Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Λ. ΚΟΥΡΕΤΖΗ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Το παιχνίδι συνυπάρχει με το θέατρο

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2009 1:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
 «Το θεατρικό παιχνίδι εντάσσεται στην παιδαγωγική πρακτική. Είναι μια μέθοδος με την οποία μπορεί να μεταβληθεί η διδακτική διαδικασία σε βιωματική πράξη και ένα θεατρικό μέσο με το οποίο μπορεί να κατακτηθεί η γνώση. Οι διαστάσεις του είναι άπειρες, θα λέγαμε ότι είναι μια κοίτη όπου συναντώνται όλες οι πολιτιστικές και πολιτισμικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορεί ένα παιδί να εκφράσει το πολιτισμικό του γίγνεσθαι». σημείωσε ο παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ειδικός σε θέματα κ. Λάκης Κουρετζής, χθες στο «Χατζηγιάννειο» στην παρουσίαση του βιβλίου του «Το Θεατρικό Παιχνίδι και οι Διαστάσεις του» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».Το θεατρικό παιχνίδι με τις ποικίλες διαστάσεις του, παιδαγωγικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και άλλες αγγίζει το θέμα τής θεατρικής αγωγής χωρίς να το περιορίζει σε μια θεατρική παράσταση και στην αποστήθιση ενός κειμένου. Ιδιαίτερο γνώρισμά της αποτελεί το ότι έχει άμεση σχέση με την περιβαλλοντική, για παράδειγμα εκπαίδευση, λόγω των θεμάτων που συχνά πραγματεύεται αλλά και με την ανάπτυξη της επικοινωνίας καθώς μέσω του θεατρικού παιχνιδιού βελτιώνονται οι επικοινωνιακοί κώδικες, τόνισε ο κ. Κουρετζής. «Γενικότερα το θεατρικό παιχνίδι όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκους δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής με την απόκτηση μιας πιο αναπτυγμένης πολιτισμικής αντίληψης που σχετίζεται με την εκτίμηση των αγαθών γύρω μας» συμπλήρωσε.
Στο σχολείο, το θεατρικό παιχνίδι εντάσσεται ομαλά όταν ο δάσκαλος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να παίξει το ρόλο του εμψυχωτή και έτσι το θεατρικό παιχνίδι στην καθημερινή διαδικασία, σύμφωνα και με τη νέα αντίληψη που ονομάζουμε «πολύτεχνη πολυθεαματικότητα» μεταβάλλει τη διδακτική ώρα σε αισθητοποίηση του μαθήματος. Η Ομάδα Θεατρικού Παιχνιδιού, «Έκφραση», εισήγαγε στους παρευρισκόμενους στο θέμα με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεατρικό δρώμενο και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ομιλητές της βραδιάς, η σκηνογράφος-σκηνοθέτις, θεατρολόγος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Μάγκυ Μοντζολή, ο ιδιοκτήτης του Ιδιωτικού Σχολείου «Καραβάνα» κ. Παν. Καραβάνας, η παιδαγωγός –εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού κ. Νταίζη Μανωλοπούλου, η δασκάλα και υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κισσάβου- Μαυροβουνίου κ. Γιώτα Ντιβέρη και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ι. Γκουτζίδης. Την εκδήλωση συντονίσε η δημοσιογράφος κ. Λίνα Καράμπα, ενώ μέλη της ομάδας «Έκφραση» ανάγνωσαν κείμενα του βιβλίου.
Σημειώνεται ότι η «Έκφραση» είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό μορφωτικό και πολιτιστικό. Στόχος της είναι να προσφέρει σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και γονείς και όσους ενδιαφέρονται ευκαιρίες επιμόρφωσης, πολιτιστικές δραστηριότητες, ψυχοκοινωνική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσει στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου και τη διαδικασία της μάθησης, σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχοκοινωνικές αντιλήψεις. Πληροφορίες σχετικά στο τηλέφωνο 2410-671.901.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass