ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΔΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Τo πολύτιμo αγαθό της φιλαναγνωσίας

Δημοσίευση: 07 Απρ 2009 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Με στόχο τη φιλαγνωσία, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά την εβδομάδα παιδικής λογοτεχνίας συνεχίζοντας να υποστηρίζει τη μαγεία του βιβλίου. Μέσα από μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στο «Χατζηγιάννειο» ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου οι ημέρες παιδικού βιβλίου του ΠΟΔΛ αποστέλλοντας στους αναγνώστες κάθε ηλικίας το μήνυμα «Μαθαίνω μαθαίνοντας» μέσα από τη δημιουργική όλων όσοι δεν σταματούν να ονειρεύονται με το καλό παιδικό βιβλίο.
Στις θετικές επιδράσεις του παιδικού βιβλίου στάθηκαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λάρισας, κ. Αικατερίνη Ζιαζιά – Σουφλιά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Ζαρογιάννης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ενδιαφέροντα σημεία είχαν ακόμη να τονίσουν και η συγγραφέας κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου - Ρίζου καθώς και η εκπαιδευτικός - μελετητήρια παιδικής λογοτεχνίας κ. Ζωή Καλαφάτη που παρευρέθησαν στη συζήτηση.
Προσδιορίζοντας το στόχο του ΠΟΔΛ, σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η κ. Ζιαζιά- Σουφλιά τόνισε ότι η σωστή επιλογή του παιδικού βιβλίου αποτελεί σοβαρή υπόθεση και ευθύνη για τους γονείς αλλά και όσους ασχολούνται με τα παιδιά. «Στόχος μας είναι η φιλαναγνωσία, μια σύνθετη υπόθεση που εξαρτάται από οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί σαν ο πιο πιστός φίλος και αν το καλοσκεφτούμε κάπως έτσι είναι και το ίδιο ισχύει και για το παιδικό βιβλίο μέσα από το οποίο το παιδί βρίσκει τρόπους να μάθει και να ψυχαγωγηθεί. Σαν όλους τους φίλους όμως χρειάζεται και αυτό σωστή επιλογή γιατί οι επιδράσεις που ασκεί επάνω στο παιδί είναι μεγάλες. Το έργο αυτό είναι αποκλειστικά ευθύνη των γονέων και όλων όσοι ασχολούνται με τα παιδιά» τόνισε. Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΠΟΔΛ υπογράμμισε την ευθύνη των γονέων να βοηθήσουν την εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο καθώς αποτελεί μια ζεστή στιγμή τόσο για το παιδί όσο και το γονιό. Επισημαίνοντας τη σημασία του παιδικού βιβλίου, η κ. Ζιαζιά ανέφερε το παράδειγμα μιας μητέρας που ρώτησε έναν διάσημο παιδαγωγό από πότε πρέπει να αρχίσει την αγωγή του πεντάχρονου παιδιού της και εκείνος της απάντησε το εξής: «Κυρία μου χάσατε ήδη πέντε χρόνια» ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε για την παρουσία της στην εβδομάδα παιδική λογοτεχνίας τη συγγραφέα καθώς και όλους όσοι έχουν συμβάλει στην καλή οργάνωση προσφέροντας της το Λεύκωμα του Τάκη Τλούπα «Λάρισα – εικόνες του χθες».
«Η παιδική ηλικία είναι η ποίηση του παρελθόντος» σημείωσε με τη σειρά της η κ. Παναγιωτοπούλου – Ρίζου, δανειζόμενη τα λόγια του Έλιοτ. Μιλώντας για την αξία του βιβλίου παρέθεσε φράσεις γνωστών ψυχολόγων: «Οι ψυχολόγοι λένε ότι αν θέλετε να μάθετε την παιδική ψυχή διαβάστε παιδικά βιβλία. Είναι πολύ σημαντικό το παραμύθι και ένας άνθρωπος γερνάει όταν σταματά να ονειρεύεται, είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων. Το παραμύθι μας βοηθά σε οποιαδήποτε ηλικία να δημιουργηθούμε και να ξεφύγουμε από το στρες της καθημερινής ζωής» υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι η λογοτεχνία είναι ανθρωποκεντρική και ένα παιδικό βιβλίο που έχει να κάνει με τη μεταβαλλόμενη και αναπτυσσόμενη προσωπικότητα του παιδιού πρέπει να επιδρά ευεργετικά.
«Η εβδομάδα παιδικού βιβλίου αποτελεί θεσμό που στόχο έχει να απελευθερώσει τη φαντασία των νέων και να τους οδηγήσει στη γνώση», είπε ο κ. Ζαρογιάννης. «Σήμερα με τη κυριαρχία της εικόνας το βιβλίο είναι ένας πόλης αντίστασης γιατί οξύνει την κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η διεύρυνση του θεσμού προώθησης παιδικού βιβλίου που εκτός από παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό είναι και πρώτη οικονομική δύναμη καθώς όλο το πακέτο προώθησης του βιβλίου αγγίζει γύρω στα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Η λογοτεχνία προωθείται από το ΕΚΕΒΥ και άλλους φορείς με πολλές δραστηριότητες και στη Λάρισα. Εκτός από βασικό πυρήνα που είναι η πρόσκληση συγγραφέων έχουμε κάνει και αλληλεπίδραση της λογοτεχνίας με άλλα μέσα όπως λογοτεχνία με βάση τη θεατρική αγωγή, τη μουσική, τη λογοτεχνία που στηρίζεται και στον οπτικό εγγραματισμό. Φέτος η παιδική λογοτεχνία αφιερώνει ένα κομμάτι της στην αφήγηση με κόμικ που σίγουρα δεν θεωρείται υποδεέστερο αγαθό αλλά είναι παράλληλο με τη λογοτεχνία» σημείωσε η μελετήτρια παιδικής λογοτεχνίας κ. Ζωή Καλαφάτη επισημαίνοντας την ανάγκη συνεδρίων παιδικής λογοτεχνίας από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρόταση την οποία άκουσε με ενδιαφέρον η πρόεδρος κ. Ζιαζιά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σήμερα Τρίτη: Χαραλάς Κώστας, Τετάρτη 8 Απριλίου Βιβλιοπαιχνίδια «Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο» με τις εμψυχώτριες θεατρικού παιχνιδιού των Λεσχών Πολιτισμού: Καραγιώργου Β., Τσικρίκη Στ., Τσικρίκη Γ., Νταναβάρα Στ., Δεληγιάννη Δ. και τους καθηγητές ζωγραφικής: Σφυρή Χρ., Καραμαλίγκα Ζ., Μαρτζέλη Θ., Αντωνιάδη Χρ., Καλαμάρα Γ., Τζήμουλα Μ., Γιωτάκη, Πέμπτη 9 Απριλίου «Αφήγηση ιστορίας με κόμικς» από την εκπαιδευτικό-μελετήτρια π. λογοτεχνίας Καλαφάτη Ζωή και το σκιτσογράφο Νικολάου Γιάννη, Παρασκευή 10 Απριλίου παράσταση του «Τιριτόμπα» με τη «ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥΦ – ΠΟΥΦ». Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων που θα δηλώσουν συμμετοχή θ’ αναλάβουν να προετοιμάσουν τους μαθητές για τον /την συγγραφέα που θα επισκεφθούν, διαβάζοντας κάποια έργα του και αναζητώντας την εργογραφία του. Για διευκόλυνση η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει προμηθευτεί τα βιβλία των συγγραφέων και τα διαθέτει προς δανεισμό. Επίσης στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων των παραπάνω συγγραφέων καθώς και άλλων της παιδικής λογοτεχνίας. Πληροφορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο τηλ. 2410-671.173 και ώρες 9 π.μ.- 2 μ.μ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass