ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Η ιστορία του ναού Αγ. Αθανασίου στο Ψυχικό Λάρισας

* Ο πλούτος της εσωτερικής του διακόσμησης δείχνει το ανεβασμένο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας που το δημιούργησε

Δημοσίευση: 07 Απρ 2009 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία ενός έργου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τα συνεργεία συντηρητών της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και αφορά στον ιστορικό ναό του Αγ. Αθανασίου στο Ψυχικό Λάρισας, παρέθεσαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μ. Γρηγοριάδη» στο «Χατζηγιάννειο», η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ασπασία Ντίνα, η αρχαιολόγος κ. Σταυρούλα Σδρόλια και η συντηρήτρια κ. Βασιλική Τούλη. Αντικείμενο συζήτησης πιο συγκεκριμένα αποτέλεσε «Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στο Ψυχικό Λάρισας και ο Χιονιαδίτης ζωγράφος Ζήκος Μιχαήλ (1842)».Στη χθεσινή ομιλία, έγινε γνωστό από την κ. Ασπασία Ντίνα, προϊσταμένη της 7ης Εφορείας, ότι ο ναός του Αγίου Αθανασίου αποτελεί εξαιρετικό δείγμα θολοσκεπούς βασιλικής του 19ου αιώνα με πέτρινους θόλους, δώδεκα συνολικά, που διακοσμήθηκε από ένα γνωστό συνεργείο Χιονιαδιτών ζωγράφων ενώ η πρώιμη χρονολογία του σχετικά με άλλους ναούς της ευρύτερης περιοχής, η καλή κατασκευή και κυρίως ο πλούτος της εσωτερικής του διακόσμησης, δείχνουν το ανεβασμένο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας που το δημιούργησε. «Το κύριο ενδιαφέρον του μνημείου εντοπίζεται στον τοιχογραφημένο διάκοσμο, που καλύπτει όλες τις επιφάνειες των τοίχων και των θόλων και επεκτείνεται ακόμη και στους λίθινους κίονες», σημειώνει με τη σειρά της η αρχαιολόγος κ. Σταυρούλα Σδρόλια. «Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή στο υπέρθυρο φιλοτεχνήθηκε από ζωγράφους εκ της κώμης Χιονάδες της επαρχίας Αγίου Βελάς, το 1842. Η επιγραφή, πέραν της χρονολογίας, προσφέρει επίσης άγνωστες ιστορικές πληροφορίες για τον οικισμό. Το συνεργείο του Ζήκου Μιχαήλ που κλήθηκε για την εικονογράφηση ήταν επώνυμο και η δουλειά του στο Ψυχικό θα πρέπει να θεωρήθηκε επιτυχημένη αφού την επόμενη χρονιά κλήθηκε στο Μεταξοχώρι της Αγιάς που ευημερούσε λόγω των βιοτεχνιών του μεταξιού. Εκεί μέσα σε μια δεκαετία εικονογράφησε δύο εκκλησίες, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής» σημείωσε η κ. Σδρόλια ενώ η εικονογράφηση σε έξι από τους θόλους, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, είναι αφιερωμένη στον Χριστό, που περιβαλλόμενος από αγίους και προφήτες εμφανίζεται σε διάφορες μορφές: Χριστός Εμμανουήλ σε νεανική ηλικία, Βασιλεύς και Μέγας Αρχιερεύς, Άγγελος της Μεγάλης Βουλής, Παλαιός των Ημερών.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια διάσωσης και αποκατάστασής του ξεκίνησε το 1986, όταν με πρωτοβουλία του αείμνηστου δασκάλου Δημητρίου Γίτση, μέσω του τότε βουλευτή κ. Νίκου Κατσαρού, ο ναός χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο. Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Ζαχαριάς.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass