ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Καλλιτεχνική συνάντηση στην αυλή του Ζ. Παπαδημητρίου

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2009 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:07
 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η «Αυλή του Ζήση Παπαδημητρίου» στους Γόννους, θ’ ανοίξει το προσεχές Σάββατο 4 Ιουλίου για να φιλοξενήσει για δέκατη ένατη φορά μια ακόμα σημαντική έκθεση – συνάντηση καλλιτεχνών. Έργα τριών ζωγράφων – γλυπτών που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα (και αλλού) θα συνυπάρξουν στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού σπιτιού του φιλότεχνου ζεύγους Χριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου, δίνοντας το στίγμα της καλλιτεχνικής αναζήτησης των δημιουργών τους. Οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν τα έργα τους είναι, με αλφαβητική σειρά, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Κώστας Βρεττός και ο Κωνσταντίνος Μωυσιάδης.
Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, είναι καθηγητής ζωγραφικής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον κλάδο της Ιστορικής Θεολογίας με ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, Δίπλωμα Ζωγραφικής της Accademia di Belle Arti di Lecce και Πιστοποιητικό Σπουδών στην Ελεύθερη Σχολή Γυμνού Accademia Klementina di Belle Arti di Bologna (Ιταλία). Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας,-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, αίθουσα «Τ. Τλούπα» στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας Δήμου Αθηναίων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων κ.λπ. ) και στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ιταλία (Gallery Wlenica- Calimera Italia, Comune di Martano-Gallery Communale Italia, Citta di Bari-Assesorato alla cultura, Gallery Nicolo Picini-Bari κλπ.), χώρα με την οποία τον συνδέουν άρρηκτοι καλλιτεχνικοί και συναισθηματικοί δεσμοί. Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος υπήρξε αποδέκτης πολλών διακρίσεων για την προσφορά του στο χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπως η απονομή Περγαμηνής «Τιμής ΄Ενεκεν» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Αργυρό Μετάλλιο της Settiman Italo-Ellenica, Calimera Italia, 1ο Βραβείο της Mostra Nazionale di Pittura (Italsider)-Manduria Italia κ.λπ. Στο επίκεντρο των έργων του καλλιτέχνη βρίσκεται το άλογο, εκφραστικό μέσο της σχέσης του με τη φύση και τη ζωή.
Ο Κώστας Βρεττός γεννήθηκε στη Β. Εύβοια. Όντας αυτοδίδακτος επιιβεβαιώνει με το έργο του ότι η φαντασία, το συναίσθημα και η δημιουργικότητα δεν γνωρίζουν συμβατικότητες και όρια. ‘Ακρως καζαντζακικός στα οράματά του, δίνεται με πάθος στη δημιουργία. Ο καλλιτέχνης διατηρεί χώρο Έκθεσης Έργων Τέχνης στη Λάρισα και στη Β. Εύβοια, όπου και εργάζεται. Εκθέτει έργα του περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα. Στη Λάρισα, στο μόνιμο εκθεσιακό χώρο «Αχούρι» επί της Απόλλωνος 12, φιλοξενεί και έργα άλλων καλλιτεχνών. Δουλεύει την πέτρα, το ξύλο και το σίδερο. Τα έργα του διακρίνονται για τον ανθρωποκεντρικό δυναμισμό τους και την ποιητική τους διάθεση.
Ο Κωνσταντίνος Μωυσιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε με μία έμφυτη αγάπη και σεβασμό για κάθε μορφής αποτύπωση του ανθρώπινου πνεύματος, κατανοώντας από πολύ νωρίς, πως το πολιτιστικό επίπεδο κάθε λαού αναδεικνύεται μέσα από τα επιτεύγματά του στη Σκέψη και την Τέχνη και γι’ αυτόν τον λόγο, έχοντας ενηλικιωθεί μέσα από τη μελέτη της Ελληνικής Τέχνης και Ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου δημιούργησε ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και σκηνογραφίες και κοστούμια για το θέατρο και ταινίες μικρού μήκους. Εκεί είχε την ευκαιρία να μελετήσει τους μεγάλους Διδασκάλους πριν και μετά την Αναγέννηση, παράλληλα με τη Ρωμαϊκή Γλυπτική και Αρχιτεκτονική και τη Ζωγραφική της Πομπηίας και του Herculaneum. Την ίδια περίοδο σχεδιάζει και διαμορφώνει προσόψεις, εσωτερικούς χώρους και κήπους ιδιωτικών κατοικιών και κτιηρίων, αρμονικά και με σεβασμό στην αισθητική. Αφού φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας συνέχισε τις μελέτες του στην Τέχνη, την Ιστορία και τη Λογοτεχνία στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εντρύφησε περαιτέρω στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Αρχιτεκτονική και δημιούργησε, σύμφωνα με τα σωζόμενα αρχαιολογικά ευρήματα και μελέτες, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις των πιο αξιοσημείωτων αρχαίων ιερών, και των λατρευτικών αγαλμάτων τους. Tα ζωγραφικά του έργα, είναι κυρίως λάδια σε μουσαμά και αποτελούν μία συνεχή αναζήτηση των αρετών και της συνέχισης της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής στις μέρες μας, με βάση την «Τετραχρωμία του Πολύγνωτου» τα ψήγματα της οποίας ευτυχώς διασώθηκαν στις νωπογραφίες της Πομπηίας και στα καλύτερα παραδείγματα των λεγόμενων πορτρέτων Φαγιούμ. Παράλληλα με τη ζωγραφική, από το 2003 εργάζεται, με τη βοήθεια ξένων Αρχαιολογικών Ινστιτούτων και Μουσείων, πάνω στη γλυπτική αποκατάσταση και αναπαράσταση του Χρυσελεφάντινου Δία της Ολυμπίας του Φειδία και του Λατρευτικού Αγάλματος της Νεμέσεως του Αγοράκριτου.
Την ‘Εκθεση θα πλαισιώσει το Ντουέτο Απόστολος Μητράς (βιολί) και Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα) με αναγεννησιακή μουσική. Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των φίλων Δημήτρη (Τζήμα) Χατζή και Γιοχάνες Μούζολφ που χάθηκαν πρόωρα. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 4 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 11 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 8-11 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6978-579508 και 6977-321311.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass