OΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ- Ο ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΗΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτυρες ένδοξου παρελθόντος

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2009 1:36 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:21
 Στυλοβάτες ενός ένδοξου παρελθόντος, οι αρχαιολογικοί χώροι μαρτυρούν ζωές περασμένων γενεών και σηματοδοτούν τις μελλοντικές. Η θεσσαλική γη έχει να επιδείξει χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος και μια από αυτές αποτελεί και η τοποθεσία Κραννώνα της οποία η συντήρηση των αποκαλυφθέντων μνημείων και η αποκάλυψη των υπολοίπων θα καταστήσει επισκέψιμη την περιοχή επιτρέποντας την είσοδο σε ένα ταξίδι στο χρόνο.Στην πλούσια ιστορία της δεύτερης μετά τη Λάρισα αρχαίας Θεσσαλικής πόλης, της Κραννώνα, που σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη τον 6ο και 5ο αιώνα το μεγαλύτερο χώρο καταλαμβάνει ιστορικά και γεωγραφικά ο πολύτιμος αρχαιολογικός θησαυρός της που κρύβεται στα σπλάχνα αυτής της ιστορικής πόλης. Η αρχαία Κραννώνα ανήκε στην Πελασγιώτιδα της Θεσσαλίας και χάρισε το όνομά της στο χωριό Κραννώνα και στη συνέχεια στο Δήμο. Μια εκδοχή, αναφέρει ότι ονομάστηκε Κραννών από μια πηγή που υπήρχε κοντά στο Ασκληπειίο, την κράνα ή αλλιώς την κρήνη. Η Κραννώνα είχε όντως πολλές πηγές και ορισμένες αναβρύζουν ακόμα και σήμερα χωρίς όμως να έχουν ροή όλους τους μήνες του χρόνου.
Ήταν χτισμένη στα ερείπια της Ομηρικής Ευφύρας και αποτελούσε έδρα του κράτους των Σκοπάδων που η φήμη του πλούτου τους έκανε ένας από τους τριάντα τυράννους των Αθηνών, τον Κριτία να πει «πλούτον μεν Σκοπάδων, μεγαλοφροσύνη δε Κίμωνα». Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την περίοδο ακμής της αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα μέλη της θεσσαλικής νομισματικής ένωσης. Η παρακμή της πόλης άρχισε το 370 π.Χ. και η λάμψη της έσβησε το 214 π.Χ. με την υποταγή των Κραννωνίων στην ισχυρότερη Λάρισα. Το έμβλημα, παράσημον, το σύμβολο της πόλης Κραννών ήταν η τετράτροχη άμαξα, το κάρο, με υδρία και δύο κοράκια που στέκονταν πάνω στους τροχούς της. Τα κοράκια αυτά κατά την εποχή εκείνη βλέπουμε να υπάρχουν στα νομίσματα.
Αφορμή για να ερευνηθεί ο αρχαιολογικός χώρος Κραννώνα, υπήρξε η σύληση των περισσότερων τάφων από αρχαιοκάπηλους το 1959. Οι πρώτες ανασκαφικές δοκιμές αποκάλυψαν τμήματα κτιρίων που πιθανόν να ανήκουν στο ιερό της Αθηνάς Πολιάδος, τρεις κτιστοί θολωτοί τάφοι καθώς και ένα τμήμα της ελληνιστικής κάτω πόλης. Σήμερα, πολλά ευρήματα, όπως αγγεία, ειδώλια, αναθηματική στήλη και πολλά νομίσματα βρίσκονται σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ θησαυροί του παρελθόντος ακόμη βρίσκονται θαμμένοι στο χώμα. Σύμφωνα με ομιλία του δημάχρου Κραννώνα κ. Κ. Καρτσαφλέκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Η Κραννώνα στο διάβα της Ιστορίας», μελέτη που ολοκληρώθηκε από ΙΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προβλέπει τη συντήρηση και προστασία των αποκαλυφθέντων αρχαίων λειψάνων και την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου προκειμένου αυτοί να είναι επισκέψιμοι ενώ θετικά είναι τα μηνύματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου καθώς βρίσκεται στον αρχικό σχεδιασμό της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass