ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Ελεύθερο Εργαστήρι... προσεδαφίστηκε

* Ευκαιρία να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για την αστρονομία και την τέχνη ήταν για το Ε.Ε. το πρόσφατο «Φεστιβάλ Πηνειού 2009»

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2009 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:07
Γαλαξίες, αστέρια, πλανήτες, δορυφόροι, διαστημόπλοια εμφανίστηκαν πρόσφατα στις όχθες του Πηνειού προκαλώντας την έκπληξη μικρών και μεγάλων Λαρισαίων και την επιθυμία για εξερεύνηση των σκοτεινών ουρανών μέσα από εικαστικές δραστηριότητες. Το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, πιστό στους πρωταρχικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων είναι η παρουσία του στους ανοιχτούς χώρους και η προσφορά του στους συμπολίτες, συμμετείχε φέτος στο Φεστιβάλ Πηνειού του Δήμου Λαρισαίων που έλαβε χώρα στην κοίτη του ποταμού. Η έκπληξη που περίμενε τους επισκέπτες ήταν ένα… «εξωγήινο» εργαστήρι με την πρωτότυπη ονομασία «Εδώ Πηνειός. Το Ελεύθερο Εργαστήρι προσεδαφίστηκε».
Εμπνευσμένοι από το ότι το 2009 ανακηρύχτηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) και την UNESCO ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας το Ελεύθερο Εργαστήρι είχε ως κεντρικό άξονα το διάστημα, παρουσιάζοντας στους νεαρούς καλλιτέχνες μια διαφορετική θεματολογία για κάθε ημέρα του φεστιβάλ. Με «εικαστικές αποστολές» θέματα όπως «Εξωγήινη μετάλλαξη», «Ένας πλανήτης γεννιέται» και πολλά άλλα, οι μικροί δημιουργοί κατασκεύασαν μικρά έργα τέχνης. Βασισμένοι με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, όπως κατασκευές με χαρτόνι, φελιζόλ, πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά, το Εργαστήρι κέρδισε τη συμμετοχή, το θαυμασμό και την αγάπη του λαρισαϊκού κοινού και όχι μόνο.
Επίσης, ευχάριστο ξάφνιασμα για τους επισκέπτες ήταν οι πλανήτες, οι αστροναύτες και οι πύραυλοι που «προσεδαφίστηκαν» στο χώρο κάνοντας τη συμμετοχή τους μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία σε μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση κυρίως καθώς διακοσμούσαν οι ίδιοι τις κατασκευές ή φωτογραφίζονταν ως άλλοι αστροναύτες. Σε έναν διαφορετικό «χορό», αυτόν των πλανητών, παρέσυρε φέτος το Ελεύθερο Εργαστήρι, μικρούς και μεγάλους, μέσα από την εικαστική εγκατάσταση, που λειτούργησε ως εικονική πραγματικότητα, μεταφέροντάς τους νοερά έστω, στη «γειτονιά της γης μας», συστήνοντας τους φίλους της που είναι οι πλανήτες με τους δορυφόρους τους.
Όπως υπογραμμίζουν σχετικά με τη δραστηριότητα, «οι καλλιτέχνες – καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου, Αναστασοπούλου Ελένη, Γεωργατζά Παντούλα, Γιαλαμά Νατάσα, Γκουντουβά Μαριάννα, Δημητρίου Στέργιος, Καλαμάρας Γεώργιος, Καρακωνσταντάκης Αντώνιος, Λάσκαρης Αστέριος, Μαλάκη Έφη, Μπέης Ιωάννης, Νάστος Βασίλειος, Ξυντάρας Θεόδωρος, Πετρίκης Σωτήρης, Σταυροθεοδώρου Κατερίνα, Τζίκα Άννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Φαλιάγκας Θανάσης υπηρέτησαν με σεβασμό για ακόμη μια φορά το “εμείς” αντί του “εγώ”».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass