλον του θεσμού του Συνεδρίου καθώς με τη συνένωση των Δήμων μέσω «Καλλικράτη», οι θεσμοί αυτοί θα πρέπει να περάσουν σε νέους φορείς. Ήταν κάτι που επισημάνθηκε και από το νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό, στο χαιρετισμό του κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου:
«Ως Νομαρχία έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού συνεργαζόμενοι με δήμους και συλλόγους. Είναι πρωτοποριακό, σε πανελλήνιο επίπεδο να διοργανώνει μία Νομαρχία συνέδρια για τη Γλώσσα και το μεγάλο Τυρναβίτη δάσκαλο Αχιλλέα Τζάρτζανο, συνέδρια Λογοτεχνίας όπως το σημερινό, Φεστιβάλ για το δημοτικό τραγούδι και τους παραδοσιακούς θεσμούς, πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο στα παράλια μας, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και υποδομές όπως είναι η ανέγερση θεατρικών σκηνών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ολοκληρώνει τον κύκλο της ως θεσμός, απέδειξε ότι ήταν ικανή να συσπειρώσει τον κόσμο, να βάλει την κοινωνία σε μια άλλη λογική, να συντονίσει και να ενθαρρύνει τους δημιουργούς του νομού να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Η σχεδόν μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις μας, αποτελούν για μας την καλύτερη επιβράβευση.
Και δεν σας κρύβω την ανησυχία μου για το γεγονός ότι, όπως θα διαμορφωθεί το τοπίο από την ερχόμενη χρονιά με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν θα είναι πλέον εύκολο να διοργανώνονται σε αυτό το επίπεδο.
Θέλω όμως να ελπίζω ότι όλοι εμείς, που θέλουμε να λεγόμαστε ενεργοί πολίτες, πολίτες που δρούμε μέσα από συλλογικά όργανα, δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, δεν θα λιποψυχήσουμε και ότι θα συνεχίσουμε με κάθε κόστος αυτό το ταξίδι.
Το παρών στην εκδήλωση της Ραψάνης έδωσε ο βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης που απηύθυνε χαιρετισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου στη Ραψάνη πλαισίωσε η πολυβραβευμένη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Κτιστάκη, που ενθουσίασε τους παρευρεθέντες με το πλούσιο ρεπερτόριό της.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass