ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ιστορικό Συνέδριο Δήμου Αμπελώνα

* 24 και 25 Ιανουαρίου

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2009 1:52 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:14
Πραγματοποιείται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στον Αμπελώνα το 2ο Ιστορικό Συνέδριο δήμου Αμπελώνα στην αίθουσα τελετών του δήμου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνέδριο θα αρχίσει στις 10π.μ. με τον χαιρετισμό του δημάρχου κ. Αθ. Χρυσοβέργη και προσφωνήσεις επισήμων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η α΄ συνεδρία με προεδρείο τους Θ. Αβραμούλη, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη και Κ. Σπανό. Αναλυτικά, στις 10:15 π.μ. ο Γρ. Βέλκος θα μιλήσει για τον «Καπετάν Αθανάσιο Μπρούφα», στις 10:30 π.μ. ο Αν. Δάρδας θα αναφερθεί στο θέμα «Η Σιατιστινή καπετάνισσα Περιστέρα. Η δράση της στην επανάσταση του 1878 και η κάθοδός της στον Αμπελώνα». Έπειτα, ο Αθ. Ευσταθίου θα αναπτύξει το θέμα «Ο οίνος κατά την αρχαιότητα: επισκόπηση της οινικής παραγωγής και απόψεις ιατρών περί οίνου». Στη συνέχεια, ο Π. Λάλος θα μιλήσει για τις «εξώπορτες του Αμπελώνα.(Το όριο του ιδιωτικού και του δημοσίου)». Θα ακολουθήσει διάλειμμα και μετά η Φωτ. Παναγιωτέλη θα αναφερθεί στον «Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα και την ιστορία του». Στις 12μ. η Στ. Πετρίκη-Τραγγανίδα θα παρουσιάσει τα «ήθη και έθιμα του Αμπελώνα μέσα από τα παραμύθια και γλωσσικά στοιχεία από τη ζωή των παλαιότερων καιρών». Η συνεδρία θα κλείσει με την ομιλία του Νικ. Σδάνη για την «περιοχή της Ροδιάς μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Η μάχη των Δελερίων το 1897 και οι συνέπειες της», ενώ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αρχίσει στις 15:45 η β’ συνεδρία με προεδρείο τους Αθ. Ευσταθίου, Ι. Ζαρογιάννη και Αικ. Μπρότση και με την ομιλία της Σωτ. Λαρίγκα με θέμα «Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Ε.Α.Σ.Α.Δ. Τα γεγονότα στον Αμπελώνα στις 17, 27, 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου 1944». Στις 16:15 ο Ι. Ζαρογιάννης θα μιλήσει για «την καταγωγή των κατοίκων του Βρυοτόπου». Θα ακολουθήσει αναφορά του Δημ. Ζυγούρη στους «ιστορικούς, γεωγράφους και περιηγητές του Αμπελώνα. Θα ακολουθήσει διάλειμμα και μετά ο Μιχ. Λαφαζάνης θα παρουσιάσει πληροφορίες για την περιοχή του Αγίου Θωμά του Καζακλάρ». Οι Γ. Παπαδημητρίου και Ι. Τσιαπάλης θα μιλήσουν για τους υδάτινους πόρους του δήμου Αμπελώνα. Στις 18:00 ο Γ. Σακαντάμης θα παρουσιάσει το Θεσσαλικό Λεξικό Ιατρικών Όρων και τέλος ο Κ. Σπανός θα αναφερθεί στα δημογραφικά και άλλα στοιχεία των οικισμών του δήμου Αμπελώνα 1881-2000. Η β΄ συνεδρία θα κλείσει με ερωτήσεις και συζήτηση.
Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στις 10:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η γ΄συνεδρία με την ομιλία της Αν. Θώδα για τον εποικισμό του Αμπελώνα από Ηπειρώτες του Πληκατίου. Οι Ιουλία Κανδήλα και Στ. Νταβαρούκα θα αναφερθούν στην ιστορία του δημοτικού σχολείου Βρυοτόπου, ενώ η Αφρ. Καρακώστα θα μιλήσει για την πρόσβαση των κατοίκων του Αμπελώνα και του Βρυοτόπου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα ακολουθήσει διάλειμμα και μετά ο Δημ. Μαστακούρης θα αναφερθεί στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον πολυπολιτισμό. Ο Μιχ. Ουλάνης θα μιλήσει για τους Αρμένιους στον Αμπελώνα και η Αν. Ψύρρα για τη γυναίκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το συνέδριο θα κλείσει με ερωτήσεις και συζήτηση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass