ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΕΞΗΝΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

*Δύο νέες προθήκες έχουν εμπλουτίσει το ηλεκτρονικό αρχείο *260.000 τεκμήρια έχουν ψηφιοποιηθεί έως σήμερα

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2009 1:37 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:11
Δύο νέες προθήκες έχουν εμπλουτίσει την ιστοσελίδα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας που αφορούν στο ψηφιοποιημένο υλικό της. Οι διευθύνσεις που έχουν τεθεί στην υπηρεσία των ενδιαφερομένων είναι http://digma.mmb.org.gr και http://mikis.gmb.org.gr ενώ σημειώνεται ότι από το 1997, έτος ίδρυσης της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, η βιβλιοθήκη έχει δεχτεί συνολικά τριάντα πέντε εκατομμύρια ξεχωριστές επισκέψεις, αναφέρει η κ. Αναστασίου από τη Βιβλιοθήκη, συμπληρώνοντας ότι κάθε χρόνο παρουσιάζεται σημαντική άνοδος σε ό,τι αφορά στην επισκεψιμότητά της.
Εδώ και πενήντα έξι χρόνια, η ιστορία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει επαναπροσδιορίσει την αισθητική διαπαιδαγώγηση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από μοναδικές δραστηριότητες στην εγχώρια μουσική. Ξεχωριστή θέση σε αυτό το πολιτιστικό κέντρο έχει και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής, ιδρυτής του οποίου ήταν η διάσημη μεσόφωνος Αλεξάνδρα Τριάντη, συμβάλλοντας καθοριστικά με τις δράσεις του στον εξευγενισμό της ανθρώπινης ψυχής όλων των Ελλήνων. Μία από τις μεγάλες ιδέες του ΣΦΜ ήταν και η δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, η οποία δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών είτε επί τόπου είτε από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας www.mmm.org.gr η οποία αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα που διαθέτει ψηφιοποιημένο υλικό στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα σε θέματα ελληνικής μουσικής. Πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης παρέχουν παρακάτω μέλη του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής πραγματοποιώντας παράλληλα και μια σύντομη αναδρομή στην ίδρυση του και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του.
 
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη
της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»
Το 1997 ο Σύλλογος εγκαινιάζει τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία δημιουργήθηκε χάρη στη μεγάλη Δωρεά του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» το 1994. Από τότε λειτουργεί με έσοδα του συλλόγου από το Κληροδότημα της ιδρύτριάς του Αλεξάνδρας Τριάντη. Μετά τη μεταστέγασή της, τον Μάρτιο του 2007, σε ένα εντυπωσιακό χώρο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου, η Βιβλιοθήκη επεκτείνεται πλέον πέραν της Μουσικής, σε Βιβλιοθήκη των Τεχνών. Υπερσύγχρονη στον εξοπλισμό και τον τρόπο λειτουργίας της, διαθέτει πλήθος συλλογών, μεταξύ των οποίων το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, τα Αρχεία Αλεξάνδρας Τριάντη και Μίκη Θεοδωράκη, τμήμα σπάνιων παρτιτουρών και πολλά άλλα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Επίσης, επιθυμώντας να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης, ο Σύλλογος έχει προβεί στην παραγωγή πρωτότυπων εκπαιδευτικών βιντεομαθημάτων με θέματα που άπτονται όχι μόνον της Μουσικής αλλά και άλλων Τεχνών και Επιστημών, όπως π.χ. της Αρχαιολογίας. Το υπάρχον υλικό έχει ήδη διανεμηθεί σε σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς όλης της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
 
 Ίδρυση και Λειτουργία Συλλόγου
Ανέγερση Μεγάρου Μουσικής
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής»,ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1953, με πρωτοβουλία της διάσημης λυρικής τραγουδίστριας Αλεξάνδρας Τριάντη. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου διετέλεσε ο Λάμπρος Ευταξίας. Ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα εξήντα εννέα τακτικά μέλη και διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται με πρόεδρο το Χρήστο Δ. Λαμπράκη. Μετά την ίδρυση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 1981, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετέχουν, εκτός από εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου, και εκπρόσωποι του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», πραγματοποιήθηκε ο πρώτος από τους στόχους του συλλόγου που ήταν η ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής, υπερσύγχρονου πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου για τη φιλοξενία καλλιτεχνικών και συνεδριακών εκδηλώσεων.
 
«Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Το Σεπτέμβριο του 1991, ο Σύλλογος ιδρύει δική του Ορχήστρα Δωματίου, την «Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, η οποία από το 1995 τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της. Έτσι δημιουργείται ο «Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος». Η «Καμεράτα» στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής και διαπρέπει διεθνώς, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον sir Neville Marriner και μόνιμο μαέστρο τον Αλέξανδρο Μυράτ. Η Ορχήστρα επικεντρώνεται επίσης σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, συνεργαζόμενη με Ωδεία και σχολεία στην περιοχή της Αττικής και της ελληνικής περιφέρειας.
 
Ερευνητικό Πρόγραμμα: Μελέτη και Καταγραφή
της Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης
Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του Συλλόγου από το 1995 μέχρι το 2005 καταλαμβάνει το μεγάλης εθνικής σημασίας Ερευνητικό Πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα τη «Μελέτη και Καταγραφή της Μουσικοχορευτικής Παράδοσης» των περιοχών της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το υλικό καταχωρίστηκε σε ψηφιακή μορφή σε ειδική Βάση Δεδομένων της Βιβλιοθήκης και είναι προσιτό στη διεθνή εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα. Το 1999 κυκλοφόρησε από το Σύλλογο και η δίγλωσση έκδοση «Μουσικές της Θράκης, μια διεπιστημονική προσέγγιση: «Εβρος».
 
Πρόγραμμα Χορήγησης Υποτροφιών
Στο κατεξοχήν εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος, εντάσσεται και το πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες και ειδικούς επιστήμονες των Τεχνών για μετεκπαίδευση σε μεγάλες Σχολές του εξωτερικού. Εγχείρημα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δύο Οργανισμών που διαχειρίζεται το Δ.Σ. του Συλλόγου: το Κληροδότημα Αλεξάνδρα Τριάντη και τη Δωρεά Κυβέλη – Γιάννη Χορν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου απονέμει κατόπιν Διαγωνισμού και με τη βοήθεια Κριτικής Επιτροπής προσωπικοτήτων, τις Μουσικές υποτροφίες «Αλεξάνδρα Τριάντη», για Λυρικό Τραγούδι, Όπερα, Όργανα Ορχήστρας και τις υποτροφίες «Κυβέλη-Γιάννη Χορν» για τους τομείς του θεάτρου, κινηματογράφου, της μουσικής και των επικοινωνιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1994 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί εβδομήντα έξι υποτροφίες Αλ. Τριάντη διάρκειας ενός έως τριών ετών και 48 υποτροφίες Κυβέλη - Γιάννη Χορν διάρκειας ενός έτους. Παράλληλα, η Γραμματεία Δ.Σ. του Συλλόγου παρέχει την οργανωτική υποστήριξη στη διοργάνωση και διενέργεια Διαγωνισμών που προκηρύσσουν ομοειδή με το Σύλλογο Σωματεία με εκπαιδευτική δράση, όπως το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, που απονέμει υποτροφίες λυρικού τραγουδιού και το «Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ», θεσμός απονομής μουσικών υποτροφιών, από το ισπανικό Σωματείο Mundo en Armonia.
 
«Μegaron Plus»
Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων «MEGARON PLUS» είναι μία πρωτοβουλία του Συλλόγου, που σκοπό έχει, να καταστήσει το Μέγαρο πόλο έλξης για τους νέους και ανθρώπους με ποικίλα πολιτιστικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα από πολιτιστικές δραστηριότητες, που επικεντρώνονται στις σύγχρονες τάσεις στη Σκέψη, τις Τέχνες και τις Επιστήμες. Οι εκδηλώσεις αναφέρονται στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας, των μαθηματικών, της ιατρικής, της πολιτικής σκέψης, των εικαστικών, της γελοιογραφίας, της μόδας και του ντιζάιν, φιλοξενώντας στο βήμα κορυφαίες προσωπικότητες από κάθε τομέα.
 
Δημιουργία Ταμείου Αρωγής
Καλλιτεχνών Άσματος και Χορού
Τo ενδιαφέρον του προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες έχει εκδηλώσει ο Σύλλογος με την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τους απόμαχους καλλιτέχνες του χορού και του τραγουδιού, που λόγω της φύσης της δουλειάς τους αναγκάζονται να αποσυρθούν νωρίτερα από την ενεργό δράση. Το θεσμό αυτό προικοδότησε ο Σύλλογος με ένα σημαντικό ποσόν, που συγκεντρώθηκε χάρη στη γενναιοδωρία καλλιτεχνών, όπως της Αγνής Μπάλτσα, και της ιδιωτικής χορηγίας.
 
Ανάπτυξη πολιτιστικών πρωτοβουλιών
στην περιφέρεια
Θέλοντας να ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα, ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής προσφέρει πρόθυμα τη συνεργασία του αλλά και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, σε ιδιωτικούς και δημοτικούς φορείς της ελληνικής περιφέρειας. Παράδειγμα αποτελεί η σύμπραξη του Συλλόγου στην ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την ανέγερση Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, η συνεργασία της «Καμεράτα» με Δημοτικά Ωδεία για τον εντοπισμό και την προβολή νέων καλλιτεχνών κ.ά.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass