ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χαμένα όνειρα στη «Σκόνη του Χρόνου»

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2009 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:26
Με ειλικρινές ενδιαφέρον για τις αυθεντικές αντιδράσεις του θεατή ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και σεναριογράφος Θόδωρος Αγγελόπουλος επισκέφθηκε την πόλη της Λάρισας για να προλογίσει σε χθεσινή προβολή τη νέα του ταινία με τίτλο «Η Σκόνη του Χρόνου». Κορυφαίος εκπρόσωπος του σύγχρονου κινηματογράφου ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε στην «Ε» για τη νέα του δουλειά, την αισθητική των ταινιών του και για την ιδιαιτερότητα της κινηματογραφικής του γραφής.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Κ. Αγγελόπουλε, στη «Σκόνη του Χρόνου», η πολιτική ιστορία, ο θάνατος του Στάλιν, η εξορία αποτελούν το υπόβαθρο της ταινίας; «Η Σκόνη του Χρόνου» είναι κομμάτια της ιστορίας που μένουν επάνω μας;
-Η «Σκόνη του Χρόνου» έχει μεταφορική σημασία και πρόκειται για τη σκόνη που κάθεται πάνω στα γεγονότα. Κατά κάποιο τρόπο είναι η σιωπή που πέφτει πάνω στα γεγονότα. Η σιωπή και η λήθη πάνω σε όλα τα μεγάλα όνειρα που κατέρρευσαν. Χάνοντας τη μνήμη χάνουμε ένα μέρος της ύπαρξής μας.
* Είναι πράγματι όλες οι σκηνές της ταινίας γυρισμένες στο εξωτερικό;
-Είναι η πρώτη ταινία της οποίας όλα τα εξωτερικά γυρίσματα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας. Μόνο κάποιες εσωτερικές σκηνές έχουν γυριστεί στην Ελλάδα.
* Η εικόνα καταλαμβάνει πάντοτε στις ταινίες σας μια ξεχωριστή θέση. Ο χώρος, το εξωτερικό τοπίο μοιάζει να είναι για εσάς μια υπόθεση καλά μελετημένη. Πώς αναζητάτε τον κατάλληλο χώρο για την κάθε σκηνή;
-Το εικαστικό μέρος, η εικόνα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ίδιας της ταινίας. Η εικόνα υπάρχει εξαιτίας χώρων που περιέχουν κάποια σημασία και αυτό επιλέγεται μέσα από πολλά ταξίδια, ποικίλες φωτογραφίες, πολύ ψάξιμο, πληθώρα πληροφοριών για να βρεθούν τελικά οι χώροι που θα γίνουν τα γυρίσματα ενώ η προετοιμασία καταλαμβάνει πολύ χρόνο. Επίσης, ο χώρος ανακαλείται από την ιστορία την ίδια. Όταν λόγου χάρη μιλάμε για εξορία αναζητάμε ένα χώρο που υποβάλλει την εξουσία. Σε μια σκηνή για παράδειγμα, υπάρχει μια σκάλα την οποία ανεβαίνουν οι εξόριστοι. Αυτή η σκάλα αποτέλεσε ανακάλυψη καθώς δεν την εμπεριείχε το σενάριο. Αυτή η πόλη στην οποία βρέθηκε αυτή η σκάλα λοιπόν ήταν μια πόλη εξορίας, εξορίας και για την περίοδο των Τσάρων και για την περίοδο του Στάλιν.
* Οι ταινίες σας χαρακτηρίζονται από «επίμονες» λήψεις σε κάποιες σκηνές και δίνετε έμφαση στη διάρκεια. Τι επιθυμείτε να τονίσετε με αυτόν τον τρόπο;
-Δουλεύω με αυτό που ονομάζεται μεγάλες φράσεις. Αν και στη δουλειά αυτή τα πράγματα είναι πιο πυκνά. Άλλοι πάλι δουλεύουν με κοντές φράσεις, είναι θέμα γραψίματος.
* Όπως και στη λογοτεχνία;
-Βεβαίως, κάποιοι συγγραφείς χρησιμοποιούν μεγάλες φράσεις και κάποιοι πιο κοφτά, πιο νευρικά, πιο δημοσιογραφικά.
* Έχετε συνεργαστεί με μεγάλους ηθοποιούς. Ποιες συνεργασίες έχετε ξεχωρίσει;
-Η συνεργασία μου με τον Μαστρογιάννι όντως ήταν μια σημαντική συνεργασία. Θα έλεγα περισσότερο από σημαντική, μια συνεργασία η οποία διακόπηκε όμως απότομα γιατί δεν πρόλαβε να παίξει έναν τρίτο ρόλο που του είχα προτείνει . Είχαμε γυρίσει δύο ταινίες μαζί και επρόκειτο να γυρίσουμε το «Αιωνιότητα και Μια Μέρα» αλλά αρρώστησε και πέθανε πριν η ταινία να αρχίσει. Αυτό ήταν μια απώλεια και για εμένα και για την ταινία και για τον κινηματογράφο καθώς ήταν ένας πολύ σημαντικός ηθοποιός.
* Μετά από σαράντα χρόνια επιτυχημένης πορείας, με διεθνή αναγνώριση και βραβεύσεις πώς βλέπετε το μέλλον των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών;
-Πιστεύω ότι υπάρχει μια γενιά κινηματογραφιστών Ελλήνων που αυτή τη στιγμή αρχίζει να βγαίνει στο προσκήνιο και υπάρχουν και κάποιοι λίγο παλαιότεροι που έχουν δώσει δείγματα καλής δουλειάς και ενδεχομένως κάποια στιγμή ίσως σε περίπου δυο χρόνια να έχει δημιουργηθεί μια καινούρια γενιά κινηματογραφιστών αυτή η οποία ουσιαστικά θα πάει τον ελληνικό κινηματόγραφο πιο πέρα και ίσως μακριά.
* Δεδομένου το ότι η αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο για εσάς πώς θα σχολιάζετε την αισθητική που λαμβάνουν οι νεοέλληνες καθημερινά από την τηλεόραση έστω και αν τηλεόραση και κινηματογράφος είναι πολύ διαφορετικά πράγματα;
-Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η αισθητική της ελληνικής τηλεόρασης, της τηλεόρασης γενικότερα δεν είναι σημαντική, υπάρχει υποβάθμιση της αισθητικής, η οποία δημιουργεί κάνει κακό στη γενιά των νέων θεατών συνηθίζοντάς τους σε μια αισθητική χωρίς... αισθητική και αυτό αλλοιώνει το πώς βλέπει ο σημερινός νέος και τον κινηματογράφο. Όταν το μετά θολώνει δεν μπορεί να διαβάσει σωστά.
* «Είμαι ένα ‘είδος Απόστολου’ του κινηματογράφου»
-Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμένα να βλέπω τη σχέση του κοινού με τις ταινίες που κάνω. Σημασία έχει ο κινηματογράφος και όχι μόνο ο δικός μου να υπάρχει σε όλο τον ελληνικό χώρο. Εξακολουθώ και «είμαι ένα είδος Απόστολου του κινηματογράφου» είπε ο κ. Αγγελόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία και την αισιοδοξία ο ελληνικός κινηματογράφος να προχωρήσει μπροστά γιατί είναι ένα από τα πρόσωπα του ελληνικού πολιτισμού και είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνεται και να υπάρχει και για το τι αξίζει και τι όχι στον κινηματογράφο αποφασίζει ο χρόνος. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Λάρισα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες για να συζητήσει με το κοινό τη νέα του δουλειά. Το λαρισαϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον κορυφαίο σκηνοθέτη να προλογίζει την ταινία του χθες στο «Ster Cinemas». Τον κ. Αγγελόπουλο συνόδεψαν στη χθεσινή του επίσκεψη στις κινηματογραφικές αίθουσες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη και στελέχη του Θεάτρου «Υπ’ Ατμόν».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass